e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Kasım 2003  Sayı: 113

 

Aşılama oranları düştü

Tıp Dünyası - ANKARA - Son 3 yıl içinde Türkiye’de aşılama oranlarının düştüğü,  özellikle kızamık ve BCG aşılamalarında yüzde 50’nin altına düşen yerler bulunduğu bildirildi. Aşılama oranlarındaki düşüş nedeniyle genişletilmiş bağışıklama programı başlatılacak.

Antalya’da gerçekleştirilen 8. Pratisyen Hekimlik Kongresi’nde “Genişletilmiş Bağışıklama Programı”na ilişkin bir sunum yapan Sağlık Bakanlığı Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Cevdet Yalnız, dünyada gelişmekte olan ülkelerde, her yıl toplam 10.5 milyon 5 yaş altındaki çocuğun öldüğü; gelişmekte olan ülkelerde bulaşıcı hastalıkların yüzde 30’unun 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğü bildirdi. 5 yaş altı çocuk ölümlerinde aşı ile önlenebilir hastalıkların oranının çok yüksek olduğunu kaydeden Yalnız, yaklaşık 3 milyon çocuğun polio, difteri, boğmaca, kızamık, tetanoz, HİB, sarı humma ve hepatit B nedeniyle öldüğünü kaydetti.

Bu oranlara bağlı olarak dünyada da 2015 yılına kadar beş yaş altı ölümleri üçte iki azaltmak ve 2005 yılına kadar kızamığa bağlı ölümleri yüzde 50 azaltmak küresel hedef olarak belirlendiğini aktaran Yalnız, bu doğrultuda Türkiye’de de GBP uygulamasına geçileceğini bildirdi.

Yalnız’ın aktardıklarına göre, GBP ile aşı ile korunulabilir hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk hastalık, sakatlık ve ölümlerini önlemek, hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak, etkinliği korunmuş aşı ile yüksek aşılama oranlarına ulaşmak amaçlanıyor.

Yine bu programla, aşı ile korunabilir 7 hastalığın; difteri, kızamık, boğmaca, tetanoz, tüberküloz, polio ve hepatit B’nin morbidite ve mortolitesinin azaltılması hedefleniyor. Aşılama oranları konusunda son derece iyi bir noktadayken ve polio, çiçek gibi hastalıkları eradike etmişken, son 3 yılda düşüşe geçen Türkiye’de GBP ile şu hedeflere ulaşmak isteniyor:

- 0 yaş grubunda her bir antijende yüzde 95 aşılama oranına ulaşmak ve devamlılığını sağlamak

- 0 yaş grubu bebeklerin yüzde 90’ını 12.aya ulaştıklarında tam aşılı hale getirmek

- Okul çağı çocuklarının rapel aşılarını tamamlamak,

- 5 yaş altı (0-59 aylık) eksik aşılı ya da aşısız  çocukları belirleyerek aşılarını tamamlamak

- Her il düzeyinde yüzde 90 aşılama oranlarına ulaşmak ve devamlılığını sağlamak

- Tespit edilen tüm gebelere en az iki doz tetanos uygulamak.

- Kayıt bildirim sistemini güçlendirmek

- Toplum katılımını sağlamak.

- Polionun Eradikasyonu,

- Maternal ve Neonatal Tetanosun Eliminasyonu,

- Kızamık Eliminasyon Programı,

- Hepatit-B Kontrol Programı,

- Difteri, Boğmaca, Tetanos morbidite ve mortalitesinin azaltılması.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön