TTB'den Sağlık Bakanlığı'na müzakere çağrısı

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi gündemindeki konuları Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştü.

Haziran ayı sonunda yapılan Türk Tabipleri Birliği 57.Büyük Kongresi’nde seçilen Merkez Konseyi Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ziyaret etti. Ziyarette TTB Merkez Konseyi heyeti 3 başlıkta görüşlerini dile getirdi.

1-Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye sağlık ve hekimlik ortamının iki önemli kurumsal yapısı olduğunu, sorunların çözümüne farklı değerler ve yorumlarla yaklaşıldığının bilindiğini ancak bu durumun olması gereken kurumsal ilişkinin yürütülmesine engel olmaması gerektiği ifade edildi. Bu çerçevede Tabip Odası yöneticilerinin çalışmalarına merkezi ve yerel otoritenin kolaylaştırıcı yaklaşımının, odaların hekimlerle buluşmak ve görüşlerini almak amacıyla hastane ve sağlık kuruluşlarında düzenleyecekleri toplantı vb. etkinliklerde yardımcı olunmasını, son örneğini 57.Büyük Kongre’de karar olarak kabul edilen Tabela Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasının Bakanlıkça engellenmesi gibi yetki aşımı uygulamaları ile örneklendi.

2-Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir bütün olarak temel dinamiğinin Türk Tabipleri Birliği açısından uygun görülmediği hatırlatıldı. Yenidoğan ünitelerindeki bebek ölümlerine değinildi. Akdağ, genelde Türkiye’de kendi döneminde koruyucu hizmetlerde ve özel olarak da bebek ölümleri ve yenidoğan alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini söyleyerek, Sağlık Bakanlığı"nın izlediği genel politikaların meslek örgütü, hekimler tarafından eleştirilmesinin uygun olmadığı değerlendirmesini yaptı.

3- Merkez Konseyi olarak aşağıdaki başlıklarda Sağlık Bakanlığı ile mevcut durumu iyileştirici müzakerelere bayramdan sonra/Ekim ayı içerisinde başlanıp hızla olumlu bir şekilde sonlandırma ümidi taşıdığımız ifade edildi.     

            *Hekimlerin/Sağlık Çalışanlarının Sağlığı: Sağlık kuruluşlarında işyeri sağlık birimleri kurulması, bu amaçla bir yönetmelik yayınlanması.

            *Ücretlendirme: Hekimlerin artmayarak neredeyse sabit hale gelen emekliliğe yansıyan maaşlarının iyileştirilmesi amacıyla hızla bir çalışma yürütmek ve yürürlüğe konulmasını sağlamak.

            *Fazla Çalışma/Nöbet Süreleri/Mecburi Hizmet/Geçici Görevlendirmeler: Hem hekim hem hasta hakkı yani bir sağlık hakkı olarak fazla çalışmanın engellenmesi ve nöbet ücretlerinin makul şekilde karşılıklandırılması için bir düzenleme yapılması.

            *Hekime/Sağlıkçılara Yönelik Şiddet: Sorunun azaltılması mümkünse engellenmesi için yapılacakların belirlenerek yürürlüğe konması.

            *Eğitim: Geçtiğimiz yıl yandal sınavlarında olduğu gibi şef/şef yardımcılığı alanında da sınavla atama yapılması, TTB Kredilendirme Kurulu’na ve Pratisyen Hekimlik Enstitüsü’ne Bakanlık adına katılınması.

Sağlık Bakanı, sağlık insangücü başlığında da çalışılması isteğini belirterek, Ekim ayı içerisinde müzakere için talimat vereceğini ifade etti.