e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Eylül 2003  Sayı: 110

 

2004 yılı SSK İlaç Talimatnamesi, hekimlerin büyük tepkisini çeken 2002 listesinin aynısı

İlaç talimatnamesinde hataya devam

“Ortak kullanım” kapsamında SSK’lilerin özel eczanelerden ilaç alabilmeleri hazırlık yürüten ve bu süreçte özel eczanelere en az 1.5 milyon doların aktarılması göze alan SSK, “tasarruf” gerekçesi ile pratisyen hekimlerin reçetelerine sınırlama getirmeyi sürdürüyor.

Tıp Dünyası - ANKARA - 2004 yılı için hazırlanan yeni SSK İlaç Talimatnamesi’nde, varolan ilaç talimatnamesinde yer alan ve hekimlerin büyük tepkisini çeken düzenelemelerin aynen korunduğu öğrenildi. Varolan ilaç talimatnamesine halkın ilaca ulaşabilme hakkını ve hekimin ilaç yazma yetkisini rasyonel olmayan bir biçimde kısıtladığı için tepki gösteren hekimler, yeni listede bunların hiçbirinin düzeltilmemesine  tepki gösterirken, SSK’yi henüz vakit varken bu eleştirileri dikkate almaya çağırdılar.

23 Ekim 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren varolan ilaç listesi, özellikle pratisyen hekimlerin reçetelerine getirdiği sınırlamalar nedeniyle büyük tepki çekmişti. Prof. Dr. Oguz Kayaalp başkanlığındaki Ankara Tabip Odası (ATO) İlaç Danışma Kurulu hazırlamış olduğu raporla bu talimatnamenin bilimsel ve etik kriterlere uygun olmadığını, halkın ilaca ulaşım hakkını engelleyici rasyonel olmayan kısıtlamalar getirdiğini belirtmişti. Pekçok tabip odası da düzenledikleri etkinliklerle pratisyen hekimlerin özlük haklarına ve halkın sağlık hakkına yapılan bu müdahaleye karşı çıkmışlardı.

Dönem içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve üst düzey SSK bürokratları ile yapılan görüşmelerde de hekimlerin bu konudaki duyarlılıkları dile getirilmişti. Yeni ilaç talimatnamesinin bütün bu süreci ve bu uyarıları dikkate almadan hazırlanıyor olduğu bilgisi ATO ve TTB’ye ulaştı. İlaç talimatnamesini hazırlayan komisyon üyesi bazı hekimler, sözkonusu kaygıları paylaştıklarını, bunu dile getirdiklerini ancak SSK bürokratlarını ikna edemediklerini dile getirdiler.

Son günlerde Sağlık Bakanlığı ve SSK sağlık tesislerinin ortak kullanıma geçmesi ile birlikte SSK’li vatandaşların özel eczanelerden ilaç alabilmelerini sağlamak amacıyla SSK’nin hazırlık yapmakta olduğu biliniyor. Bu durumun kuruma maliyetinin 1.5 milyar dolar civarında olacağı SSK bürokratlarınca ifade ediliyor. Özel eczanelere bu miktarda bir parayı aktarma konusunda çekince görmeyen kurumun, tasaaruf gerekçesi ile pratisyen hekimlerin reçetelerine sınırlamalar getirmesi düşündürücü ve samimiyetsiz bulunuyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön