e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Ağustos 2003  Sayı: 109

 

“İnsan, Sağlık ve Özgürlük Paneli”

4.jpg (13181 bytes)Kocaeli’nin Değirmendere beldesinde gerçekleştirilen panele, Prof Dr. Erdal Atabek, Dr. Mahmut Ortakaya, Dr. Akın Yazıcı ve Prof. Dr. Şükrü Hatun katıldılar. Panelde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Artık hastalar müşteri olarak görülecek” sözleri de eleştirildi.

Tıp Dünyası - KOCAELİ -  Kocaeli’nin Değirmendere beldesinde “Değirmendere Temmuzu” etkinlikleri kapsamında “İnsan, Sağlık ve Özgürlük” paneli yapıldı. Değirmendere Belediyesi tarafından düzenlenen panele, uzun yıllar TTB Merkez Konseyi Başkanlığı yapan Prof. Dr. Erdal Atabek,   TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Tabip Odası Büyük Kongre delegesi Dr. Mahmut Ortakaya, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Dr. Akın Yazıcı konuşmacı olarak katıldılar. Panelin moderatörlüğünü TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi ve Kocaeli Tabip Odası Büyük Kongre Delegesi Prof. Dr. Şükrü Hatun yaptı.

Dr. Erdal Atabek, panelin “insan” başlığına dair yaptığı konuşmasında; insanın mutluluğunun doğa ile barışmasında ve uzlaşmasında yattığını, insanların tüketimle kandırıldığını ve bunun bir kandırmaca olduğunu, insanların para ve mallarla tanımlanmaya başladığını, uzmanların karakter aşınması olarak adlandırdığı bu sürecin yaygınlaşmaya başladığını vurguladı. İnsandan umudu kesmemek için yeni bir aydınlanma gerektiğine değinen Atabek, insanı yeniden insan yapmanın gerekliliğine inandığını ve umudunu koruduğunu belirtti.

Panelde ikinci olarak söz alan Dr. Mahmut  Ortakaya “özgürlük” başlığına değindi. Özgürlüğün sağlığın ve insan olmanın önemli bileşenlerinden biri olduğunu söyleyen Ortakaya, hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmış bireylerin sağlıklı olamayacağını bu nedenle DSÖ’nün “fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hali” olarak tanımladığı sağlık kavramına siyasal iyilik halinin de eklenmesi gerektiğini belirterek özgürlükten ve sağlıktan tasarruf edilemez dedi.

Dr. Akın Yazıcı da “sağlık” başlığına değinen bir konuşma yaptı. Konuşmasına “Bilirsiniz rakamlar doğru söyler ve bu durum bazen insanın canını acıtır. Ne de olsa, acı duymakta bir sağlık işaretidir. Bir ülke insanının % 18’i günlük 2 doların altında gelirle yaşam savaşı verirken, % 43’ü yoksulluk sınırında iken, büyük bir gelir dağılımı bozukluğu yaşanırken, yolsuzluklar açısından dünyada ilk 25 ülke arasına girip, gelişmişlik sıralamasında bazı Afrika ülkelerinin bile arkasına düşüp, 95.sırada yer bulurken, bütçesinde sağlığa ancak % 2.4 pay ayırabilirken, orada nasıl olur da sağlıktan söz edilebilir?” sorusuyla başlayan  Yazıcı,. “İnsanlara paralarına göre araba markası seçmelerini dayatabilirsiniz. Ancak insanlara paran kadar sağlık diyorsanız, orada bir sağlıksızlık var demektir” dedi. Ülkemizde sağlık alanında yaşanan sorunlara değinen KTO Başkanı sağlık politikalarını dış dayatmalara göre planlamanın ve hızlı bir özelleştirme gayreti içinde olmanın sağlıksızlık işareti olduğunu belirtti.

“Hastalar müşteri olarak görülecek”

Konuşmaların ardından soru ve katkılar bölümünde izleyiciler çeşitli konularda görüşlerini dile getirdiler. Tartışılan konu başlıkları arsında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın basında yer alan “artık hastalar müşteri olarak görülecek” demeci de vardı. Gerek panelistler, gerekse katılımcılar bu görüşün kabul edilemez olduğunda ve sağlık hizmetini kullanan halkın bu anlayışa karşı çıkmak adına bir girişim ve insiyatif oluşturması gerektiğinde hemfikir oldular.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön