Ne Yapmalı

Dr. Orhan Odabaşı*, Dr. Alfert Sağdıç**, Dr. Cenap Yıldırım***
*Asistan; S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği
** Görele Devlet Hastanesi Dializ Ünitesi, Giresun
*** SSK Bolu Hastanesi

 

Karşılaştığınız olayları bize aktarın. Konunun uzmanlarına, avukatlarımıza danışalım.      Çabamız haklarımızı ve sorumlulukları-mızı bilerek iş barışına katkıda bulunmak.

      Olay: Sağlık ocağında görev yapan şoför A.T. gün boyu hizmet sunumu için köy gezisi yaptıktan sonra sağlık ocağına dönüp aracı bırakıyor ve anahtarı sorumlu hekime teslim ediyor. Ancak, mesai bitiminden sonra saat 19:30’da sağlık ocağının resmi aracının anahtarını sorumlu hekimin çekmecesinden izinsiz olarak alıyor. Resmi araca üç arkadaşını daha alarak yakın bir ilçeye eğlen meye gidiyor. Gece saat 01:30’da  komşu ilçeden dönerken çalıştığı ilçeye girişinde bir araca çarparak trafik kazasına neden oluyor. Bir kişinin yaralanmasına yol açıyor. Şoför A.T. nin kullandığı araçta büyük hasar oluşuyor. Yapılan alkol muayenesinde alkollü olduğu saptanıyor. Trafik tespit tutanağı tutuluyor ve şoför A.T. 8/8 de suçlu bulunuyor.

      Ne yapmalı?

      Şoför A.T. mesai saatleri dışında, kurum amirinin izni olmaksızın resmi aracı alarak devlet memuruna uygun olmayan bir davranışta bulunmuştur. Yaptığı bu davranış ile bir suç teşkil etmektedir.

      Resmi aracı alabilmek için şoför A.T. sorumlu hekimin masasını izinsiz olarak kurcalamış ve resmi aracın anahtarını almıştır. Yapılan bu davranışla devlet malına zarar verrilmektedir.

      Ayrıca şoför A.T., resmi araç ile çalıştığı ilçe alanları dışına kendi özel keyfi için gitmesi ve alkollü iken resmi aracı kullanması idari olarak ayrı bir suç olarak karşımıza çıkmaktadır.

      Bu duruma göre şoför A.T. hakkında sağlık ocağı sorumlu hekimi ya da sorumlu hekimin istemi ile Sağlık Grup Başkanı-İl Sağlık Müdürlüğü idari bir soruşturma açmalıdır.

      Şoför A.T. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun madde 125’in a bendinin a ve e fıkralarına göre uyarma, B bendinin e fıkrasına göre kınama ve c bendinin c fıkrasına göre aylıktan kesilme cezası verilmesi uygun olacaktır.

      Ayrıca şoför A.T., trafik kazası sonucunda resmi araçta oluşturduğu hasarı ödeme zorundadır.

      Sağlık ocağı sorumlu hekimi, bu cezaları verdikten sonra her yılın sonunda devlet memurlarına verilen sicili doldururken, şoför A.T.’nin devlet memuruna yakışmayan hal ve davranışlarında bulunması nedeniyle olumsuz vermelidir. Ayrıca şoför A.T. hakkında trafik kazası nedeniyle başka bir araca zarar vermesi nedeniyle kamu davası açılması da söz konusudur.

 

      657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

      Madde 125. (Değişik: 2670-12.05.1982) Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

      A bendi: Uyarma:

      Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.

      a fıkrası: Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahilinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımda kayıtsızlık göstermek ya da düzensiz davranmak.

      e fıkrası: Devlet memuru vakalarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak.

      B bendi: Kınama:

      Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.

      e fıkrası: Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak.

      c bendi: Aylıktan Kesme:

      Memurun, brüt aylığından 7/30-1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.

            f fıkrası: İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek.

 

.......