Van'da sağlık emekçileri ile buluşma

vanTürk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyeleri Doç. Dr. Mehmet Zencir ve Dr. Halis Yerlikaya 28 Ocak 2011'de çeşitli etkinliklere katılmak üzere Van iline bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ilk gününde özel sektörde çalışan hekimler ile toplantı yapıldı.

Hekimler toplantıda yaşadıkları sorunları, sık değişen mevzuatlar, Sağlık Uygulama Tebliğ (SUT), ücretler ile ilgili sorunlar, çalışma koşuları ve gelecek ile ilgili kaygılarını dile getirdiler. Hekimlere TTB'nin İYİ HEKİMLİK/NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ mücadele kampanyası hakkında bilgi verildi.

İkinci gün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi'nin çağrısıyla Van, Ağrı, Hakkari ve Muş'tan katılan yaklaşık 25'i hekim, 10'u tıp fakültesi öğrencisi olmak üzere 60 kişinin katılımıyla sağlık alanında yaşananlar ve sağlık emekçileri ile halka yansımalarının değerlendirildiği bir eğitim toplantısı TTB Merkez Konsey Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Zencir ve Dr. Halis Yerlikaya'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda TTB'nin 17 Aralık'ta başlayan İYİ HEKİMLİK/NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ mücadele kampanyası katılımcılarla paylaşıldı. 27 Şubat'ta Diyarbakır'da bölge sağlık örgütleri tarafından yapılacak SAĞLIK HAKKI-ANADİLDE SAĞLIK mitingine ve TTB, SES, DEV-SAĞLIK İŞ ve diğer sağlık örgütleri tarafından 13 Mart'ta  Ankara da gerçekleştirilecek  merkezi mitinge çağrı yapıldı.

Toplantıda 'Sağlıkta neler değişiyor? Nasıl anlamalı?' başlıklı interaktif  bir sunum yapıldı. Sunumda finansman, hizmet sunumu ve sağlık emekçileri ile ilgili reformların kapitalizmin yeniden yapılanmasının bir parçası olarak ele alınması gerektiği vurgulandı. Sağlığı metalaştıran bu reformların bir yandan sağlık emekçilerinin sömürüsüne yol açarken bir yandan da sağlığı tüketim nesnesi haline getirdiği ifade edildi. Sağlık hakkının sadece sağlık hizmetinden yararlanma olmadığı, sağlıklı yaşamak için gerekli koşulların sağlanmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Sağlıklı yaşamak için gerekli koşullar olarak iş, insanca yaşayacak gelir, sosyal güvence, insancıl çalışma ortamı, barınma, ısınma, ulaşım, beslenme, sağlıklı çevre, kentsel-kırsal altyapı, sosyal yaşam ortamları, demokratik katılım ve barış ortamının gerekliliği belirtildi. Yaşanan çatışma ortamı, boşaltılan köyler, yoksulluk, göç, en kötü koşullarda çalışmak zorunda kalma, mevsimlik işçilik gibi durumların yarattığı ciddi sağlık sorunları dile getirildi. Örnek olarak Silikozis, ölümlü iş kazaları, salgın hastalıklar, beslenme bozuklukları ve ağır seyreden kronik hastalıklar ilk akla gelenler olarak belirtildi.

Ardından sağlıkta dönüşüm, sağlıkta dönüşümün bölgedeki yansımaları ve buna karşı mücadele tarzlarının ele alındığı bir forum gerçekleştirildi. Forumda katılımcılar sağlık uygulamarında yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Bütün yaşananlara karşı tüm emekçilerin toplumsal muhalefet ile birlikte örgütlü bir mücadele yürütmesinin gerekliliği ifade edildi.

İkinci gün akşamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde nöbetçi olan asistanlar birimlerinde ziyaret edildi. Asistanlara TTB'nin İYİ HEKİMLİK/NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ mücadele kampanyası tanıtıldı ve özellikle kampanyanın asistanlara yönelik kısmına destek vermeleri istendi. Asistanların sorunları paylaşıldı.

Üçüncü gün Van'da faaliyet gösteren Toplum Sağlığı ve Araştırmaları Derneği'nin (TOSAD) aile hekimi ve asistan hekimlerden oluşan 20 üyesisiyle kahvaltıda buluşuldu. Derneğin faaliyetleri hakkında bilgi alındı. Sağlık alanında yaşanılan sorunlar paylaşıldı. Dernek üyelerine TTB'nin İYİ HEKİMLİK/NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ mücadele kampanyası hakkında bilgi verildi. Kampanyanın asistan hekimlerin sorunlarına yönelik zaman diliminde asistan hekimlerin yaşadıkları sorunların görünür kılınması ve taleplerinin dile getirilmesi için katılımcılardan destek istendi. Ayrıca 13 Mart Ankara merkezi mitingine katılım istendi.

Fotoğraflar için...