.......

.........
 
 
 
Tanınız Nedir?


Dr. Orhan Odabaşı*, Dr. Hüseyin Şenyurt**
* Asist.; S.B. Ankara Eğit. ve Araş. Hast. Aile Hekimliği
** Uzm.; S.B. Ankara Eğit. ve Araş. Hast. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kl

 Bir çocuğu olan 25 yaşındaki kadının ikinci gebeliği. Son gördüğü adetin ilk gününden bu yana 6 hafta 4 gün geçmiş. Son on gündür özellikle sabahları bulantıları oluyormuş. Üç gündür şiddetli kusmaları da olmaya başlamış.   Bu sabah kusmuğunda kırmızı renkli kan görmesi üzerine gebe polikliniğimize başvurdu. 
 Eşiyle birlikte gelen, soluk ve endişeli görünümdeki hastanın ilk adetini 13-14 yaşlarında gördüğü, düzenli adet gördüğü alınan öyküde saptandı.
 Hastamız özellikle yemek kokularından ve deterjan kokularından çok rahatsız olduğunu söylemektedir. Daha önceki gebeliğin ilk aylarında da belirgin yakınmalarının olduğunu ancak şimdi yakınmalarının çok şiddetli olduğunu vurgulamaktadır. 
 Fizik incelemesinde: Ateş: 36.7 0C, nabız: 80/dak, kan basıncı: 115/65 mmHg idi. Sistemik muayenesinde bir özellik saptanmadı. 
 Laboratuvar: Hb: 11,8 g/dl, Lökosit: 6500/ mm3.
 İdrar incelemesinde: Keton: negatif, Protein: yok; mikroskopisinde: 3-4 lökosit, ender eritrosit, ender ürat kristalleri görüldü.
 Biyokimya: Glukoz: 85 mg/dl, Üre: 17 mg/dl, Kreatinin: 0.96 mg/dl, SGOT: 17 U/l, SGPT: 14 U/l, Ca: 8.7 mg/dl, Na: 132 mmol/l (N:135-150), K: 3.8 mml/l, Cl: 106 mol, BUN/Kre: 8. 

 Tanınız Nedir? 

Yanıt
 

....................................................