.......

.........
 
 
 
Tanınız Nedir'in Yanıtı


 Tanı: Emesiz Gravidarum

 Nedeni bilinmemekle birlikte özellikle b HCG ve steroid hormonlarının hızla yükselmesinin emezisin nedeni olabileceği düşünülmektedir. 
 Emezis gravidarum'un embriogenezis döneminde sık olması; bebeğin dış etkenlerden en çok etkilendiği bu dönemde, annenin beslenmesinde zararlı olabilecek maddelerden embriyoyu koruduğuna ilişkin görüşler de vardır. 
 Bulantı kusma yakınmaları bazı gebelerde hiç görünmezken, bazılarında ise ağızdan beslenme o denli bozulur ki damar yolu ile beslenme gerekebilir. Yakınmalar genelde ilk 12 haftada görülüp, ilk trimestrin sonunda kaybolur. Tüm gebelik süresince sürmesi enderdir. Deneyimlerimiz göstermiştir ki; gebede emezis gravidarum varsa gebelerin prognozu iyidir (Hastanın psikolojik desteklenmesinde kullanılabilir). Hastaya yakınmaların 5-6 hafta sonra geçeceği, önerilerimize uyarsa, bu dönemi kolaylıkla geçireceği söylenebilir. 
 Bulantı ve kusmanın şiddetini hastanın duygusal durumunun etkilediği düşünülmektedir. Genellikle sabahları olur. Bazı kokular (yemek kokusu, sabun, parfüm, sigara, vb.) olayı tetikleyebilir.
 Hastaya psikolojik destek verilir, gebeliği konusunda endişe duymaması gerektiğini, ilk üç ay sonunda bu sıkıntıların biteceği anlatılmalıdır. Diyetinde sık ve az yemesi, kuru gıdalar alması önerilir (Sabah kalkmadan yataktayken tuzlu krakerler, leblebi). Sulu gıdalar bulantıyı arttıracağından, makarna, pilav, ızgara et gibi yemeklerden az ve sık öğünlerle yemesi önerilir.
 Günlük aktivitelerine sürdürmesi önerilir. Hastanın bu önerilere karşın bulantı, kusması hafiflemez ve hasta çok rahatsızsa antiemetik ilaçların suppozituvar biçimi verilebilir.
 Hastamızda olmamasına karşın birçok hastanın söylediği gibi "su dahil hiçbir şey yiyip içmediklerini” söylerler. İdrar incelemesi bu noktada yol göstericidir. İdrar dansitesinin yoğun olmaması, ketonürinin saptanmaması olayı hastanın abarttığını düşündürebilir. 
 Hastada ketonüri varsa, beslenmesinin ileri derecede bozulduğunun göstergesi olup hastaneye yatırılması planlanır. Böyle hastalarda ağızdan alım kesilir, özellikle karaciğer ve böbrek işlevleri incelenir. İntravenöz sıvı ve kalori desteği yapılır (serum fizyolojik, dekstroz, procalamin günlük gereksinime göre verilir). Verilen sıvıların içine pridoksin B6 eklenmesi antiemetik etkisinden dolayı yararlı olabilir. Karaciğer işlev testleri (SGPT, SGOT) bozulmaya başlamışsa hastanın kliniği gebeliğin tahliyesiyle sonuçlanabilecek  hiperemezis gravidarum tablosundan söz edilebilir. Hasta özenle izlenmelidir. 
 Hastanın tedavisi sonrası bulantılarının azalmasıyla özellikle sabahları ağızdan, az miktarda kuru gıdalar verilerek hastanın toleransına göre normal diyete zamanla geçilir. 
 Yineleyen gebeliklerde emezis gravidarumun yineleyeceğine ilişkin kural yoktur. Hastamızın gebe polikliniğinde izlemleri yapılması planlandı.
 

....................................................