.......

.........
 
 
 
Okuduklarımızdan


GERİATRİ 1-2 
Editörler: Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, Dr. M. Çakmakçı, Dr. S. Ünal. Hacettepe 
Üniv. Tıp Fak. Öğretim Üyeleri, 1. Cilt: 437 Sayfa, 2. Cilt: 892 Sayfa, 1997 Ankara

 Gelişmiş toplumlarda yaşlı insan sayısı, tıp, bilim ve teknoloji üçgenindeki gelişmelere bağlı olarak artmaktadır. Yaşlıların sorunlarının çözümüne yönelik bilimsel araştırma ve uygulamalara ağırlık verilmesi gerekmektedir. 
Gerek deneysel gerekse klinik olarak pek çok araştırma yapılmış olmasına karşın yaşlanma olayı tam olarak tanımlananamaktadır. Yaşlanma biyolojik bir olay olup bu süreç moleküler biyoloji ve genetik dallarındaki araştırmalar sonucunda belki de yavaşlatılacaktır. Geriatri yaşlanmanın klinik yönlerini ve yaşlı kişilerin sağlık sorunlarının tedavilerini kapsayan bir tıp dalı olarak tanımlanabilir. Geriatri alanındaki ilk çalışmalar 1300’lerin başına dayanır. Dr. Ignatz L. Nasckerin bu konu ile ilgili ilk kitabında Yunanca’da “ileri yaş” anlamına gelen “genas” ve “hekim” anlamına gelen “iatrikos” sözcüklerini birleştirerek “Geriatri” terimin oluşturmuştur. Geriatri, aslında homojen bir bilim dalı olmaktan çok, göz hastalıklarından ortopediye, diş hekimliğinden klinik farmakolojiye bir çok disiplinin, yaşlı insanın sorunları ile ilgilendiği bir bilimler kümesidir. Bunu söylerken işi hafife almaksızın bir tıbbi sorun ve uygulamanın yaşlı ile ilgili önemli ayrıcaklıklarının olduğunu ve bunları bilinçli olarak öğretmek ve uygulamak zorunluluğu doğduğunu vurgulamak isteriz. Ayrıca yaşlıların sağlığının korunmasının ve yaşam kalitesinin artırılmasının ana tıbbi sorunlar kadar önemli olduğu göz ardı edilmemelidir. Hastayı dikkatle dinleme, cesaretlendirme, başta eğitimi, amaçların değerlendirilmesi ve ortaya konulması önemli girişmlerdir. Yaşlı kişiler yaşamları boyunca öyle çok deneyime sahip olurlar ki bazen kendi sorunlarına kendileri, hekimin alacağı bir öyküden çok daha iyi yaklaşabilirler. 
 Yaşlıların gereksinim duyduğu hekim hizmetlerinde 2000 yılında %22, 2030 yılına kadar da %115 oranında artışlar beklenmektedir. Bu hastaların tedavilerinde deneyimli ve iyi yetişmiş hekimlere gereksinim de armaktadır Bunun en önemli etkisi de 21. yızyılda çalışacak olan bugünün tıp öğrencileri üzerinde olacaktır. 
 Yaşlılarda klinik tablo genellikle atipik seyredebilmekte, ayırıcı tanı da gençlere göre daha karmaşık olabilmektedir; örneğin yorgunluktan yakınan yaşlı bir hastada bu belirti birçok farklı hastalıktan birine ya da bir kaçına ilişkin olabilir ve genellikle de hem fiziksel, hem mental sorunlarla birlikte görülür. Tanı stratejileri hastalığı ortaya çıkarma ile komplikasyonu yaratma potansiyelini dengelemelidir. Hastalara uygulanacak olan tıbbi ve cerrahi tedaviler özenle seçilmelidir. Bunun en önemli örneği reçete edilen ilaçlardır. Yaşlılarda ilaç metabolizmasının farklı olmasının yanı sıra birden fazla ilacın birlikte kullanımı etkileşim olasılığını da artırmaktadır. Yaşlılarda verilen ilaca yanıt genellikle yavaş olup, komplikasyon riski daha fazladır. Belki bunlardan dolayıdır ki, pek çok geriatrist tarafından bu bilim, zekanın, sorun çözmenin, yaratıcılığın ve hasta ile aileler arasındaki duygusal birlikteliğin bir karışımı olarak tanımlanmaktadır.
 Hepsi Hacettepe Üniversitesi kökenli 38 öğretim üyesinin ortak çabası ile bir başvuru kitabı olarak hazırlanan Geriatri kitabının amacı, yaşlı hastaların bakımı ile ilgilenen her hekime gereken bilgiyi bir bütün olarak sağlamak olarak tanımlanmaktadır.
 

....................................................