Bizce

 

            Bir doktor, bir laborant, iki sağlık memuru, üç ebe ve bir hizmetli ile 1600 kişiye sağlık hizmetini başarılı bir biçimde sunmaya çalışanların, bu çalışmalarını bizlerle paylaşmış olmaları bizde güzel duygular oluşturdu.

            Sağlık ocağının aylık sevk ettiği hasta sayısının %6-9 düzeyinde olması beklenen bir hedef olup topluma gerekli sağlık hizmetinin sunulduğunun bir göstergesidir.

            Sunulan bağışıklama hizmeti ile %95 aşılama oranlarına ulaşılması olumlu olmakla birlikte, etkili aile planlaması yöntemi kullananları oranının %45 olması düşüktür. Bu durum aile planlaması hizmetlerinin öncelik verilmesi gerektiğini göstermektedir.

            Sağlık ocağında fenilketonüri taraması ve troid hormonları için kan alınması ve sonuçlarının izlenmesi olumludur.

            Çoğu sağlık ocağında yapılmasına önem verilmeyen hizmetiçi eğitim etkinliklerinin Kimeski Sağlık Ocağı çalışanlarınca özenle yürütüldüğünü görmekteyiz. Özellikle bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, çocuk bakımı, aşılama hizmetleri gibi ülkemiz için sorun olarak gösterilen konulara öncelik verildiği görülmektedir.

            Sağlık ocağı hekiminin yazısının son kısmında belirttiği konular sağlık ocaklarımızın ortak sorunlarıdır. Sağlık ocaklarımızın ilaç tekrarının yapıldığı, hastaların muayene edilmeden, koruyucu sağlık hizmetleri göz ardı edilerek çalışması yalnızca birinci basamağın değil tüm sağlık sistemini olumsuz etkilemektedir. Bu açıdan sorun birinci basamak kurumlarının sorunu olarak görülemez. Sağlık ocağı personelinin büyük bir özenle yürüttüğü çalışmalarının aynı özveriyle sürdürüleceğine inanmaktayız.

 

            Bilimsel ve dostça kalın.

 

 

.......