stet0201.gif (11974 bytes)


stedsayi.gif (1704 bytes)



 

Tanınız Nedir’in Yanıtı

            Tanı: Epidural Hematom

            Epidural (ekstradural) hematom, kafa travması ile başvuran hastaların %1'inde görülmekte olup, kafatası ile duramater arasında yerleşen kanama olarak tanımlanabilir. Genellikle genç erişkinlerde görülürken, 2 yaş altında ve 60 yaş üzerinde enderdir. Olguların %90 'ında epidural hematomlara kafa kemiklerindeki lineer fraktürler eşlik eder fakat fraktür olmadan da künt kafa travmalarında epidural hematom olabileceği bildirilmiştir. Genellikle neden, orta meningeal arter ya da venlerin fraktüre (özellikle temporoparietal fraktürler) bağlı olarak gelişen hasarıdır.

            Epidural hematomda klasik klinik tablo;

            1) Kısa süreli posttravmatik bilinç kaybı,

            2) Saatler süren bir ''lucid interval (şuurun açık olduğu aralık)'',

            3) Daha sonra uyuklama, kontlateral hemiparezi, ipsilateral pupil dilatasyonu olarak tanımlanmaktadır.

            Lucid interval dönemi, travmanın etkisiyle oluşan uyku hali ile epidural hematomun ileri evrelerindeki transtentorial herniasyona bağlı olarak gelişen koma hali arasındaki uyanıklık dönemidir. Epidural hematomlar için patognomik olmamakla birlikte tanıda önemli rol oynar.

            Epidural hematomların tedavisi (çok küçük hematomların izlem altında tutulması dışında) cerrahidir. Cerrahi tedavide amaç pıhtılaşmış kanın çıkartılması böylece intrakranial basıncın azaltılması ve hemostaz sağlayarak yeniden kanama olmasına engel olmaktır. Mortalitesi %55'lere varan epidural hematomlarda erken tanı ve tedavi ile bu oran %5'ler düzeyine indirilebilmektedir.

            Trafik kazalarının çok büyük bir sorun olduğu ülkemizde, acil servisler de çalışan hekimlerin epidural hematom hakkında bilgi sahibi olması ve bu bilgiler ışığında hastayı gözlem altında tutup, kraniografi ve gerekirse beyin tomografisi ile değerlendirmesi yaşam kurtarıcı olabilecektir.

Kaynaklar

 1- Samudrala S, Cooper PR, Traumatic Intracranial Hematomas. In Wilkins RH, Rengachary SS, Eds, Neurosurgery, 2nd. Ed. Newyork, McGraw-Hill, 1996; 2797-2807.

 2- Rivas JJ, Labato RD, Sarabia R, et al. Extradural Hematoma: Analysis of Factors Influencing the Courses of 161 Patients. Neurosurgery, 1988; 23: 44-51.

Kitap/TTB-STE Kredi Puanı Kazananlar

 

.......