.

 

atud.gif (2443 bytes)26 Haziran 2001

 

BASIN AÇIKLAMASI

İşkence, bir insanlık suçudur. Kim tarafından, kime karşı ne amaçla ve ne şekilde yapılmış olursa olsun kabul edilebilmesi mümkün değildir. Nitekim dünyadaki neredeyse tüm devletler bu konudaki görüşlerini ortaya koymuş ve uluslararası bildiri ve anlaşmalar işkenceyi çok açık biçimde yasaklamıştır. Ancak ne yazık ki bu insanlık suçu dünyanın bazı ülkelerinde uygulanmaya devam edilmektedir.

Birçok ülkenin ceza kanunlarında olduğu gibi bizim ceza kanunumuzda da bu eylemin suç teşkil ettiği belirtilmiş ve cezai yaptırım getirilmiştir. İşte bu nedenledir ki; hukuk ve tıp mesleğini uygulayanlar, diğer meslek gruplarındaki insanlardan farklı olarak bu suç karşısında sadece üzüntülerini göstermek veya fikirlerini belirtmekle kalmayıp, mesleki açıdan da konunun içine girmektedir.

Böyle bir suçu savcılık ortaya koyacak, hekim bilirkişi sıfatıyla tıbbi bulguları saptayacak, mahkeme ise yargılamayı yapıp gerektiğinde ceza uygulayacaktır. Tartışılmaz ki burada hekime düşen görev; asla ödün vermeyeceği meslek ilke ve kurallarını uygulamak, bilgi, görgü ve deneyimi çerçevesinde elde ettiği bulguları tarafsız biçimde hukukçuya sunmaktır. Bu görev yerine getirilirken, Birleşmiş Milletler tarafından mesleki açıdan uyulacak kuralların, dikkat edilecek noktaların ve muayene usullerinin uluslararası standartlara eriştirilmesi amaçlanmış ve ölümlü olgularda uygulanan "Minnesota Otopsi Protokolü" oluşturulmuştur. Ayni amaçla hazırlanan "İstanbul Protokolü" ise canlı olgularda yapılacak olan muayenelerde uluslararası standardı sağlayacaktır. Bu protokollerin uygulanması ile hem işkence iddası bulunan olgularda çok daha etkili, ayrıntılı bir muayene sonucu en doğru sonuçlara ulaşılmış olunacak, hem de yapılan eksik araştırma ve muayeneler sonucu zaman zaman uluslararası mahkemelerde yaşanan sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.

Adli tıp uzmanları, diğer hekimler yanında uzmanlık ve uğraşı alanları itibarı ile konuya en yakın hekim topluluğunu oluşturmaktadır. Bu alanda çalışan hekimler, mesleklerinin gerektirdiği hassasiyeti göstermiş olup, Adli Tıp Uzmanları Derneği, İstanbul Protokolünün hazırlanmasında her aşamada etkin rol almış ve üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalışmıştır. Tüm insanlığa faydalı olmasını diliyoruz. 

ATUD Yönetim Kurulu

 

 

BAŞA DÖN.....ANA SAYFA.....SAYFA BAŞI