TTB Heyeti Aksaray'da incelemelerde bulundu

Bir haftayı aşkın süredir devam eden salgınla ilgili olarak Aksaray’a giden TTB Heyeti, Belediye Başkanı Nevzat Palta ve İl Sağlık Müdürü Akın Südemen ile görüştü. Aksaray’daki hastanelerde görev yapan hekimlerden bilgi alan heyet, sebze-meyve hali de dahil olmak üzere kentte çeşitli incelemelerde bulundu.

Aksaray’da ishal, bulantı ve kusma yakınmalarıyla seyreden salgınla ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği’nden bir heyet incelemelerde bulundu.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Muharrem Baytemür, Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öner Kurt, Aksaray Tabip Odası Başkanı Dr. Rıfkı Karabatak ve Aksaray Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Pınar Çatalkaya’dan oluşan heyet, ilk olarak İl Sağlık Müdürü Akın Südemen’den gelişmelerle ilgili bilgi aldı.

Salgının ilk olarak 14 Mayıs günü Anadolu Meslek Lisesi’nde okuyan 25 öğrencinin yakınmalarıyla ortaya çıktığını belirten Südemen, öğle yemeği yemediklerini belirten öğrencilere sudan kaynaklı gastroenterit teşhisi konulduğunu aktardı. Ancak aynı gün kentin çeşitli yerlerinden aynı yakınmalarla hastanelere başvuru olduğunu anlatan Südemen ilk gün itibarıyla hastanelere başvuranların sayısının 100’e ulaştığını bildirdi. Südemen, izleyen günlerde de ishal, bulantı ve kusma şikayetleriyle hastanelere başvuran yurttaşların sayısının katlanarak arttığını söyledi. Hastalanan yurttaşlardan alınan gaita ve kusmuk numunelerinin büyük bölümünde “norovirüs” tespit edildiğini belirten Südemen, virüsün kaynağının ise halen bulunamadığını kaydetti. Südemen, salgının şehir pazarının kurulduğu gün olan Salı gününün ardından patlak verdiğini dikkat çekici bir gözlem olarak aktardı.

TTB Heyeti, daha sonra Belediye Başkanı Nevzat Palta ile bir görüşme yaptı. Salgının ölümcül bir boyutunun olmamasının sevindirici olduğunu belirten Palta, şehir suyundan yayıldığına dair kesin bir bulgu olmadığını tekrarladı ve Sağlık Bakanlığı’nın “salgının sudan kaynaklandığı” yönündeki açıklamalarına katılmadığını bildirdi.  Palta da, salgının pazarın ardından patlak vermesinin dikkat çekici olduğunu sözlerine ekledi.

TTB Heyeti, her iki temsilcinin de aktardığı bilgiler doğrultusunda, sebze meyve halinde de incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından Aksaray’daki yerel televizyon kanalları Kanal 68 ile ART’ye konuk olan Baytemür, Kurt ve Karabatak, kent halkına salgından korunma önlemlerini aktardılar. Programda, salgından korunma yöntemleri olarak kişisel hijyenin önemine dikkat çekildi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkandıktan sonra tüketilmesi gerektiği anımsatıldı.

TTB Heyeti, salgının patlak verdiği ilk günden itibaren ilgili kurumlar arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği yaşandığını ve olayın büyüklüğü karşısında çalışmaların yeterli ciddiyetle ve bilimsel olarak yürütülmediği tespitini yaptı. Heyet hastanelerde yaptığı görüşmeler sonucunda, yetkililerin verdikleri bilginin aksine hastanelere başvurularda bir azalma olmadığını kaydetti. Heyetin ayrıntılı raporu kısa süre içinde kamuoyuna açıklanacak.