Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Yaşananlarla İlgili Bilgi Notu:

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu ve İTO Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret etti.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde 13 Eylül Cumartesi günü yaşanan “baskın” ile ilgili olarak hastaneyi ziyaret ettiler. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Acil Servis’ten Sorumlu Başhekim Yardımcısı ve Acil Servis Şefi ile görüşen Çerkezoğlu ve Demirdizen, saldırıyı kınayarak, hastane çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini ilettiler.

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde, 13 Eylül Cumartesi günü özel güvenlik şirketi çalışanlarıyla hasta yakınları arasında başlayan tartışma, hasta yakınlarının akraba ve arkadaşlarını telefonlarla arayıp 50 kişilik sopalı bir grup ile beraber Acil Servis’i “basmasıyla” başka bir boyuta sıçradı. Özel güvenlik şirketinin çalışanlarından 5’inin kollarının kırıldığı olayda, kavgaya müdahale etmeye çalışan sağlık çalışanları tartaklandı. Polis acil servisin içinde biber gazı kullandı, 40 kişi gözaltına alındı, 5 kişi tutuklandı.

Başlı başına dehşet görüntüsü içeren bu tablonun sonrası da en az olay anı kadar tedirgin edici… Saldırı, olaydan ancak 5 gün sonra basına yansıdı. Konuyla ilgili olarak yetkililerden ne güven verecek bir açıklama, ne de bir önlem açıklandı.

Başbakan düzeyinde örneğini gördüğümüz, kabadayıvari, tehditkar ve şiddet içeren üslup ne yazık ki bu son olayda gördüğümüz gibi toplumumuzda çok tehlikeli yansımalar bulabiliyor. Acil servisler, sağlık sisteminin yarattığı açmazları ve sorunları geçici süreyle görünmez kılmak için kullanılabiliyor. Sorununu çözemeyen herkese yöneticiler tarafından popülist bir yaklaşımla acil servisler adres olarak gösterilebiliyor.

İhale yöntemiyle ve maliyet esas alınarak çalıştırılan özel güvenlik görevlileriyle başlayan tartışma hastane acil servisini savaş alanına çevirebiliyor. Gelen hasta ve hasta yakınlarının fiziksel ve duygusal olarak en hassas oldukları yerlerde, acil servislerde çalışan güvenlik görevlilerinin bu konuda herhangi bir hizmet içi eğitimden geçirilmedikleri biliniyor.

Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin en yoğun yaşandığı hastane acil servisleri bir bütün olarak mimari yapı, fiziksel donanım, personel sayısı, eğitimi ve güvenliği yönünden değerlendirilmelidir.

Sağlık Bakanlığı’nı, artık sağlık alanında yaşanan şiddeti ciddiye almaya, sağlık alanında yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak hekimler ve sağlık çalışanlarını gösterecek tutum ve açıklamalardan dikkatle kaçınmaya çağırıyor, saldırıyı kınıyor ve tüm hastane çalışanlarına geçmiş olsun diliyoruz.