'Hayatı durdurmak elimizdedir'

TTB, DİSK, KESK, TMMOB ve TDB öncülüğünde bütün Türkiye'de kitlesel eylemler yapan çalışanlar, bir kez daha SSGSS'nin geri çekilmesini istedi. Eylemcileri barikatlarla engellemeye çalışan polis, yer yer emekçilere saldırmaktan da çekinmedi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Gürsoy, 'Hayatı durdurmak elimizdedir. Bu güç elimizde olduğu sürece bu yasanın çıkmasına izin vermeyeceğiz' dedi.

Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Dişhekimleri Birliği'nin öncülüğünde tüm Türkiye'de kitlesel eylemler yapan çalışanlar, bir kez daha Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası tasarısının geri çekilmesini istedi. 1 Nisan 2008 Salı gün tüm Türkiye çapında gerçekleştirilen eylemlerde, tasarı geri çekilinceye kadar mücadelenin sürdürüleceği belirtildi.

Ankara'da polis, farklı yönlerden yürüyüşe geçerek TBMM önünde bir araya gelmek isteyen KESK, DİSK, TMMOB ve SES temsilcilerine izin vermedi. Her bir grup, ilk buluşma yerinde polis tarafından çembere alındı. Polis zaman zaman sert müdahale etmekten de çekinmedi.

Numune Hastanesi önünde toplanan SES üyeleri, Dışkapı, Hacettepe ve İbni Sina Hastaneleri'nden gelenlerle birleşerek, Kızılay'a doğru yürümek istedi. Polisin kurduğu barikat ve sert müdahalesi nedeniyle uzun süren bir arbede yaşandı. Ardından polis yürüyüşe izin vermek zorunda kaldı.

Meclis önünde arbede
Bu arada TTB temsilcileri de, TBMM önünde uzun süre diğer grupların gelmesini bekledi. Meclis önünde bekleyen gruba DTP ve CHP'den milletvekilleri de destek verdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, burada basına bir açıklama yaparak, 'Sendikaların ve meslek örgütlerini bu toplantısına polis yine klasik yöntemlerle engel olmaya çalışıyor. Arkadaşlarımızın buraya gelerek bize katılmaları engellenmiş durumda. Biraz bekleyeceğiz. Umarız barikat aşılır' diye konuştu.

TBMM önündeki grup, sloganlar ve alkışlarla AKP Hükümeti'ni protesto etti. 'AKP yasanı al başına al', 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz', 'AKP sağlığa zararlıdır' sloganları eşliğinde, grup bir süre burada beklemeyi sürdürdü. Daha sonra, gelen haberler üzerine tekrar bir açıklama yapan Gençay Gürsoy, polisin şiddet kullanarak diğer grupları dağıtmaya çalıştığını, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'ye de izin verilmediğini, onların da TBMM önüne gelmeye çalışırken geri dönmek zorunda kaldıklarını bildirdi. Bunun üzerine TBMM önünde bekleyen grubun Kızılay'a doğru yürüyüşe geçmesi kararlaştırıldı. Bu kez de, buradaki grubu çembere alan polis ile yürüyüşe geçmek isteyenleri tartakladı. Bir süre devam eden arbedenin ardından, polis barikatı açtı ve TTB temsilcilerinin oluşturduğu grup Akay Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yıllar sonra Kızılay'da eylem

Akay Kavşağı'nın arka sokaklarından birinde sıkıştırılan DİSK ve TMMOB üyeleriyle buluşan TTB grubu, bir süre yine burada polis tarafından engellendi. Uzun süre burada sloganlar atarak bekleyen grup, polisin barikatı kaldırmasının ardından Karanfil Sokak üzerinden Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. 'Herkes için sağlık güvenli gelecek' pankartının arkasında yürüyüşe geçen grup, Kızılay'a vardıktan sonra burada TBMM önüne yürümelerine izin verilmediği için Kızılay Meydanı'nı trafiğe kapatan KESK üyeleriyle buluştu. KESK ve bağlı sendikalar, Türk-İş'e bağlı Tez Koop-İş Ankara şubeleri, Petrol-İş Ankara Şubesi, TGS, EMEP, ÖDP, SDP Halkevleri ve çeşitli grupların bulunduğu Kızılay Meydanı, DİSK, TMMOB ve TTB'nin de katılımıyla iyice kalabalıklaştı. Yıllar sonra çalışanların bir eylemine sahne olan Kızılay, uzun süre alkışlar ve sloganlarla coştu.

'Hayatı durdurmak elimizde'

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, mücadele bayrağını Kızılay'a taşıdıklarını belirterek, tasarının bu haliyle çıkmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Çelebi 6 Nisan'da İstanbul Kadıköy'deki SSGSS'ye karşı yapılacak mitinge ve 1 Mayıs'ta alanlara çıkmaya çağrı yaptı.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, SSGSS'nin emekçiye rağmen çıkarılamayacağını belirterek, 'Bu yasa bize rağmen işletilemeyecek' diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy da, 'Bugün bu alanda görüyoruz ki, hayatı durdurmak elimizdedir. Bu güç elimizde olduğu sürece ve ne yaparlarsa yapsınlar bu yasa yaşama geçirilemeyecektir' diye konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da itirazlarını yüksek sesle haykırmaya devam edeceklerini söyledi. AKP'nin sürekli 'demokrasi'den bahsettiğini belirten Tombul, 'Demokrasi halkın tepkilerini dikkate alırsan anlamlıdır' dedi.

Polisin uzun süre engellemesine karşın gerçekleştirilen eylem, Kızılay'da yapılan basın açıklamalarının ardından, alkışlar ve sloganlar eşliğinde sona erdi.