Sağlık Ocaklarımızdan
Merkez 17 No’lu Dt. Selahattin Topçu Sağlık Ocağı

Dr. M. Oktay Yiğitbaşı
* Merkez 17 No’lu Dt. Selahattin Topçu S.O. Antalya
E-posta: [email protected]

            Eski adı Ahatlı Sağlık Ocağı olan sağlık ocağımız Antalya il merkezinde bulunan Ahatlı gecekondu bölgesinde 1996 yılında kuruldu.

            1997 yılı başından itibaren aile hekimliği merkezi uygulamalarına geçilen sağlık ocağımızda KSF yerine aile hekimliği için geliştirilen kayıt sistemi ile dosyalama yapılan arşiv kurulmuştur. Sağlık ocağında sekiz bilgisayardan kurulu bir network sistemi vardır.

            Sağlık ocağındaki laboratuvarda bir spektrofotometre, bir EKG cihazı, bir nebulizatör ve bu cihazların kullanımı için gerekli diğer araçlar vardır.

            1995 yılında kişi başına düşen muayene sayısı 0,49 iken 1997'de 0,81’e yükselmiştir.

            Sağlık ocağı kurulduğu zamandan beri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın uygulama sahası olarak meslek yüksek okulu, tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerine eğitim sağlık ocağı olarak hizmet vermektedir.

            1999 yılındaki nüfusumuz 31.226’dır. Hizmet alanımızda bulunan bölgeler Antalya ili genelinde en fazla göç alan bölgelerdir. Büyük çoğunluğun sosyal güvencesi yoktur.

            1995-1999 yılları arasında bölgemizde ana         ölümü görülmemiştir. Yıllarla birlikte bebek ölüm hızlarında düşüş gözlenmektedir. Kendi kendine doğumların azalması, halk eğitimlerindeki devamlılık doğum öncesi ve sonrası bakım kalitesinin artması ile paralellik gösterdiği düşünülmektedir. İl geneline bakıldığında bebek ölüm hızımızın olmayışı sevindiricidir.

Sağlık göstergeleri

Kaba doğum hızı

%0 16.2

Genel doğurganlık hızı

%0 54..5

Kaba ölüm hızı

%0 1.31

Gebe başına düşen ort. izlem say.

% 3.21

Hastanede gerçekleştirilen doğ. or.

%96

Kendi kendine olan doğum oranı

%2

Etkili aile planlaması yönt. kul. oranı

%35

Etkisiz aile planlaması yönt. kul. Oranı

%21

Etkisiz yöntem kul. oranı

%39

Fenilketonüri için alınan kan oranı

% 82

 

Aşılama hizmetleri

DBT/Polio 1

%100

DBT/Polio 2

%115

DBT/Polio 3

%108

Kızamık

%111

BCG

%22

TT1

%72

TT2

%61

            Sağlık ocağı personelinin eğitimsel etkinliklere katılmasına özen gösterilmektedir. Sağlık ocağında da özellikle aşılama, aile planlaması, tıbbi atıklar, kalite yönetimi ve iletişim konularında eğitim verilmektedir.        

            Sağlık Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Bilgi Eğitim İletişim Programı’na, ocağımızda çalışan tüm sağlık personeli katılmış ve sertifika almıştır. Bu program doğrultusunda ayda bir kez halk ve okul eğitimleri yapılmıştır.

            Eğitimi yapılan konular şunlardır; Aile planlaması yöntemleri, menopoz, bebek ve çocuk beslenmesi, adolesana yönelik eğitimler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelik ve doğum öncesi bakım.

            1999 yılı içerisinde anlatmaya değer bulduğumuz çalışmalarımız:

            1999 yılı içinde Akdeniz Üniversitesi’nin düzenlediği 1. Ulusal Tıp Fuarı’nda tıp öğrencilerinin halk sağlığı stajı yaptıkları sağlık ocağımızda saha ve ocak çalışmalarını gösteren bir stand hazırladık ve sunduk.

            1999 yılında kadınlarımızın ihtiyaç ve taleplerinden kaynaklanan nedenlerle sağlık evlerimizden biri olan Şafak Bölgesi’nde kadının statüsünü yükseltmek amacıyla Şafak Toplum Merkezi açılmıştır.

            1999 yılında Sağlık Ocağımız web sayfası hazırlayarak yayınlanmaya başlamıştır. (http://ant17noso.webjump.com)                  

            Birinci basamak sağlık hizmetlerindeki genel sorunlar herkes tarafından bilinmekle birlikte kısaca tekrar özetleyecek olursak:

            Temel ilaç, malzeme ve personel istihdamındaki yetersizlikler nedeni ile sağlık hizmetleri yeterince verilememektedir. Denetim ve yönetim eksikliği de söz konusudur. Koruyucu sağlık hizmetlerine yeterince önem verilmemesi nedeni ile tedavi giderleri büyük boyutlara ulaşmış ve tedavi edici hizmetler öncelik sırasını almıştır.

            Birinci basamak sağlık hizmetlerinde, planlama ve yürütme aşamasında, halk sağlığı uzmanlarının yeterince rol alamamaları ve yeterli sürekli eğitim olmayışı hizmetlerin sunumunda aksaklıklara neden olmaktadır.

image200.gif (88952 bytes)

            Bu nedenlerden dolayı ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerine yeterince kaynak aktarımı olmadığını düşünmekteyiz. Türkiye'de yasalarla açıklanmış olsa da uygulanmayan sevk zinciri, yataklı tedavi kurumlarının iş yükünü arttırmaktadır.

            Birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşların, pek çoğunda çevre sağlığı hizmetlerinin verilememesi, çalışan personelin bölgeyi iyi tanımaması ya da aşırı personel hareketliliği, sektörler arası işbirliği olanaklarının kısıtlı olması ve toplum katılımının olmayışı ya da yetersiz oluşu nedeni ile birtakım sorunlar yaşanmaktadır.

            Birinci basamak sağlık kuruluşlarında personel maddi ve manevi açıdan tatminsiz, kendisini motive edebilecek unsurlardan yoksun ancak imkansızlıklara karşın çalışmalarını azimle sürdürmektedir.

 

.......