e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Temmuz 2003  Sayı: 108

gündem...

Dr. Füsun Sayek

Üç Kitap

TTB yayınlarında üç yeni kitapçık son haftalarda tıp ortamımızın yararına sunuldu... Kapakları birbirine benziyor, kendileri farklı ama sonuçta birbirini bütünlüyor.

Bu üç kitap ile ilgili birşeyler söylemeliyim diye düşünüyorum.

“Antalya’da Hekimler-Statü ve Sınıf Konumu Açısından Değerlendirme”, İlker Belek’in bir çalışması. Bu çalışmada “... hekimliğin son yüzyıl içinde değişen karakteri, birbiri ile bağlantılı ve birbirini etkileyen gelişmeler inceleniyor. Sonrasında ise Antalyalı hekimler statü ve sınıf konumu açısından değerlendiriliyor.” Kitabın önsözünde “evet, parçalar bütünü her zaman temsil etmez. Ama biz hekimler biliriz ki uygun yerden, uygun biçimde alınmış kesitler çok şey anlatabilir” denecek değerli ipuçlarına dikkatimiz çekiliyor. Nedir bu ipuçları? Örneğin, Antalya’lı hekimlerin %56.6’sı yalnızca kamuda, %13.3’ü yalnızca özel sektörde çalışmaktadır. Bu sayılar Türkiye geneliyle kıyaslandığında; Antalya’da yarı süreli çalışma oranı uzman hekimlerde yüksek, pratisyen hekimlerde düşüktür. Hastane uzmanlarının %83.9’unun kamu ile birlikte ikinci bir işi, %3.6’sının üçüncü işi vardır. Hekimlerin yarısının kendi evi vardır (2000 yılında Türkiye genelinde yapılan bir araştırma işçilerin %60’ının kendi evinde oturduğunu göstermektedir), %84.5’inin otomobili, %73’ünün evinde bilgisayar vardır.

Hekimlerin evine giren aylık toplam gelir 1.962 milyon TL’sıdır(eşin gelire katkısı %36.9’dur). Kazanmak istedikleri gelir ise bunun iki katıdır. Her ne kadar hekimler Türkiye genelinde, bu gelirle, üst gelir grubunda iseler de %69.6’sı maddi durumunu “kötü” olarak değerlendirmektedir. Bu yalnızca “gelirlerini toplumsal konumlarına göre az bulduklarından” değil, Türkiye’de geçinmenin artık gerçekten sihirbazlık istediğinden olsa gerekir. Maddi yetersizlik, geçim sıkıntısı mesleki doyumsuzluğun en önemli nedeni olarak belirtilmektedir (%31.1). Bu sayılar ve daha da fazlası analizleriyle birlikte bu kitapta yeralıyor, peki 2003 başında Türkiye ekonomisi bu sorunlara çözüm getirebilir mi? Bu sorunun yanıtı da 2003 Başında Türkiye Ekonomisi ve AKP’nin Acil Eylem Planı ve Hükümet Programları Üzerine Değerlendirmeler.

Bu değerli doküman Bağımsız Sosyal Bilimciler-İktisat grubunun bir çalışması. Sağlık alanına özel olarak değinilerek, hükümetin sağlık programı eleştirilmekte, AKP iktidarının “Türkiye’de uzunca süredir sürdürülen neoliberal kuralsızlaştırma (deregulation) politikalarını devam....” ettirdiği saptamasıyla, Türkiye toplumunun yaşadığı bunalımı derinleştireceği belirtilmekte, ekonomik ve sosyal çıkış yollarının varolduğu gerçeği de dile getirilmektedir.

Son kitapçık ise Zafer Kars’ın bir “tarih” çalışması. Yetmiş yıl önce, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin ölümü nedeniyle yapılan “hekimlik” ve “sağlık” ortamı tartışmaları... O gün konuşulanlar uygulansa idi... bugün farklı mı olurdu? Sorusunu sorduran tartışmalar....

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön