STED.......STED Kapak

.........
 
 
 
Sağlık Ocaklarımızdan


 Burada bir köye götürülen hizmet için harcanan emek ve malzeme ile Anadolu'nun başka bir yerinde 2-3 köye hizmet götürebilir.
 Görele İlçemiz Giresun'a 60, Trabzon'a 70 km uzaklıkta deniz kıyısında yeşillikler içinde bir yerleşim birimidir. 

Görele Merkez Sağlık Ocağı 
Dr. Alfert Sağdıç*, Sağ. Mem. Orhan Güçlü**, 
Sağ. Mem. İlker Öncü**. 
 
 Görele İlçemiz Giresun'a 60, Trabzon'a 70 km uzaklıkta deniz kıyısında yeşillikler içinde bir yerleşim birimidir. 
 Bölgede yayla turizmi yaz aylarında yapılmakta ve Sis Dağı, Dokuzgöz önemli  turizm merkezleridir. İlçenin temel gelir kaynağı fındık ve çay üretimidir. Ancak bu ürünlerin  üretiminin istenen düzeyde olmaması sonucu ilçe dışarıya büyük ölçüde göç vermektedir. 
İlçenin kış aylarında nüfusu 15.000 iken bu nüfus yazın 100.000'e çıkmaktadır. 
 Sağlık Ocağı’na bağlı 29 köy bulunmaktadır, bu köylerin 4’ünde sağlık evi ve ebesi bulunmakta 2 sağlık evinde ise ebe bulunmamaktadır. Bölgenin engebeli arazisi ve yerleşimin dağınık olmasından dolayı köylerde sağlık hizmeti verilmekte zorluk çekilmektedir. Bu güçlük yalnız sağlıkhizmetlerine özgü olmayıp, yol, su, elektrik, telefon hizmetleri için de geçerlidir. Bu durum sağlık çalışanlarını zor durumda bıraksa da, köylere verilen sağlık hizmeti aksatılmadan sürmektedir. 
 İlçemizde 1 hastane, 1 SSK Dispanseri, 1 Verem Savaş Dispanseri vardır. Sağlık Ocağı’mız bina olarak eski ve küçüktür (120 m2). Sağlık Ocağı’nda görevli 2 doktor, 4 sağlık memuru, 4 çevre sağlığı teknisyeni, 5 hemşire, 1 ebe, 2 hizmetli, 1 şoför bulunmaktadır. Ocağımızda 1966 model bir araç bulunmaktadır. 
 Sağlık Ocağı’nın çalışmalarında mali kaynak sıkıntısı çekildiği için 1994 yılında çalışanlar tarafından dernek kurulmuştur. Dernek gelirleri ile sağlık ocağına bilgisayar alınmış, laboratuvar kurulmuştur. PVC kapı ve pencereler yapılmıştır ve sağlık ocağının bazı gereksinimleri giderilmeye çalışılmıştır. 
 Dernek gelirinin %25'ini laboratuvarda bakılan incelemeler oluşturmaktadır. 
Çevre sağlığı açısından en büyük sorun çöptür. Belediye, çöpleri önce şehir içinde deniz kenarına dökmekteyken, yapılan girişimlerle bu işlem durdurulmuştur. Şu anda çöp gelişi güzel dökülmektedir. Ancak Giresun ve ilçeleri çöp işleme fabrikası için girişimlere başlamıştır. Şehir şebeke suyu otomatik klorlama cihazı ile klorlanmakta, buna karşın fazla yağışta şehir şebeke suyu bulanık akmakta ve yaz ishalleri sık görülmektedir. Yaz ishallerinde yanız su değil, halkın hijyen kurallarına özensizliği de rol oynamaktadır. Kanalizasyon suları denize açık olarak bırakılmaktadır. Ancak yeni yapımına başlanan arıtma tesisi ile 2003 yılında kanalizasyon açıktan denize verilmeye başlanacaktır. 
 Sağlık Ocağı’nda 1999 yılında 31.918 kişi polikliniğe başvurmuş, bunlardan 3.554 kişi sevk edilmiş, geriye kalan 28.364 kişinin %15'i muayene olmuş geriye kalan %85'i raporlu ya da raporsuz ilaç küpürü yazdırmıştır. Yöremizde küpür yazdırmak; yazmayan doktoru tehdit etmek ya da saldırmak önemli sosyal etkinliklerden biridir. 
 Yöre halkımızın %13'ü Yeşil Kart, %10'u Bağ-kur, %34.8’i SSK, %11.8'si Emekli Sandığı sağlık güvencesinden yararlanmakta, %30.4'ü ise kendi olanakları ya da başkasının karnesini kullanmaktadır. 
 1999 yılında 27 adet hayvan ısırığı olgusu olmasına karşın, hiç kuduz olgusuna rastlanmamıştır. 
 Sağlık ocağımızda bir yılda 51 adli rapor düzenlenmiştir. Laboratuvarda yılda 601 adet tetkik yapılmış bunun 549 tanesi esnaf ve taşıyıcı incelemesinden oluşmaktadır. 
 Kaba ölüm hızı %2.61, bebek ölüm hızı 4.8 anne ölüm hızı %0, kaba doğum hızı 13.9’dır.
 1999 yılında 208 doğumdan 1 tanesi ölü doğmuş bu doğumların 206 tanesi hastanede gerçekleşmiştir. 
 Ebelerimiz 1999 yılında 6.795 çocuk izlemi yapmıştır. Çocuk başına 5.9'luk bir izlem gerçekleştirilmiştir. Aynı yılda 237 loğusa izlenmiş olup, loğusa başına 1.7'lik bir izlem düşmüştür. 
 Rutin aşılamada başarı %98 iken Ulusal Aşı Günlerinde %100'lük başarı ile son dört yıl üst üste Sağlık Müdürlüğü’nden takdir belgesi alınmıştır. 
 Sağlık memuru ve ebelerimizin çalışması ile 3.636 cinsel yönden aktif kadın saptanmıştır. Bunların %45 herhangi bir korunma yöntemi kullanmazken, %27'si etkisiz yöntem, %4'ü RİA, %12'si Kondom %2'si gebe ve  %1 de diğer yöntemleri seçmiştir. 

....................................................