.......

.........
 
 
 

Sağlık Ocaklarımızdan


Kızılırmak Sağlık Ocağı/Çankırı
Dr. Şahin Erarslan
Kızılırmak Sağlık Ocağı Hekimi, Çankırı

Sağlık Ocağımız Çankırı’ya bağlı Kızılırmak ilçesindedir. İlçemizin geçim kaynağını tarım %70 ve hayvancılık %30 oluşturur. Topraklar geniş ve verimli olmasına karşın, atadan kalma yöntemlerle çifçilik yapılır. En çok kavun ve biber üretilir. İlçemiz Çankırı İl’inin gelir düzeyi en yüksek ilçelerinden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, Kızılırmak nehrinin hemen kenarında kurulmuştur. Balık avlama dışında, nehirden yeteri kadar yararlanılmamaktadır. İş alanının kısıtlı olması, çiftçilikten yeterince gelir elde edilmemesi nedeniyle, büyük kentlere sürekli bir göç söz konusudur.

Biz, Kızılırmak Merkez Sağlık Ocağı olarak, Haziran 1998’den başlayarak kurumumuzda çok önemli değişiklikler yaptık. İnanıyoruz ki: Türkiye’deki sağlık sorunlarını azaltacak ve çözümleyecek en önemli kuruluş sağlık ocaklarıdır. Bu düşünceyle, ocağımızı son derece etkin ve güzel bir duruma getirmeye çalıştık. Bu değişiklikler hem halk hem de yöneticilerimiz tarafından çok takdir ediliyor. Biz de gelişmelerden son derece hoşnutuz. Daha yapılacakların olduğunu düşünüyoruz.

Bina ve bahçe düzenlenmesi ile başlayan hizmetlerimizi artık yavaş yavaş köylere yaymaya başlıyoruz. Şu anda kurumumuz ilçenin en güzel, en yeşil kurumu oldu.

Sağlık Ocağı’mızın bahçesini bütünüyle yeşillendirdik. Gübrelik ve çöplük olan yerleri yeşil alana çevirdik, daha önce boş olan bir bölüme 35 mavi ladin ağacı diktik.

Bunların birlikte; Sağlık Ocağı’nın iç ve dış duvarları, kapı, pençereler, dolaplar boyatıldı. Taban döşemesi yapıldı, elektrik ve su tesisatı gözden geçirildi. Kat kaloriferi döşendi. Sağlık çalışanları ve hizmet odaları düzenlendi. Hasta izlem odası oluşturuldu. Hasta bekleme salonu yapay çiçeklerle süslendi. Arşiv düzenlendi. Tüm bu işlerde ağırlıklı olarak Sağlık Ocağı çalışanlarının iş gücünden yararlanıldı.

Şu anda lojman ve sağlık ocağının alt yapısını düzenlemek için uğraşıyoruz.

Bütün bu yapılanlara ek olarak, sağlık hizmetleri, çalışanların hizmetiçi eğitimi ve halk eğitiminde önemli aşamalar sağladık. Sağlık Ocağı ekibimizin 15-20 günlük yoğun çalışması ile hazırlanan “Kızılırmak 1. Sağlık Eğitim Semineri” katılımcılar tarafından çok beğenildi. Seminerin konusu “Aile Planlaması” ve “Sağlık Ocağının İşlevleri” idi. Bu seminerlerimizi yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.

Bu semineri sunacağımız gruplar şunlardır: İlçedeki devlet memurları ve yöneticiler,

15-49 yaş grubu kadınlar, eğitim alabilecek erkekler, köy muhtarları, köylerde çalışan öğretmenler, din görevlileri ve köylerden gelebilecek aileler.

İlçemizin ETF nüfusu 8.246 olmasına karşın, bağlı olmayan yerleşim yerlerinden de hastalarımız gelmektedir. Günlük poliklinik sayımız 70-100 arasında değişmektedir. Hastalara yakın ilgi gösterilmekte, onlara içtenlikle davranılmaktadır. Bilgimizi aşmayan her hastaya bakılıp, gerektiğinde kontrole çağrılmaktadır. Bu yakın ilginin sonucunda halk, bizden maddi ve manevi desteğini esirgememektedir.

İlçede başka sağlık kuruluşu bulunmadığından, izlenecek tüm hastalar Çankırı Devlet Hastanesi’ne sevk edilmekteydi. Sağlık Ocağı’mızın en geniş odası seçilerek, “Hasta Yatırma ve İzlem Odası” düzenlendi. Odaya dört hasta yatağı, serum askıları, etajerler, oksijen tüpü, EKG aygıtı yerleştirildi. Bu odada günde 8-10 hasta izlenmektedir. Sağlık Ocağı ambulansı daha önce günde 2-3 kez Çankırı’ya hasta taşırken, bu sayı haftada 2-3’e düşmüştür. Sevk edilen hastalar, genellikle riskli doğumlar, trafik kazaları, ateşli ve kesici silah yaralanmalarıdır.

Hem poliklinik çalışmaları, hem de izlenmesi ile sevk oranımız %10’un altına düşürmüştür.

Yaptığımız çalışmalar sonucunda, istatistiksel verilerimiz giderek daha iyi duruma geliyor. Ancak, bu sonuçları size göndermedik.

Şuna inanıyoruz ki; her sağlık ocağı bu tempo ve bilinçle çalışırsa, sağlık sorunlarının %70-80’i çözümlenecektir.

....................................................