.......

.........
 
 
 
Kendimizi Sınayalım'ın Yanıtı


 1- Her ay hedef nüfusun 1/12’si kadar bebek doğması beklenir. Bu durumda aylık beklenen doğum sayısı Kocaeli: 2004, Adapazarı: 0208, Yalova, 365, Bolu: 821 olarak hesaplanabilir. Ancak ölümler, yaralanmalar ve dışa göçler göz önüne alındığında bu sayıların daha az olması beklenebilir. 
 2. Aylık beklenen bebek sayısıda tüm aşılardan (gebe tetanozu dahil) her ay yapılması beklenir. Aşılanmayanlar duyarlılar havuzuna eklenir. Bu da potansiyel salgın tehlikesi demektir. 
 3. Yalova’daki düşük aşılama oranları dikkatle değerlendirilmelidir. Bölgenin yazlıkçı/emekli nüfustan oluşması göz önüne alınmadan saptanmış bir hedef nüfus ile yapılan hesaplar bu düşüklüğe yol açabilir. Batıda erişim engelli olmayan bu bölgede bu denli düşük aşılama oranları beklenmez. Sağlık Ocaklarının ve çalışanarının nüfusa yeterli olup olmadığı dikkate alınarak/yerel sağlık ocağı çalışanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. 
 4. Diğer illerdeki aşılama oranları kısa dönemde duyarlı havuzunun dolmayacağı izlenimini vermektedir. Ancak İl içinde de bu oranların homojen dağıtılmamış olabileceği dikkate alınmalıdır. Sağlık Ocaklarının ve çalışanlarının nüfusa yeterli olup olmadığı dikkate alınarak/yerel sağlık ocağı çalışanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. 
 5. Rutin bağışıklama hizmetlerine-gebe ve bebek izlenim bir parçası olarak-bir an önce başlamanın gereği üzerinde durulmalıdır. 
 6. Deprem sonrası akut dönemde oluşan yararlanmaların bakımının Tetanoz yönünden özel bir önemi vardır. Yaraladıkları için aşılananlara bir ay sonra yapılacak bir doz tetanoz aşısı 3 yıllık koruma sağlayacaktır. Bu nedenle tek dozun koruma değerinin olmaması göz önüne alınarak 2 doz tetanoz aşısı yapılması özendirilmelidir. 
 7. DPT ve Polio Rapellerinin düşüklüğü 1-4 yaşlar arasındaki çocuklar için sistematik bir aşılama çalışması ya da herhangi bir başvurularında fırsat değerlendirme (örn. salt tetanoz değil, DPT ve OPV verme biçiminde) anlamında aşılamayı gerektirir. Bu çalışmaları planlama/lojistik sağlama amacıyla illerdeki Sağlık Müdürlükleri ve varsa Sağlık Bakanlığı TSU Genel Müdürlüğü görevlileri ile görüşmekte beraber çalışmakta yarar vardır. 
 8. Deprem sonrası önem taşıyan tetanoz dışında bir diğer aşıyla önlenebilir hastalık da kızamıktır. 2-3 yılda bir salgın yapma davranışında olan bu hastalık bölgede en son ne zaman salgın yaptığı Sağlık Ocaklarının ve çalışanlarının nüfusa bildirime saptamaya ne denli hakim olduğu dikkate alınırak yerel sağlık ocağı çalışanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. Bir bölgede 3 ya da daha fazla sayıda kızamık olgusu görülmesi durumunda salgın kontrol önlemleri alma (aşılama) gereği değerlendirilmelidir. 
 9. Poliomyelit su ile bulaşan bir hastalıktır. Bu yönden sağlık çalışanları 15 yaşından küçük bir çocukta travmaya bağlı olmayan bir yumuşak felç olgusu (akut flask paralizi) için uyanık olmalıdır. 
 10. Aşılama ile ilgili olarak aşağıdaki bilgileri davranışlarda rahatlama sağlayabilecektir. 
 a) Daha önce yeterli dozda olsa bile aşılanmış kişilerin tekrar aşılanmalarının kişiye bir zararı yoktur. 
 b) Daha önce aşılanma ile önlenebilir bir hastalığa yakanmış (Ör. Kızamık geçirmiş) olsa bile bu kişilerin tekrar aşılanmalarında kişiye bir zararı yoktur. 
 c) Aynı anda birden çok sayıda aşının uygulanmasında bir sakınca yoktur. 
 d) Ülkemizde rutin takvimde uygulanan aşılar arasında iki aşılama arasındaki süre ile ilişkili bir olumsuz etkileşim yoktur. Yani 28 günlük bir aşılama aralığı gereklidir. 
 f) Gebelerde tetanoz aşısı gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Gebeliğin miadına yakın yapılmasında da bir sakınca yoktur. Erken doğuma yol açmaz. Yalnızca aşı uygulaması ile doğum arasında 15 günden az bir süre olursa yenidoğan tetanoza karşı korunmuş olmayacaktır. Anne için eğer bir ilk doz değilse koruma sağlayacaktır. Bu bölge için bu da önemlidir. 
 g) Aşıyla önlenebilir hastalık saptamalarında bildirimlerinde mutlaka hekimin de bulunduğu bir ekiple çalışması yapılmalıdır. 
 h) Aşıların soğuk zincire uygun taşınması ve saklanması için İl Sağlık Müdürlüklerinin önerileri dikkate alınmalıdır.

................................................................