STED.......STED Kapak

.........
 
 
 
Bizce


 Görele Merkez Sağlık Ocağı'nın tanıtımı okuduğumuzda, ilk dikkatimizi çeken doğrusu birazda içimizi burkan, ilaç kupürü konusu oldu.  Ne yazık ki özellikle büyük kentlerde olmak üzere, çoğu sağlık ocağında yaşanan bir sorun bu. Böyle örneklerle sağlık ocaklarının getirilmeye çalışıldığı noktayı izleyebiliyoruz.  Ancak çoğu sağlık ocağında hekimlerin de bu duruma katkısı büyük. Çalıştığı kurumu geçici bir işyeri olarak gören, hastalara gerekli ilgiyi göstermeyerek sağlık ocaklarını bir sevk ya da reçete yazma merkezi durumuna getirip, bu durumdan rahatsızlık duymayan hekimlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Ne yazık ki bu duruma karşı çıkmaya çalışanların saldırıya uğramaları kaçınılmaz olabiliyor.
 Verilerinizin tümünü izleme olanağımız olmasa da, gördüğümüz kadarıyla, sağlık ocaklarının birincil görevlerinden olan koruyucu hizmetler konusunda daha başarılısınız.  Aşılama çalışmalarınızdan dolayı sizi kutluyoruz. Ebelerinizin gebe izlemleri de, bebek ve loğusa izlemleri kadar özenli yaptıklarından kuşkumuz yok. Yalnız kadınların yarıya yakınının etkili doğum kontrol yöntemi kullanmaması düşündürücü. Hem alan çalışmalarındaki eğitimlerle hem de kurulacak bir aile planlaması birimindeki danışmanlık ve yöntem uygulama çalışmalarıyla, korunma yöntemi kullanan kadınların sayısının olabildiğince arttırılması olanaklı olacaktır. 
 Sağlık Ocağı’na baktığımızda, hekimler dışındaki sağlık çalışanların bölge nüfusuna yeterli olabileceği, ancak yaz aylarındaki nüfus artışını karşılamanın çok güç, hatta zaman zaman olanaksız olabileceğini düşünüyoruz. 
 Ülkemizde sağlık güvencesi olmayanların var olan sistemlerden birini kullanması yadırganmaz olmuş. Çoğu zaman karne sahibi böylesi bir istekte bile bulunabilmekte. Tüm birinci basamak sağlık çalışanların sık sık karşılaştığı bir durumu tüm açıklığıyla dile getirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyor, bu açık yürekliliğin sorunun çözümünde ilk adım olacağını umuyoruz.
 Bilimsel ve dostça kalın.

....................................................