Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ndeki bebek ölümleri

08.09.2008
BASIN AÇIKLAMASI

Ekteki rapor 3 Ağustos 2008’de kamuoyuna yansıyan Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ndeki bebek ölümleri nedeniyle hazırlanmıştır.

Rapordaki görüş ve önerilerin yanı sıra özellikle üç konuya daha dikkat çekmekte yarar vardır:

                        1- Başbakan’ın talimatıyla yapılan “hastaneye başvuran hiçbir hasta geri çevrilmeyecek” genelgesinin söz konusu hastanedeki sonuçlarını görmek ve doğru yorumlamak gerekmektedir. Gerekli altyapı, donanım, personel, koşullar ile sağlık hizmet sunumunun bilimsel zorunlulukları bir arada değerlendirilerek hizmet planlanmalıdır.

                        2-  Sağlık hizmetlerinde temel yaklaşım koruyucu hizmetler olmalıdır. Bu anlamda da sorumluluk sadece hekimler/sağlık çalışanlarında değildir. Özellikle yetkililerin kamuoyundaki açıklamaları da özel bir önem arz eder. Başbakan’ın “3 çocuk doğurun” açıklamaları bu açıdan değerlendirilmelidir.

                        3- Bilinmektedir ki sık ve çok gebelik, doğum öncesi bakım alamama, düşük sosyoekonomik düzey, yani Türkiye’nin en önde gelen sorunları olan geçim sıkıntısı/işsizlik gerçeği gibi birbiriyle ilişkili başlıklara müdahil olunmadığı sürece sadece dar anlamıyla sağlık alanında yapacaklarınızla yol almak mümkün değildir. Sadece hekimleri/sağlık çalışanlarını suçlu ilan ederek kimse sorumluluktan kaçamaz. 

            Son olarak, temizliğin ve niteliğin özellikle sağlık kuruluşları için önemi yadsınamaz. Bu çerçevede sağlık kuruluşlarında çalıştırılan taşeron şirkete bağlı temizlik görevlilerine de özel bir vurgu yapmak gerekmektedir. Söz konusu çalışanların özlük haklarının (düşük ücret, fazla çalışma, sık değişme vb.) olumsuzluğu nedeniyle de eğitim ve tecrübeleri açısından yeterlilikleri tartışmalıdır. Bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı ile de ilişkili olarak izlediği personel rejiminin ve dışarıdan hizmet alma anlayışının doğrudan yansımasıdır.

            Benzer olayların yaşanmaması için sürecin 2005 Aralık’ta yayınladığımız raporun akıbetine uğramamasını, Sağlık Bakanlığı’nı bu kez sorumlu davranarak o günden bu yana gereğini yapmayan yetkilileri belirleyerek kamuoyuna açıklamasını ve gereğini yapmasını bekliyor; uyguladığı politikaları gözden geçirmeye davet ediyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

ANKARA TABİP ODASI