e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Mayıs 2003  Sayı: 104

 

28 Nisan itibarıyla SARS nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 332’e ulaştı

SARS önemini koruyor

13.jpg (46489 bytes)Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, hastalık bugüne kadar 5050 kişiye bulaştı. Çin, Hong Kong, Singapur ve Kanada SARS’ın en yaygın olarak görüldüğü ülkeler olurken, hastalığın görüldüğü ülke sayısı 28’e ulaştı.

Tıp Dünyası - ANKARA - 28 Nisan 2003 itibarıyla Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (SARS) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 332’ye, hastalık bulaşanların sayısı ise 5050’ye yükseldi.

BBC’nin internet sitesinde yer alan habere göre, SARS’ın bilinen ilk ortaya çıkışından itibaren dünyadaki kronolojik seyri şöyle oldu:

16 Kasım 2002: Bilinen ilk SARS vakası, Çin’in Guangdong eyaletinde görüldü.

11 Şubat 2003: Çin Sağlık Bakanlığı, Guangdong’da, akut solunum yetmezliği sonucu 300 kişinin hastalandığını, 5 kişinin öldüğünü açıkladı. Salgın korkusu Çin ve Hong Kong’daki gündelik yaşamı etkilemeye başladı.

11 Mart: Hong Kong sağlık yetkilileri, sağlık personeli arasında akut solunum yetmezliğine ilişkin bir salgın olduğunu açıkladı.

13 Mart: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), SARS’ın dünya çapında bir tehdit oluşturduğunu bildirerek, ayrıca Kanada, Endonezya, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam’da da SARS hastalarının olabileceğini duyurdu. WHO, SARS tehlikesi nedeniyle Güneydoğu Asya ülkelerine gidilmemesi uyarısında bulundu.

19 Mart: SARS, ABD ve Avrupa’da görülmeye başladı. İngiltere, İspanya, Almanya ve Slovenya’da SARS vakaları tespit edildi.

29 Mart: SARS’ı ilk tanımlayan WHO yetkilisi Carlo Urbani, bu hastalıktan öldü.

2 Nisan: WHO, Çin’in Guangdong eyaletiyle Hong Kong’a gerekmedikçe seyahat edilmemesi uyarısında bulundu.

5 Nisan: Çin, SARS salgınına geç yanıt verdikleri için özür diledi.

9 Nisan: Afrika’da ilk SARS vakası görüldü.

14 Nisan: Kanadalı bilim adamları, SARS virüsünün genetik yapısını çözdüklerini açıkladı.

17 Nisan: Hindistan’da ilk SARS vakası görüldü.

23 Nisan: WHO, Hong Kong ve Guangdong’dan sonra, Kanada’nın Toronto ve Çin’in Pekin ile Shanxi kentlerine gerekmedikçe seyahat edilmemesi uyarısında bulundu. SARS salgınının önünü almak amacıyla Pekin’de tüm okullar 2 hafta tatil edildi.

26 Nisan: Doğu ve Güneydoğu Asya’dan 13 ülke sağlık bakanları, seyahatlerden önce havaalanları ve limanlarda yolcuların sıkı kontrolden geçirilmesi çağrısında bulundu.

27 Nisan: SARS salgınını kontrol altına alabilmek için Pekin’de tiyatro, sinema ve karaoke barlar dahil tüm eğlence yerlerinin kapatılması emri verildi.

28 Nisan: WHO SARS’ın Vietnam’da kontrol altına alındığını açıkladı.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön