Okuduklarımızdan

HAYATTA KALAN ONİKİ

Robert Myers, Anne Çocuk Eğitim Vakfı 477 sayfa, 1996 Ankara

image049.gif (76127 bytes)Bu kitabın temel konusu, özellikle Üçüncü Dünya olarak adlandırılan ülkelerde çocuk bakımı ve çocuklarla bebeklerin sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişmesidir. Konumuz, Nepal, Nijerya ve Nikaragua ya da başka bir yerlerde, yoksulluk içinde doğan ve yaşamlarını tehdit eden koşullar içinde bulunan çocukların gelişmesi ve esenliğidir. Hayatta kalan çocukların sayısı her geçen gün artmakta ve onlara yer kürenin her tarafında rastlanmaktadır. Yaşamaları ile onlar aynı zamanda neşe kaynağı ve gelecek umududur ama yaşam mücadelesi veren yoksul ailelerin de gündelik bir sorunudur.

      Bugün dünyadaki her on üç çocuktan on ikisi birinci yaş gününü kutlayabiliyor. Ancak bu gerçeğe karşın birçok uluslararası kuruluş, hayatta kalmayı başarmış bu çocukların gelişim ve refah düzeyine gereken önemi vermek yerine çocuk ölüm oranlarının daha da azaltılmasını vurgulamaya devam etmekle yetiniyor.

      Peki bu hayatta kalabilen 12'nin hali ne olacak? Önerileri çocukların ölümüne neden olan yoksulluk ve diğer baskılar, şimdi de onları yaşamlarının en erken aylarında ve yıllarında fiziksel, zihinsel, toplumsal ve duygusal risklerle karşı karşıya bırakıyor. İnsan yaşamının ilk yıllarında gelişmenin gecikmesi ya da durması, yaşamın geri kalan bölümü için çok büyük bir tehdit oluşturur. Ancak, bu engellenebilecek bir durumdur. Çocukların doğasında bulunan toparlanma gücüyle tamamen üstesinden gelinebilir. Ancak bunu sağlayabilmek, ayrıcalıklı güçlerin bugüne kadar vermeye razı olduklarından daha fazlasını taahhüt etmelerini gerektirir. Sonuç olarak, milyonlarca çocuk sağlıklı ve normal bir gelişim göstermekte haklarından yoksun bırakılıyor. Onlar, içlerinde bulunan potansiyeli hiçbir zaman gerçekleştiremeyecek ve yoksulluğun kısır döngüsünü hiçbir zaman kırıp bu döngünün dışına çıkamayacaklardır. Hayatta kalabilenlerin pek çoğu durağan, üretken olmayan ve bağımlı bir yaşam sürecektir.

           Daha çok bebek hayatta kalabildiği ve sosyal değişimler hızını sürdürdüğünce, ahlaki ve toplumsal bir sorumluluk da bunların beraberinde büyümektedir. Artık şu sorunun yanıtı verilmelidir. "Ne için hayatta kalmak?" Bu sorumluluk, çocukların sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinden mahrum kaldıkları sürece, bu kez beş yaşında "ne olacaklar" sorusuna da yanıt isteyecektir. Çünkü bir yaşına kadar yaşattıklarımız, bu kez de beş yaşına varıncaya kadar yine ölüm tehdidiyle karşı karşıya kalacak olanlardır. Bu çocuklara kim bakıyor? Nasıl bakılıyorlar? Yaşamlarının ilk yılları neye benziyor? Büyümeleri, gelişmelerini sağlamak ve onlara yalnızca hayatta kalmaları için değil, kişisel ve sosyal potansiyellerini kullanabilme gücünü vermek için neler yapılmalıdır.

           Bu kitap, erken çocukluk yıllarında bakım ve gelişim sağlayabilecek politika ve yaklaşımları hep beraber yeniden gözden geçirmeye bir çağrıdır.

 

DİYABETLİ ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN AKIL DEFTERİ

Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye Diyabet Vakfı Yayınları, 99 sayfa, 2001

image051.gif (72521 bytes) Diyabet (Şeker hastalığı) sık olmasa da çocuklarda da görülen bir hastalık. Çocuklarda görülen diyabet, Tip 1 diyabet olarak biliniyor ve bu çocuklar yaşam boyu insülin kullanarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Bütün diyabetli çocuklar ve aileleri bir mucize olmasını ve insülin enjeksiyonlarından kurtulmayı isterler. Diyabet tedavisinde henüz böyle mucize yenilikler yok ama, son yıllarda diyebet tedavi anlayışında önemli değişiklikler oldu. Amerika’da yapılan “Diyabet Kontrolü ve Komplikasyonları Araştırması” kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi ile diyabete bağlı uzun dönemli komplikasyonların belirgin ölçüde önlenebileceği gösterdi ve bu araştırma ile dikkatler diyabetlinin kendi kendine bakım becerisinin geliştirilmesine yöneldi. Diyabetli Çocuk ve Gençler İçin Akıl Defteri, diyabetli çocuk ve gençlere kendi kendine bakım sırasında kullanabilecekleri temel bilgileri sunmayı amaçlıyor. Bunun yanında, kitabın içine serpiştirilen ve çoğunluğunu kamp anılarının oluşturduğu “okuma parçaları” ile çocukların diyabeti nasıl yaşadıkları anlatılmaya çalışılıyor. Diyabetle Çocuk ve Gençler İçin Akıl Defteri, bölümler halinde www.arkadasimdiyabet.org sitesinde yayınlanacaktır.

İsteme adresi: Roche Diagnostik Sistemleri AŞ

Tel: 0212 213 32 80

 

.......