e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Ekim 2003  Sayı: 112

 

Sağlık alanındaki uygulamalardan rahatsız olan hekimlerden “görev yoklaması”na tam destek...

G(ö)revdeyim!

Türk Tabipleri Birliği’nin “insanca yaşayabileceğimmaaş artışı için”, “iş güvencem için”, “nitelikli sağlık hizmeti üretebileceğim iyi donanmış sağlık ortamı için”, “ücretsiz, eşit, ulaşılabilir halkın sağlık hakkı için” başlıklarıyla yürüttüğü program hekimlerin desteğini aldı. Tabip odalarınca 6-10 Ekim tarihleri arasında yürütülen “görev yoklaması”na katılım yüksek oranda gerçekleşti.

1.jpg (49150 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA - Başta sözleşmeli hekimlik, performansa dayalı döner sermaye, performansa göre ücretlendirme gibi uygulamalar olmak üzere, yapılması gerekenler yerine sağlık alanında son dönemde yaşama geçirilen düzenlemelerden rahatsız olan hekimler, Türk Tabipleri Birliği’nin yürüttüğü eylemlilik sürecine destek verdiler. Tabip odalarının 6-10 Ekim tarihleri arasında yürüttüğü “görev yoklaması”na katılan hekimlerin çok büyük bölümü, “insanca yaşayabileceğim maaş artışı için, iş güvencem için, nitelikli sağlık hizmeti üretebileceğim iyi donanmış sağlık ortamı için, ücretsiz, eşit, ulaşılabilir halkın sağlık hakkı için” başlıklarıyla yürütülen programın yaşama geçirilmesini istediler. 

Tabip odaları yöneticilerinden edinilen bilgilere göre, odaların eylemlilik sürecine ilişkin izlenimler şöyle:

Adana:

6 Ekim öncesi, hastanelerde yapılan toplantılar ve TV kanallarının Tabip Odası tarafından kullanılması 6-10 Ekim haftasına çok olumlu yansıdı. 8-9 Ekim’de hekimler eylem süreci kapsamında muayenehanelerini kapattılar. Muayenehanelerin yüzde 90’ı kapandı. 11 Ekim Cumartesi günü hekimlerin de katılımıyla basın önünde görev yoklaması sandıkları açıldı. 1000’i aşkın hekimin desteği alındı.

Afyon:

7 sandık kuruldu. 3 gün süreyle ilçeler ziyaret edildi. Üniversite katılımı (100 üyeden 53’ü katıldı) diğer birimlere göre daha azdı. Devlet hastanesinde performansa dayalı ücretlendirmeye ilişkin pilot uygulamanın olması katılımı etkiledi. Önümüzdeki günlerde Afyon’da toplu nöbet eylemi yapılması planlanıyor.

Aksaray:

3 Ekim’den itibaren broşür, afiş dağıtımına başlandı. İlk defa bu kadar pozitif bir tepkiyle karşılaşıyoruz. Uzman hekimler de sürece dahil oldular. 7 Ekim’de sağlık ocakları, 8 Ekim’de de hastaneler dolaşıldı. Hastanelerdeki katılım da oldukça iyi. 9 Ekim günü de ilçelere gidildi. 2-3 kişi dışında herkes imzaladı.

Amasya:

Katılım yüzde 50’yi aşkın. Burada hekimlerin çok ciddi rahatsızlıkları var. Döner sermaye uygulaması ve sağlık ocaklarında performansa göre döner sermaye alınmasından rahatsızlar. Sağlıkta düzeltmeyi hekimlerle birlikte yapması gerekenlerin hekimleri hedef göstermeleri hekimler tarafından kabul edilmiyor.

Ankara:

Görev yoklamasının ciddiyetini hekimler tabip odasına hissettirdiler. Kimi zaman yapılacakları en ince ayrıntısına kadar sorgulayarak, kimi zaman da isim bildirmekten çekinerek yoklamaya katıldılar. Asistanlar ve pratisyen hekimlerin katılımı bu dönem oldukça yoğun. Tabip odasından beklenti artmış durumda, öne çıkan dört başlığı da hekimler uygun buldu.

Antalya:

Görev yoklaması öncesi, pazartesi günü tüm başhekimliklere ve ilgili birimlere tabip odamız tarafından mektup gönderildi. Büyük hastane başhekimlikleri ziyaret edildi. Eylemin gerekçesi paylaşıldı, destekleri istendi. İlçelerde yoklamayı yapacak hekimlere pusulalar iletildi. İl merkezinde ağırlıklı olarak Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri yoklama yapıldı.

Aydın:

Nazilli ve Söke’de gerçekleştirilen hekim buluşmaları ve hafta sonu milletvekilleriyle yapılan toplantı haftaya moralli girilmesini sağladı.

Bartın:

Görev yoklamasında hekimler önce bir duraksayıp, sonra katılıyorlar. Süreci hekimlerin büyük bir kısmı olumluyor.

Batman:

3.jpg (19762 bytes)Batman’da katılım oldukça iyi. Kent merkezinde hastaneler, sağlık ocakları gezildi. Batman’da varolan hekimlerden ulaştıklarımız yoklamada olumlu oy kullandılar. Siirtli meslektaşlarımızla önümüzdeki günlerde buluşmayı planlıyoruz.

Bursa:

Sağlık ocağı, devlet hastanesi, üniversite toplantılarımızda katılım iyiydi. 11 Ekim tarihinde yaptığımız 200 hekimin katıldığı yürüyüş Bursa’da olumlu bir atmosfer estirdi. Pratisyen ve uzman hekimlerin maaş bordrolarını afişe ettik. 

Bolu:

Merkez’de önemli bir katılım var. İl merkezindeki hastanelerde performans uygulaması olmasına rağmen katılım son derece etkin oldu.

Çorum:

Arkadaşlarımız yaygın olarak katıldı. Merkezde katılım yüzde 90’a ulaştı. Mobil sandıkla Sungurlu, Osmancı ve Alaca ilçelerine ulaştık. Sağlık ocaklarına ulaşmada sorunlar yaşadık. Ne yazık ki, Çorum’da doktorlara siyasi, psikolojik baskı var. Taşrada doktor sayısı hızla azalıyor. Kimi yöneticiler de dahil varolan durumdan memnun değiller. TTB programı çerçevesinde üzerimize düşeni yerine getireceğiz.

Edirne:

Üniversite katılımı oldukça iyi. Yürütülen program çerçevesinde hekimlerin tabip odası ile teması artmakta.

Eskişehir:

Sıkıntılı süreç çok iyi şeylere gebe. Hekimler arasında özlük haklarında radikal, olumsuz değişiklikler olabileceği endişesi yaygın.

Gaziantep:

1 haftalık görev yoklaması sürecinde görüldü ki; sonuç almak için birşeyler yapma hali hekimlerde hakim.

Giresun:

Kimi birimlerde katılım çok düşük seyretmesine karşın, biz hekimlerin büyük bir çoğunluğuna ulaştık. Kimi birimlerde hekimlere baskı yapıldı. Biz bu süreçte iş bırakmayı özellikle vurguladık. Ona göre oy istedik. Katılımdan oda olarak oldukça memnunuz.

İstanbul:

6-10 Ekim haftası öncesi oluşturulan eylem komitesi süreci koordine etti. 4 Ekim Cumartesi günü yapılan basın açıklaması ile süreç kamuoyuna duyuruldu. 7 Ekim Salı günü İstanbul Tıp Fakültesi’nde yoklama başlatıldı. Aynı gün akşam toplanan temsilciler meclisinde birimlerde yürütülecek program değerlendirildi. Süreç birim temsilcilikleri üzerinden yürütüldü. Hekimler tabip odasının önerdiği başlıklarda birlikte hareket etme yönünde kararlılıklarını gösterdiler.

2.jpg (42643 bytes)İzmir:

Ağustos ve Eylül ayları boyunca başta kamu personel rejimi yasa tasarısı ve sözleşmeli personel yasası üzerinden gerçekleştirilen toplantılar görev yoklaması haftasına olumlu yansıdı. 6 Ekim Pazartesi günü Tepecik SSK Hastanesi ve 7 Ekim Salı günü sağlık ocağı önünde gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla süreç kamuoyuyla paylaşılırken, vatandaşlara da el broşürleri çiçeklerle verildi. İzmir’de grev yoklaması süreci hekimlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Konya:

Hekimler yaşanan sıkıntılı sürecin sona ermesi yönünde bir beklenti içindeler. Ümitle birşeyler yapmak istiyorlar.

Malatya:

İlçelere ulaşmakta güçlük çektik. Hekimler yoklamaya katılmaktan siyasi baskılar nedeniyle çekiniyorlar.

Manisa:

Manisa’da gerçekleştirdiğimiz bölge toplantısı ve hekim buluşması ve sonrasında yaptığımız grev yoklamasının başarılı olduğunu düşünüyoruz. Belirlenen 4 başlık da hekimler tarafından kabullenildi. Hekimler varolan durumu yaratanlara oldukça kızgınlar. Hekimlerle paylaşıldığı ölçüde sürece katılımın artacağını düşünüyoruz. Sağlık ocakları ve perifere ulaşmadaki eksikliğimizi önümüzdeki günlerde gidereceğiz. Manisa’da sağlık çalışanlarının görev yerlerinin sık sık değiştiriliyor olması, hoşnutsuzluğu artırıyor.

Ordu:

Durumdan memnun olan yok. Katılım iyi. Türk Tabipleri Birliği’nden beklenti büyük.

Sıvas:

Hekimler aktif tutuma yatkınlar. Üniversite katılımından oldukça memnunuz. Süreci paylaşmak amacıyla ve kolaylaştırıcı olmaları isteğiyle başhekimleri ziyaret ettik.

Trabzon:

Katılım oldukça güçlü. Türk Tabipleri Birliği’nin belirlediği başlıklar destekleniyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön