e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Nisan 2004  Sayı: 120

 

Sağlıkta Dönüşüm Projesi…

Erkan Kapaklı: Sağlık ocakları bilinçli olarak güçsüzleştiriliyor

Tıp Dünyası - ANKARA - Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Sekreteri Dr. Erkan Kapaklı, son yıllarda bilinçli olarak sağlık ocaklarına hekim, personel atanmadığını, bilinçli olarak sağlık ocaklarına gerekli altyapının sağlanmadığını ve bilinçli olarak pratisyen hekimlerin sağlık ocakları yerine hastanelere yönlendirildiğini söyledi. İş güvencesinin yıpratıldığını belirten Kapaklı, “‘İşsizlik gelecek’ boş bir söylem değildir” diye konuştu.6.jpg (12737 bytes)

Erkan Kapaklı, Genel Pratisyenlik Enstitüsü’nün 10 Nisan günü düzenlenen 1. Olağanüstü Genel Kurulu’nda “Sağlıkta Dönüşüm Projesi ve Çalışmalarımıza Etkisi” başlıklı bir sunum yaptı. Kapaklı, sağlık ocaklarının son yıllarda bilinçli olarak güçsüzleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Türkiye’de bir hekimin yıllık ortalama gelirinin 7 bin dolar olduğunu belirten Kapaklı, bu rakamın Danimarka’da yıllık 61 bin 500, İsveç’te 55 bin 500, Almanya’da 87 bin, İrlanda’da 70 bin 800 dolar olduğunu söyledi. Kapaklı, bir hekimin yıllık ortalama gelirinin Yunanistan’da ise 30 bin dolar olduğunu belirtirken, Yunanlı hekimlerin maaşlarının çok düşük olduğundan şikayet ettiklerini de sözlerine ekledi.

Rakamlar böyleyken gelecekte maaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) üzerinden verilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını anımsatan Kapaklı, sözleşmeli çalışanlar için bugün gelirin maaş artı döner sermaye gibi göründüğünü ancak GSS yaşama geçer geçmez bunun sadece döner sermaye ile sınırlanacağını söyledi.

Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın yaşama geçirilen yeni projeleri “vatandaş için” diye sunmasına tepki gösteren Erkan Kapaklı, “Vatandaşın cebinden çıkan para 3 katına çıkarken nasıl olur da bu projeler ‘vatandaşın yararına’ diye sunulur” dedi.

Hekimlerin taleplerinin son derece karşılanabilir talepler olduğunu belirten Kapaklı, “Biz genel bütçeden sağlığa ayrılan pay artırılsın diyoruz. 224 Sayılı Yasa uygulansın, sağlık ocaklarının sayısı artırılsın, koruyucu sağlığa kaynak artırılsın, insanca yaşanacak ücret istiyoruz. Keyfi atamalara son verilsin, tıp fakültelerinin kontenjanları azaltılsın, TUS kaldırılsın, sürekli tıp eğitimi olanakları sağlansın, eğitim özendirilsin istiyoruz. ‘Herkese eşit, ücretsiz, ulaşılabilir sağlık hizmeti’ bütününün içinde tüm bunlar” diye konuştu.

İşsizlik tehlikesi

Kapaklı, cumartesi-pazar günleri çalışmanın yolunu açan tasarılar hazırlandığına dikkat çekerken, “Önce yolunu açarsınız, sonra mecbur bırakırsınız” uyarısını dile getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın hazırlanan projeler ya da yasa tasarılarıyla ilgili olarak hekimlerin görüşlerini almamasına da tepki gösteren Erkan Kapaklı, bazı durumlarda bakanlığın bilgi yazısı ellerine ulaştığı zaman “bugün” denen tarihin çoktan “dün” olduğunu anlattı. Kapaklı, yaşama geçirilecek olan projelerle “Aşı oranlarının ne olduğunu bilmiyoruz” denecek durumlara düşüleceği uyarısında bulundu. Artık yazar kasanın sağlık ocaklarında hekimden, sağlık çalışanından, vatandaştan daha önemli hale geldiğini belirten Kapaklı, işsizlik tehlikesin artık boş bir söylem olmaktan çıktığını kaydetti. Kapaklı, sunumunu “Sağlık ocağıma dokunma! Bize rağmen yapamazlar!” sözleriyle bitirdi.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön