Ne Yapmalı?

Dr. Orhan Odabaşı*, Dr. R. Cenap Yıldırım**

*Asst.; S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği

**Yrd. Doç.; Kırıkkale Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı AD

 

Dr. Ö. G. Isparta’nın ...İlçesi ... Köyü Sağlık Ocağı’nda görev yapmaktadır. Yaklaşık 5-6 yıldır sağ ayak bileğinde sinovit yakınması olup, tedavi görmektedir. Akut atakların birinde ... Sağlık Ocağı ve ... Devlet Hastanesi’ne başvurup rapor almak istemiştir. Ancak her iki birimde Sağlık Grup Başkanı’nın izni olmadan rapor veremeyeceklerini söylemiştir. Ayrıca Dr. O.G. aynı hastalık nedeniyle Akdeniz Ü. Tıp fakültesinde tedavi görmektedir. Ancak bu kuruma sevk yaptırıp yaptıramayacağını bilememektedir.

 

Dr. O.G. ayrıca geçici görevle devlet hastanesinde görevlendirilmiştir. Bu kurumda iki ay çalışmış ve ilk aya ait döner sermaye ödemesi kendisine yapılmıştır. Ancak ikinci aya ait döner sermaye ödemesi kendisine yapılmamıştır. Dr. O. G. ne yapmalı?

 

Tabipler Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi madde 16’ya göre kanaatlarınca rapor verme yetkisine haizdir. Bu maddeye göre rapor vermeye tek yetkili kişi doktordur. Doktorun vermiş olduğu kanaata göre rapor verip veremeyeceğine kimsenin karışmaya hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle Sağlık Grup Başkanlığı (SGB) eğer öyle bir talimat verdi ise bu geçersizdir. Bununla birlikte başvurduğunuz ... Sağlık Ocağı ve ... Devlet Hastanesi doktorları rapor verme durumunu SGB’nin talimatına göre karar veriyorsa hekimlik onuru ile oynamaktadır. Burada danışılarak rapor verilmesi olayı usulsüzdür.

 

Siz, aldığınız raporu çalıştığınız kuruma (sağlık ocağına) iletirsiniz. Kurumunuz raporunuzu resmi olarak SGB’na gönderir. SGB başkanı öncelikle raporda belirtilen sürenin kanunlarda belirtilen (memurların hastalık raporlarını verecek hekim ve resmi sağlık kurulları hakkında yönetmelik) sürelerine uygunluğuna bakar, eğer süre uygunsa, buna karşın yapılabileceği tek şey kalıyor o da raporda belirtilen tanıya ve rapora itibar etmeyerek kişiyi bir üst kuruma göndererek hastanın yeniden muayenesini isteyebilir. Ancak ülkemizde bu yol fazla seçilmemektedir ve üst kuruma gönderilen özellikle tabiplerle ilgili raporlar aynen kabul edilmiştir. Kısacası Sağlık Grup Başkanlığının verilen raporu değerlendirme yetkisi yoktur.

 

SGB’nin sağlık ocağında çalışan personeli, isteği doğrultusunda geçici olarak süreli ya da süresiz olarak görevlendirme yetkisi vardır. Görevlendirilen kurum döner sermayesi olan devlet hastanesi ise, döner sermayeden ödeme yapılması için kimsenin söz vermesine gerek yoktur. Çünkü döner sermaye ödemesini belirleyen maddelerde, “o kurumda bifiil çalışma sonucunda döner sermaye ödemesi yapılır” cümlesini içermektedir. Buna göre çalıştığınız sürece döner sermayeye hak kazanmışsınız ve ilk aya ait ödeme tarafınıza yapılmıştır. İkinci ayda çalıştığınız süre boyunca döner sermaye almanız gerekmektedir. Bu parayı almanız için süre önemli değildir. O kuruma bir dilekçe ile başvurmanız ve ödemenin nereye yapılacağını belirtmeniz gereklidir.

 

Eğer bir sağlık kurumunda uzun süreli tedavi görüyorsanız, bu kuruma gitmek için sevk alabilirsiniz. Ancak kendi bölgenizde tedavinizi yapılabilecek bir sağlık kurumunun olmaması gerekmemektedir. (Sevk yaptırdıktan sonra herhangi bir makamdan izin almanız gerekmez). Sevk yaptırdıktan sonra üç (3) gün içinde o sağlık kurumuna giriş yapmalısınız.

 

İşlemleriniz (laboratuvar, muayene, tedavi) devam ettiği sürece tabiki bu işlemler, sevk kağıdınızda belirtilmelidir. Sağlık kurumuna gidebilirsiniz. Bu süre içindeki gidişleriniz içinde izin almanız gerekmemektedir. Tedavi sonucuna göre sevkinizi kurumunuza vererek işlemi sonlandırırsınız. Ancak bu süre içinde izinli sayılmaz yalnızca sağlık durumunuzdan dolayı sevkli kabul edilirsiniz. Tedavi olduğunuz kurumca verilen rapor çalıştığınız kuruma verdiğinizde yukarıda belirttiğimiz işlem uygulanır.  

 

Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi (03.01.1960, karar ve sayısı 4/12578)

 

.......