Sted'den

            Merhaba,

            Her yıl Ocak sayısını yeni bir heyecan yeni bir sevinçle hazırlarız. Geride bıraktığımız sayılardan daha farklı, daha güzel dergiler hazırlama umudu, hevesi düşer içimize. Neden ki; yeni bir yıla girilmiş, yeni bir defter açılmıştır. Hekimler reçetelerine yeni bir tarih atmaktadırlar. Geçen yıl okudukları kitaplar, edindikleri bilgiler bir yıl eskimiştir. Bilimin; özellikle tıp biliminin bu denli hızla ilerlediği bir çağda geride bırakılan bir yıl önemlidir. Geçen yılki bilgilerin bir bölümü değişecektir. Öğrendiklerimize pek çok konuda yenileri eklenecektir. Büyük olasılıkla bilim ve teknoloji bu denli hızla ilerlediği için, bu yıl geçen yıl öğrendiklerimizden daha fazlası yaşantımıza girmek durumunda olacaktır. Daha çok okumalı bu bilgi bombardımanı karşısında önceliklerimizi ve gereksinimlerimizi iyi belirlemeliyiz. Yoksa bu denli yükün altında ezilmek, yenik düşmek ve herşeyden vazgeçmek işten değil. Sevgili Nusret Fişek Hoca'mız "En iyi, iyiyi öldürür." derdi, “Nasıl olsa en iyisini yapamıyorum” diyerek yapabileceği, elinden gelebilecek şeyleri de yapmayanları kastederek. Elimizden geleni, yapabileceğimizin iyisini. İyi hasta bakmak, iyi aşı yapmak, iyi iletişim kurmak, iyi yönetmek, iyi denetlemek, iyi desteklemek, iyi değerlendirmek, iyi okumak, iyi yaşamak.

            Yaşamımızda binlerce iyi olması için iyi heveslenmek. Belki de her işin başı bu. İyiye heveslenmek. Heveslenmek için her fırsatı kullanmak. Yeni bir işe başlamak gibi. Yeni bir yıla başlamak, yeni bir güne başlamak gibi. Bir kitabın ilk sayfasını çevirmek, maçı başlatan ilk vuruşu yapmak, “Günaydın!” diyerek ilk derse başlamak, ilk hastaya “Hoşgeldiniz, ne şikayetiniz vardı” demek. İlle de heveslenmek. Bu ilk adımın ardından güzel şeyler geleceğini düşlemek. Düşlemekle kalmayıp güzel şeyler yapmak için planlar kurmak. Bu planları uygulamak için yöntemler geliştirmek ve bu doğrultuda harekete geçmek. Zorluklar çıktığında yılmamak, direnmek, umudu ve hevesi diri tutmak. Zaman zaman derman kesilip durmak zorunda kalındığında bir soluklanıp yola devam etmek. Yıl bitip geriye bakıldığında “Yine iyi şeyler yapabildim“

diyebilmek. “Bu yıl daha doğru tanılar koydum, daha bilimsel tedaviler yaptım, daha çok çocuk aşıladım, gebelikten korunmak isteyen kadınların daha çoğuna ulaştım, kurum çalışanları arasında iş birliği ve uyumu geçen yıldan daha iyi sağladım” diyebilmek. Hadi geri dönüp bakalım geçen yıl neleri bir önceki yıldan daha iyi yaptık?  Bazı iyiler soyuttur. Elle tutup sayıyla gösteremezsiniz ama, hissedersiniz. Hastanızın teşekküründe, çalışma arkadaşınızın gülümsemesinde saklıdır. Bazı iyiler somuttur. Bebek ölüm hızının düşmesinde, en sık görülen hastalıklar listesinin değişmesinde, beklenen yaşam süresinin uzamasında açıkça gözlenir. Durup bir gözden geçirelim soyut ya da somut ne iyilikler oldu hekimlik yaşantımızda. Kimseye göstermeden kendi kendimize bir liste yapalım. İyi işler listesi. Kendimizi değerlendirelim. Geçen yılımızı değerlendirelim. Değerlendirelim ki bu yıl için yeni umutlar, yeni hevesler, yeni düşler kurarken hangi noktadan yola çıkacağımıza karar verebilelim.

            Biz daha iyi dergi çıkarmayı hedefliyoruz. Sizde ne var? İyi yıllar.

            Bilimsel ve dostça kalın.

 

.......