e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Şubat 2003  Sayı: 98

 

 

SSK, kamusal yaklaşımdan yoksun sağlık politikalarının bir sonucu olarak sistemli bir şekilde yıpratılmaya çalışılıyor
SSK gerçeği
1-1.jpg (2858 bytes)Neşter operasyonuyla yoğun eleştirilere hedef olan SSK, gerçekte Türkiye’nin iş yükü en fazla olan sağlık kurumu olma özelliğini taşıyor. Elindeki insan gücü ile sigortalılara yeterli hizmet sunması olanaksız hale gelen SSK’nin kaynaklarına da değişik özel sermaye kesimleri tarafından değişik yollarla el konuluyor.

TTB heyeti Filistin ve İsrail'de incelemelerde bulundu
"Tüm insanlık değerleri tahrip ediliyor"

4-1.jpg (3184 bytes)Dr. Metin Bakkalcı, Dr. Ümit Biçer ve Dr. Ümit Şahin’den oluşan heyet, bir hafta süren incelemelerden sonra, bir basın toplantısı düzenleyerek bölgedeki durumun hassasiyetine dikkat çektiler.


ABD'nin olası Irak saldırısına yönelik tepkiler büyüyerek sürüyor
Savaşa karşı birarada

5-1.jpg (3677 bytes)Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de aralarında bulunduğu Emek Platformu, ABD’nin olası Irak saldırısını protesto etmek amacıyla 16 Ocak 2003 günü Türkiye çapında etkinlikler gerçekleştirdi. Emek Platformu dönem sözcüsü KESK Genel Başkanı Sami Evren, Ankara yapılan basın açıklamasında, Türkiye halkının savaş istemediğini vurgularken, 58. Hükümeti başkalarının çıkarları için Türkiye’yi savaşa, açlığa ve yoksulluğa mahkum edecek planlara ortak olmamaya çağırdı.


Asgari ücret hazırlık süreci...
Katsayı x Birim

Türk Tabipleri Birliği’nin temel beklentisi hekimlerin bu alana ilişkin sorunları tartışan ve ortak değerlendirmelere ulaşan çabalarını odalarla birlikte yürütmeleridir. Uzmanlık dernekleri de bu sürecin önemli bir bileşenidir.


Prof.Dr. Bökesoy "ilk kopya bebeğin doğduğu" iddialarıyla gündeme gelen "genetik kopyalama" tartışmalarını değerlendirdi:
"Amaçları reklam ve para"

8-1.jpg (1944 bytes)Prof. Dr. Bökesoy, dünyada klonlama tekniğinin başarı oranının yüzde 3 olduğuna dikkat çekerek, tekniğin "insan kopyalama" amacıyla kullanılması için henüz erken olduğunu belirtti.


Kamu üniversitelerinin şirketleştirilmesine kılıf:
"Yeni YÖK yasa tasarısı"

9-1.jpg (1994 bytes)Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı ve Sağlık Politikaları Komisyonu tarafından beş yıldır güncel sosyal/siyasi/ekonomik konulardaki tartışmaları hedefleyen Düşünce Mutfağı toplantılarının sonuncusu 9 Ocak 2003 tarihinde yapıldı. Yeni YÖK Yasa Tasarısını konu alan ve panel tarzında düzenlenen toplantıya İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. İzzettin Önder ve Zeynep Güler, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Özbudun konuşmacı olarak katıldılar. Toplantı Halk Sağlığı ve Sağlık Politikaları komisyonundan Prof. Dr. Dr. Erhan Nalçacı tarafından yönetildi.


Gündem
Dr. Füsun Sayek
f_sayek.jpg (1789 bytes)Ölü balık dirilir mi? Siz eğer akvaryumda iki gün ters yüzen, yüzemeyen, ölmeye çalışan, yalpalayan sonra da suyun yüzüne çıkıp saatlerce ölü gibi yatan balığımın şu anda capcanlı gezindiğine inanmıyorsanız bir şey diyemem (aslında derim ve ikna da ederim de)... Ama ben bu mucizeye tanık oldum. İşte bu nedenle bu dünyanın bu savaşı durduracağına da inanıyorum. Eğer mücadele etmişsek sevineceğiz. İşte başardık diye. Bu dünya bu savaşı (ya da daha doğru “terminoloji” ile “bu müdahaleyi”) yalpalamalara karşın durduracak. Buna inanıyorum. Neden mi?

ATO'dan pratisyen ekim buluşması

10-1.jpg (3621 bytes)ATO’nun organizasyonunda biraraya gelen pratisyen hekimler, hem sorunlarını tartışma hem de sosyal ve bilimsel etkinliklerle dolu bir gün geçirme olanağı buldular. “Pratisyen Hekim Buluşması”nı “Kardeş Türküler” konseri renklendirdi.


Sayek, Mülkiyeliler Birliği Panelinde savaşın halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi
11-1.jpg (2644 bytes)

Binbir sağlık masalları
"Sağlıkta başkalaşım procesi"
Ülkenin birinde hükümetlerin sağlığa kamusal bir yaklaşımla önem vermemeleri sonucu işler yıllar içinde iyice sarpa sarmış. Her gelen hükümet sağlıkta “birşeyler” yaparmış. Ama gerçekte hepsinin iddiaları aynıymış.

Türkiye'de girişimsel kardiyoloji alanında yaşanan sorunlar ve muhtemel çözüm önerileri (Kasım 2002)
Dünyada perkütan (ciltten yapılan, cerrahi olmayan müdahaleler) koroner arter girişimleri 1980’li yıllarda; ülkemizde de 1986-1987 yıllarından itibaren uygulanmaya ve özellikle 1995 yılından bu yana giderek artan sayılarda yapılmaya başlandı. 1995 yılından bu yana daha önce sadece balon ile yapılan girişimsel işlemlerde “stend” adı verilen damar içi protezler kullanıma girdi. O yıllarda dünyada “stend” üretimi yapan iki firma varken, şu anda onlarca firma tarafından üretilmektedir. Üretilen bu stendlerin Türkiye’de insanda kullanımı için belirlenmiş normlar olmadığından hemen hemen tümü ithal edilip ülkemizde kullanılabilmektedir.

Satranç... Satranç... Satranç...
İki hamlede mat

Bulmaca... Bulmaca... Bulmaca...

Arada bir
Prof. Dr. Şükrü Hatun

Çicgisel
Dr. Halis Dokgöz


KTO'dan sempozyum


İTO'dan "SSK Sağlık Hizmetleri" sempozyumu


Akdağ'dan TTB'ye yanıt

Başkonsolos Bıçaklı'dan TTB'ye teşekkür

İstanbul Tabip Odası'nca düzenlenen Dr. Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı ve Hastalıkları Yarışması için başvuru süresi başladı. "İşçi sağlığı" alanında yapılacak bilimsel çalışmaların ödüllendirileceği yarışmanın başvuru süresi 14 Şubat 2003'te sona erecek.


Neşter Operasyonu üzerine...
Ocak ayında gazetelerde SSK, “Neşter Operasyonu”, “Sıra hekimlere geldi” vb. başlıklar sıkça yer aldı. Kimilerince “kötü SSK”nin “kötülüğüne” ilişkin yeni verilerdi bunlar; kimilerince ise yeni bir yolsuzluğun ortaya çıkartılması ya da sağlıktaki olumsuzlukların baş sorumlusu hekimlerin hak ettiklerini bulması!

14 Mart etkinlikleri için hazırlıklar başladı

Dışarıdan Göz....
Prof. Dr. İzzettin Önder
 
SSK'de sözleşmeli personel

TTB'ye "Uğur Mumcu Ödülü"

İTO'dan Cumartesi toplantıları



 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön