Gürsoy'un gözaltına alınmasına tepki yağdı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy’un gözaltına alınmasına çeşitli meslek örgütleri, siyasi partiler ve sendikalardan tepki yağdı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Gençay Gürsoy’un gözaltına alınmasını kınadı. Gürsoy’un “sudan bir gerekçeyle gözaltına alındığını” belirten Tombul, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Gerek TTB Merkez Konseyi Başkanı sıfatıyla gerekse aydın kimliğiyle sürekli toplumun gözü önünde olan Gençay Gürsoy"un 4 yıldır izine ulaşılamadığı için sabaha karşı bir baskınla gözaltına alınması trajikomiktir. Gürsoy, sözkonusu dönem içerisinde Cumhurbaşkanı dahil devletin en yetkili kişileriyle görüşmüş, defalarca Meclis"te ve bakanlıklarda temaslarda bulunmuştur. Açıktır ki, Gürsoy"un gözaltına alınması toplumsal muhalefete ve demokratik kamuoyuna gözdağı verme girişimidir.”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da yaptığı açıklamada, Gürsoy’un gözaltına alınmasını “demokrasi ayıbı” olarak niteledi. Soğancı, “Bu ülkenin özgürleşmesi, demokratikleşmesi için mücadele veren emek-meslek örgütlerini bu tür baskıların yıldıramayacağı bilinmelidir” dedi.

SHP Genel Sekreter Yardımcısı Recai Ersoy da, olayı üzüntüyle karşıladıklarını ve kınadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“2004 yılındaki bir olay nedeniyle 4 yıl sonra gözaltına alınma açıklanamaz. Tıp doktorlarının önemli bir kongresi öncesi bunun yapılması AKP"nin kendi yandaşlarına vermiş olduğu bir cesaret, muhaliflerine ise gözdağıdır. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar bu iktidarın rengi belli olmuştur.”