Ne Yapmalı?

Dr. Orhan Odabaşı*, Dr. Alfert Sağdıç**, Dr. R. Cenap Yıldırım***
*Asistan; S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği

** Görele Devlet Hastanesi Dializ Ünitesi, Giresun
*** Yrd. Doç.; Kırıkkale Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı AD

            Olay: İlçe sağlık ocağına gece gelen hastaya doktor müdahale ediyor. Doktor hastanın kalp krizi geçirdiğini düşünerek ilk müdahaleden sonra hastaneye sevk etmeye karar veriyor. Ambulans şoförü uzakta oturduğu için olayında aciliyetinden dolayı ve iyi niyetle davranarak ambulansı sağlık memurunun kullanmasına izin vererek hastayı sevk kağıdını doldurarak hastaneye götürüyor ancak ambulans kaza yapıyor ve İl Sağlık Müdürlü’ğü soruşturma açıyor.

            Ne yapmalı?

            Sağlık ocağına geceleyin getirilen hastaya müdahalede bulunmak sağlık hizmetlerinin sosyalleştirildiği bölgelerde hizmetin yürütülmesi hakkındaki yönetmeliğin madde 5’in h bendinin f fıkrasına göre hekimin görevleri arasındadır. Acil olarak getirilen hastaya ilk müdahalenin yapılması ile hastanın yaşamını sürdürmesi sağlanmıştır.

            Ancak hastanın MI geçirmesi sonucunda bir üst sağlık kurumuna sevki gerekmiştir. Bu da sağlık ocağında bulunan ambulans ile gerçekleştirilmek istenmiştir. Ancak şoförün bulunmaması nedeniyle ambulansı sağlık memuru kullanmış ve araç kaza yapmıştır. Ambulansın sağlık memurunun yetkisi olmadığı halde kullanması ile hasta ile birlikte doktor ve kendi yaşamlarını da tehlikeye atmıştır.

            Sağlık ocğında görevli doktor geceleyin bulunmayan şoför hakkında adli soruşturma açmalı ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin A bendinin b fıkrasına göre uyarma cezası verilmelidir.

            Ambulansın görevli olan şoför bulunmadığı için sağlık memuru hakkında soruşturma açması normaldir. İnceleme sonucunda doktora DMK’nun 125. maddesinin A bendinin a fıkrasına göre uyarma cezası verilmelidir. Ayrıca ambulansı kullanan sağlık memuru hakkında da soruşturma başlatılmalı ve DMK’ nın 125. maddesinin b bendinin a ve f fıkrasına göre kınama cezası verilmelidir ve araçtaki hasarın tanzimi sağlanmalıdır.

            Sağlık ocağı hekimi ve sağlık memuru hastanın yaşamını kurtarmak için kendi yaşamlarını tehlikeye atmak ve idari açıdan suçlu düşmemek için, mutlaka ambulans şoförünü bulmaları gerekirdi ya da başka ambulans istemeleri gerekirdi, sağlık memuru ambulansı kullanmayı kabul etmemeliydi.

 

            154 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirildiği Bölgelerde Hizmetin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik

 

            Madde 5: Sağlık kuruluşunda görevli personelin yetki ve sorumlulukları

            h bendi: Sağlık ocağı personeli

            f fıkrası: Hekim, ilkyardım hizmetinde görevlidir. Gereken hallerde ilkyardımı yapar.

           

            657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu:

            Madde 125: Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerekitiren fiil ve haller şunlardır:

            a bendi: Uyarma; Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.

            a fıkrası: Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahalinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinede, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek ya da düzensiz davranmak,

            b fıkrası: Özürsüz ya da izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahalini terk etmek,

            b bendi: Kınama; memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.

            a fıkrası: Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahalince kurumlarla belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,

            f fıkrası: Devlete ait resmi belge, araç-gereç vb. eşyayı kaybetmek.

 

.......