Sağlık Ocaklarımızdan

 

Kimeski Sağlık Ocağı

 

Dr. Özgür Aytekin*

* Kimeski Sağlık Ocağı Tabibi

 

            Sağlık Ocağımız Kırıkkale merkezine bağlı, Kırıkkale Samsun karayolu üzerinde, merkezden 10 km kadar dışarda Kimeski mahallesinde etkinlik göstermektedir.

            Mahallemiz; 1989 yılında Kırklareli işçi, memur, emekli, esnaf ve işverenlerin kooperatifsel girişimde bulunarak oluşturdukları bir mahalledir. İsmini bu grupların baş harflerinden olmaktadır. Mahallemiz tek tip iki katlı dubleks evlerden oluşmakta olup, bir ilk öğretim okulu, bir un fabrikası, bir tuğla fabrikası bir bakkal ve lokanta bulunmaktadır. Ulaş ve Pazarcık isimli iki köy bağlıdır.

            Mahalledeki evlerden birinin 1996 Mayıs ayında kiralamasıyla etkinliğe geçmiştir. Ocağımızda bir doktor bir laborant, iki sağlık memuru, üç ebe ve bir hizmetli toptan sekiz kişi görev yapmaktadır.

            Toplam nüfus köylerle birlikte 1600 civarındadır, mahalle nüfusu 978’dir. Genelde işçi emeklileri oturmakta olup yaşlı nüfus fazladır. Göç nedeniyle evlerin üçte biri boş durumdadır. Sosyo-ekonomik düzey, Türkiye şartlarına göre orta seviyededir. Aylık hasta sayımız 100-150 civarında olup 10 civarında sevk yapılmaktadır. 1999 yılına ilişkin çalışmalarımız özetlenmiştir.

 

İzlemler:

Toplam bebek nüfus:                       75

Toplam çocuk nüfus:                        75

Toplam           gebe nüfus:               8

Toplam           lohusa nüfus:            2

Toplam 15-49 yaş nüfus kadın:      463

 

Aşı çalışmaları:

Aylık DBT+polio oranı                      10

Aylık kızamık oranı                            2

Aylık hep B oranı                              8

 

            Ayda birkez aşılamaya çıkılmaktadır. Köylerin aşılanması için merkezden düzenli olarak araba sağlanmaktadır. Yıllık aşılama oranımız 1999 yılı için %95’dir. Her gebe izlemde TT aşısı yapılmakta olup BCG aşısı ocağımızda yapılmamaktadır.

 

Aile Planlaması

15-49 yaş kadın sayısı:                                465

Etkili doğum kontrol yöntemi kul.                207

Etkisiz doğum kontrol yöntemi kul.             76

Hiç yöntem kullanmayan                             180

Aylık canlı doğum sayısı                               2

 

            Merkeze çok yakın olduğumuzdan doğumların tümü hastanede gerçekleşmektedir. Ocağımızda RİA çalışması yapılmamaktadır.

            Her yeni doğandan fenilketonüri ve troid hormonları için kan örneği alınıp merkeze gönderilmektedir. Şu ana kadar saptanan FKÜ olgusu yoktur.

            Meslek içi eğitim çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Önceden belirlenen konular seminer hazırlanarak personele aktarılmaktadır. Halk sağlığı çalışmaları ile ilgili brifingler verilmektedir. Bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, çocuk bakımı gibi konularda çalışmalar yapılmıştır. Anne sütü ve aşılama izlemi, aşılar ve etkileri gibi konular meslek içi eğitimde verilmiştir.

            Mahallemiz ve her iki köyde şebeke suyu kullanılmaktadır. Sular düzenli klorlanmakta ve klor ölçümleri düzenli olarak yapılmaktadır. 10 adet kaynak ve 12 adet kuyu suyumuz bulunmaktadır.

            Her ay düzenli olarak sıtma için kan örnekleri alınmaktadır.

            Her meslekte olduğu gibi biz sağlık çalışanların da bir takım sorunları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ekonomik güçlüktür. Özverili ve fedakarca çalışmaktayız. Aynı zamanda yaptığımız hizmetler gözönüne alındığında verilen ücretler devede kulak gibidir. Bu kadar yoğun ve stres dolu yükü omuzlayıp kaldırmak oldukça zordur. Fakat bizler; her zaman için insan yaşamı her şeyin üstündedir ilkesiyle hareket ettiğimizden bu yükü omuzlayıp kaldırmak durumunda bırakılmıştır.

            Hasta ve yakınlarıyla birebir temas halinde kalıp, zaman zaman tehdit edilip hakarete uğramakta, hasta yoğunluğunda verimliliğimiz düşmektedir. Bu da birtakım tıbbi hatalara neden olmakta, hastaya gereken ilgiyi göstermemize neden olmaktadır.

            Ülkemizde  sağlık ocakları yalnızca ilaç yazma ve sevk kurumları gibi çalışmaktadır. Hastalar da ocaklara bu gözle bakmaktadır. Gelen hasta çoğu kez önümüze bir kağıt parçası uzatıp ilaçlarını yazmamızı ister. Yazamayacağımızı, muayene etmemiz gerektiğini söylediğimizde yan gözle bakıp söylenerek gitmektedir. Sağlık ocakları tıbbi araç ve gereç bakımından son derece eksiktir. Bu da hasta yükünü merkezi hastanelere kaydırmaktadır. Sağlık ocakları ilaç yazma yerleri olmaktan çıkarılmalıdır. Tıbbi araç ve gereç bakımından donatılmalıdır. Ama bizlere düşen her koşulda insanlara sağlık hizmeti vermeyi sürdürmektir..

 

 

.......