e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Haziran 2003  Sayı: 106

 

8. Pratisyen Hekimlik Kongresi 15-19 Ekim tarihlerinde Antalya’da...

Hükümetin birinci basamak sağlık politikaları değerlendirilecek

TTB Pratisyen Hekimler Kolu Başkanı Muharrem Baytemur, 8. Pratisyen Hekimlik Kongresi, uygun konaklama olanakları sağladıklarını belirterek, hekimlerin yol ve konaklama ücreti dahil olmak üzere 200-250 milyon lira ile kongreye katılabileceklerini bildirdi.

6.gif (12535 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimler Kolu (TTB-PHK), Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü (TTB-GPE), Pratisyen Hekimlik Derneği (PHD) ve Antalya Tabip Odası’nın katkılarıyla düzenlenen 8. Pratisyen Hekimlik Kongresi 15-19 Ekim 2003 tarihinde Antalya’da yapılacak. TTB PHK Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, tüm pratisyen hekimleri yalnızca izleyici olarak değil, serbest bildiri, poster gibi aktif sunumlarla kendi kongrelerine sahip çıkmaya çağırdı.

8. Pratisyen Hekimlik Kongresi’ne katılım için başvurular başladı. 8. Pratisyen Hekimlik Kongresi ile ilgili olarak Tıp Dünyası’na bilgi veren TTB PHK Başkanı Muharrem Baytemur, kayıt ücretinin 70 milyon lira olarak belirlendiğini belirtirken, “Türkiye’de şu anda bu çaptaki  kongreler içinde değerlendirdiğiniz zaman, bu rakam aslında çok uygun” dedi.

Baytemur, en az 2 bin kişinin katılacağı bir kongre için mekan konusunda çok fazla seçenekleri olmadığını ifade ederken, kongrenin Antalya’da beş yıldızlı bir otelde yapılmasına dönük eleştirilere “Biz  birçok kamu kurumundan, üniversitelerden olanaklarına ilişkin bilgi aldık. Ama hem bu fiziksel koşulları hem de hizmet olanaklarını verebilecek daha uygun yer henüz yok. Antalya ili Türkiye’deki kongre merkezi . O nedenle Antalya’da yapılıyor” biçiminde açıklık getirdi.

Konreye katılmak isteyenlere, daha önceki kongrelerde olduğu gibi uygun fiyatlarla konaklama olanakları sağlayacaklarını kaydeden Baytemür, bununla ilgili ayrıntılı bilgilerin ikinci duyuruda yer alacağını ve odalara da gönderileceğini bildirdi. Bu şekilde Kongre’nin ulaşım dahil toplam maliyetinin 250 milyon olacağını belirtti. Muharrem Baytemür, kongreye gerek konuşmacı olarak, gerekse poster ve serbest bildiri sunumuyla katılan hekimlere konaklama ve katılım ücretlerinde destek sağlanacağını vurguladı.

            Kongrenin gündemi

Bu yıl sekizincisi yapılacak kongrenin artık genel bir formata büründüğünü söyleyen Baytemur, ilk gün yine kursların yapılacağını, daha sonraki günlerde ise eş zamanlı ve tek zamanlı panellerin gerçekleştirileceğini anlattı. Baytemur, 58 ve 59. Hükümetlerin yeniden gündeme getirdiği Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Aile Hekimliği’nin, 8. Pratisyen Hekimlik Kongresi’nin ana gündem maddesi olacağını bildirdi. Bu konuda tüm tarafların mümkün olduğunca katılacağı bir panel yapılacağını belirten Baytemur, bunun dışında da GPE’nin eğitimlerine ilişkin gelinen süreç, hedefler, mesleki kararlara dönük olarak gerek resmi otoritenin gerekse bölgesel otoritenin getirdiği engellemeler ve yönlendirmelerin de kongrede tartışmaya açılacağını bildirdi. Baytemur, “Bazı konularda tavsiye kararı almak istiyoruz.

Bunlardan bir tanesi RPT dediğimiz, reçetenin yeniden yazımı. Bir başka hekim ya da kurum tarafından yazılmış reçetenin sağlık ocaklarında tekrar yazılması. Diğeri de reçete kısıtlamaları; özellikle SSK’de gündeme gelen, bazı ilaçların hekimler arasında uzman-pratisyen ayrımına neden olacak biçimde yazımına ilişkin bir tutum alacağız. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir kongrede alınacak bu tutumun Türkiye ölçeğinde anlamlı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Baytemur, tüm bunların dışında birinci basamakta klinik olarak sıkça karşılaşılan problemler, poliodan sonra kızamığın eliminasyonuna ilişkin bir gündem maddesi ve birinci basamağı ilgilendiren pekçok konunun kongrenin gündeminde olacağını kaydetti.

‘Kongrenize sahip çıkın’

Tüm pratisyen hekimlerin kendi kongrelerine sahip çıkması gerektiğini belirten Muharrem Baytemur, “İzlemenin ötesinde aktif katılım önemli. Kongre ortamının daha iyi, hem bilimsel, hem sosyal ortamının daha anlamlı olabilmesi için bütün hekim arkadaşların bunu yapması lazım. Sanatçı hekim arkadaşlar için salon açıyoruz. Yaptıkları sanatsal çalışmalar varsa, onlara gerekli kolaylığı sağlayacağız. Bu bizim kongremiz, ne kadar fazla insan aktif olarak katılırsa o kadar iyi olur” diye konuştu.

Kongrenin geçen yıl olduğu gibi, sosyal etkinlikler yönünden de zengin olacağını belirten Baytemur, programda sergi, film gösterimi ve konser gibi etkinlikler planlandığını, bunların dışında kongreyi olumlu açıdan renklendirecek her tür öneriye de açık olduklarını bildirdi.

            Katılım süreci

Kongreye katılım ve kayıt işlemlerinin eksiksiz yapılabilmesi için “Kayıt Formu”nun eksiksiz olarak doldurulması ve Kongre Bilimsel Sekreteryası’na gönderilmesi gerekiyor. Kongre katılım ücretleri Pratisyen Hekimlik Derneği’nin Yapı Kredi Bankası Carrefour Şubesi 1000717-9 numaralı hesabına yatırılabilecek. Serbest bildiri ya da posterle katılacak olanlar bildiri özetlerini 250 sözcüğü aşmayacak biçimde 1 Eylül 2003 tarihine kadar posta ya da elektronik posta yoluyla Pratisyen Hekimlik Derneği Türkocağı Cad. No:19 Cağaloğlu / İSTANBUL ya da [email protected] mail adresine gönderebilecekler. Posta yoluyla gönderilecek bildiriler için bildiri özeti sunum formu ve bildiri özetinin disketi ile birlikte gönderilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi www.pratisyen2003.org web adresinden edinilebiliyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön