Ne Yapmalı?

 

Dr. Orhan Odabaşı*, Dr. Alfert Sağdıç**,

Dr. R. Cenap Yıldırım***

*Asis.; S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği

** Görele Devlet Hastanesi, Giresun

***Yrd. Doç.; Kırıkkale Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı AD

 

Karşılaştığınız olayları bize aktarın. Konunun uzmanlarına, avukatlarımıza danışalım. Çabamız haklarımızı ve sorumlulukla-rımızı bilerek iş barışına katkıda bulunmak.

 

Hemşire A.T. iki yıllık hemşire. Özverili ve çalışkan bir sağlık ocağı çalışanı olan A.T. bulunduğu ilçenin il merkezinden daha yakın olan komşu il merkezine sağlık ocağı hekiminden sözlü olarak bir günlük izin alıp hafta içinde gidiyor. Hemşire AT komşu il merkezinde kaza geçirip hastaneye kaldırılıyor. Durumundan haberdar olan kaymakam mesai saatinde il dışına çıkmaktan hemşire, buna göz yummaktan doktor hakkında soruşturma açıyor. Hemşire A.T. ne yapmalı?

 

            Paylaşılan olguda anlatılan olay özellikle ilçe merkezlerinin birbirlerine yakın olduğu yerleşim birimlerinde yaşanmaktadır.

            Hemşire A.T.’nin, Devlet Memurları Kanunu’nun madde 99’a göre mesai saatlerinde görevinin başında olması gerekirdi. Ancak amirinden şifai izin almış ve il dışına çıkmıştır. Burada kaza geçirmiştir. Hemşire A.T., şifai izinle ilçe dışına çıkmış olmakla ve hemşirenin amiri de buna sözlü olarak izin vermekle suçlu duruma düşmüştür.

            Kaymakamın yapacağı soruşturma ile;

            *Hemşire A.T. Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin A bendinin B fıkrasına göre aylıktan kesme cezası alabilir.

            *Hemşirenin amiri de yine aynı kanunun A Bendinin A fıkrasına göre uyarma cezası alabilir.

            *Ayrıca Hemşire A.T. izinsiz ayrıldığı için tedavi giderlerini de kendisi ödemek zorunda kalacaktır.

 

            Buna karşın Hemşire A.T.’nin Devlet Memurları Kanunu’nun 103 maddesine göre yıllık izin ve 104. maddenin Ç bendine göre mazeret izin hakkı vardır. Bu biçimde izin alınarak ilçe sınırları dışına çıkıldığında devlet memuruna tanınan tüm haklar kendisi içinde geçerli olacaktır. Bu şekilde amiri de sorumluluk altına girmeyecektir.

 

Madde 99: Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

Madde 104 Ç Bendi: Merkezlerde atamaya yetkili amirler, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında diplomatik misyon şefleri tarafından dairesi amirinin muvafakatiyle, bir yıl içinde toptan ya da parça parça olarak mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün içinde izin verilir.

 

Madde 103: Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan ya da ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Bu taktirde önceki yıllara ait kullanılmamış izin hakları düşer.

 

Madde 125: A bendinin B fıkrası: Özürsüz ya da izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terketmek.

 

C Bendinin B Fıkrası: İkamet ettiği ilin hudutları izinsiz terketmek.

 

Madde 125 A Bendinin A Fıkrası: Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahalinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek ya da düzensiz davranmak

 

 

 

 

.......