Türk Tabipleri Birliği Sosyalleştirme Genel Kurulu'nu topluyor

05.06.2008
BASIN DUYURUSU
Türk Tabipleri Birliği Sosyalleştirme Genel Kurulu’nu topluyor

1961 yılında, yani bundan 47 yıl önce sağlık hizmetlerinin yetersiz kalmasına çare olmak ve herkese sağlık hizmeti götürebilmek amacıyla “224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi” adlı yasa çıkarıldı. Dönemin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Fişek tarafından hazırlanan yasanın pilot uygulaması 1963 yılında Muş’ta gerçekleştirildi. Daha sonra Bitlis, Hakkari Van ve Etimesgut yasa kapsamına alındı ve yavaş yavaş özellikle mahrumiyet bölgelerinde yaygınlaştırıldı.

Ülkemizde iktidarların sahip çıkmadığı hatta köstek olduğu yasanın kapsamında olmasına karşın, 1961 sonrasında sadece iki Sosyalleştirme Genel Kurulu yapıldı. Bu sayı devletin kendi yasasını uygulama konusundaki yaklaşımını ortaya koyarken, bu “üvey evlat” yasaya da Türk Tabipleri Birliği ve alanın ilerici sağlık örgütleri sahip çıktı. Bu bağlamda 2001 yılında Türk Tabipleri Birliği Üçüncü Sosyalleştirme Genel Kurulu’nu topladı. Dördüncü genel kurul da bu yıl 7-8 Haziran 2008’de yine Türk Tabipleri Birliği tarafından toplanıyor.

İki gün sürecek olan toplantıda, sağlığın piyasalaştırılmasına karşı, toplumcu-kamucu-eşitlikçi-ücretsiz sağlık hizmetlerini savunanlar, ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde bir dayanışma da sergilemeyi hedefliyorlar. Toplantıya katılacak olan Hans-Ulrich Deppe, Frankfurt Üniversitesi’nden ve Uluslararası Sağlık Politikaları Birliği adlı ilerici örgütün eski başkanı. Bir başka katılımcı, Selanik’ten; Alexis Benos. Selanik Aristotales Üniversitesinden ve adı geçen örgütün şimdiki başkanı. Latin Amerika’dan, Mexico City’nin solcu yönetiminin sağlık sorumlusu Asa Christina Laurell da toplantının katılımcıları arasında yer alıyor. Uluslararası Kamu Çalışanları Sendikası (PSI) sağlık sorumlusu Jorge Mancillas ise, uzaktan bir sunumla katkıda bulunacak. İkinci günde ise, daha çok ülkemizdeki sağlık sorunları, sağlık çalışanları örgütlerinin de katılımıyla masaya yatırılacak.

TTB, sağlık alanındaki sermaye saldırısına karşı, ülkemizdeki sağlık emekçileri ve uluslararası ilerici sağlık örgütleri temsilcileri ile cevap arıyor. Bu cevabı da, bu ülkenin sosyal tarihinin en olumlu köşe taşlarından birinin anılması vesilesi ile yapıyor. Ayrıntılı programını ekte sunduğumuz “Sosyalleştirmenin 47. Yılında Dünyada Ve Türkiye’de Sağlık Reformları Ve Sonuçları: Ne Yapabiliriz?” başlığını taşıyan Sosyalleştirme Genel Kurulu’na katılımınızı bekler, iyi çalışmalar dileriz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

Tarih: 7-8 Haziran 2008 Cumartesi-Pazar

Saat: 09.30

Yer: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu

Necatibey Cad. No: 57 Kızılay/Ankara

SOSYALLEŞTİRMENİN 47. YILINDA

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE

SAĞLIK REFORMLARI VE SONUÇLARI: NE YAPABİLİRİZ?

(7-8 Haziran 2008, Ankara)

Program
7 Haziran 2008

09.30               Açılış (TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy)

10.00-12.30    Panel: Dünyada Sağlık Reformları ve Sonuçları

Oturum Başkanı: Ata Soyer

-Dünyada Sağlık Reformlarının Temel Dinamikleri (Hans Ulrich Deppe)

-Latin Amerika’da Sağlık Reformları (Asa Christina Laurell)

-Avrupa’da Sağlık Reformları (Alexis Benos)

-Türkiye’de Sağlık Reformları (Ata Soyer)

12:30-13:30    YEMEK

13:30-15:30    Tartışma: Dünyada Sağlık Reformları ve Sonuçları, Sağlık Hakkına Karşı

Yapılan Saldırılara Karşı Birlikte Neler Yapabiliriz?

15:30-16:00    ARA

16:00-17:00    1960-2008 Türkiye’de Neler Değişti?

(Korkut Boratav)

8 Haziran 2008

09:30-11:00    Sağlıkta Dönüşüm Programının Sağlık Örgütlenmesi ve Sağlık Finansmanına

Etkileri

Oturum Başkanı: Mehmet Zencir

Finansman Boyutu (Kayıhan Pala)

Örgütlenme Boyutu (Muzaffer Eskiocak-Aylin Sena Beliner)

11:00-11:30    ARA

11:30-13:00    Sağlıkta Dönüşüm Programının Sağlık Çalışanlarına Etkileri

Oturum Başkanı: Muharrem Baytemür

Arzu Çerkezoğlu (Dev-Sağlık İş)

Köksal Aydın (SES)

Rıdvan Yılmaz (Pratisyen Hekimlik Derneği)

Önder Okay (Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi)

Deniz Nalbantoğlu (TTB Pratisyen Hekimler Kolu)

Bülent Aslanhan (TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu)

13:00-14:00    YEMEK

14:00-15:30    Tartışma: Ne Yapabiliriz?