'Karanlığa karşı beyaz duruş!'

Basın AçıklamasıTürk Tabipleri Birliği, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın yarattığı olumsuzluklar ve sağlık alanında son dönemde yaşama geçirilen düzenlemelere karşı, 'Karanlığa karşı beyaz duruş' sloganıyla eylem programı başlattı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, 1 Mart 2008 Cumartesi günü, TTB Merkez Konseyi Binası'nda gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla eylem programını açıkladı.

Basın toplantısında konuşan TTB Genel Sekreteri Dr. Altan Ayaz, gerek hastaların kamusal sağlık hizmetine ulaşması yönünde oluşan zorluklardan, gerekse hekimlerin mesleki olarak uğradıkları hak kayıplarından dolayı kaygılı olduklarını söyledi. Ayaz, sağlık alanında bu gelişmeler olurken, bir yandan da ülkede siyasal İslam yönelimli tartışmaların yürütülüyor olmasının kaygılarını daha da artırdığını söyledi.

AKP Hükümeti'nin IMF'nin direktifleriyle sağlığı bütünüyle ulusal ve uluslararası sermayenin büyük özel hastanelerine ve onların özel sigorta fonlarına devretmeye çalıştığını anlatan Ayaz, hekimlerin ise bütün bu yaşananlara, özlük hakları konusundaki kayıplara, sağlık ortamındaki tekelleşme yönelimli piyasacı sağlık politikalarına karşı durmaya kararlı olduğunu bildirdi.

Ayaz, hükümetin yaşama geçirme hazırlığında olduğu; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, kamu hastanelerinin satışı, hekimlerin mesleklerini yapmaları yönünde getirilen kısıtlamalar, kamuoyuna 'tam gün çalışma' diye sunulmaya çalışılan 'sözleşmeli kölelik' gibi uygulamaların gerek hekimler gerekse hastalar açısından büyük olumsuzluklar içerdiğini kaydetti.

Sağlıkta yaşanan bütün bu olumsuzlukların hekimlerle hastaları karşı karşıya getirdiğine de işaret eden Ayaz, bu ortamda hekimlere yönelik şiddetin kaygı verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Ayaz, 'Hekimlere yönelik şiddet konusunda hükümet aciz kalmaktadır' diye konuştu.

Ayaz, tüm bu nedenlerle hekimlerin, Mart ayı boyunca eylem ve etkinliklerle hükümeti uyaracağını açıkladı.

Mart ayı boyunca yürütülecek eylem ve etkinliklerin programı şöyle:

• 3-8 Mart 2008: 'Sağlığımızdan, geleceğimizden, iş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz' imza kampanyası
  • 9 Mart 2008: Saat 12.00'de 'Karanlığa karşı BEYAZ DURUŞ' eylemi, Ankara'da Sağlık Bakanlığı önünde tüm tabip odalarının temsilcileriyle basın açıklaması
  • 14 Mart 2008: Tüm ülke çapında, devlet hastaneleri, sağlık ocakları, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kurumlarında yarım gün boyunca hizmet üretmeme.
  • 'Beyaz yürüyüş etkinlikleri' gerçekleştirmek üzere yollarda olacaktır.

Ayaz, yürütülecek tüm bu etkinlikler sırasında vatandaşlardan da hekimlere destek vermelerini istedi. Ayaz ayrıca, 14 Mart günü hizmet sunamama eylemine yönelik olarak bütün önlemlerin alındığını, başta aciller olmak üzere kadın doğum ve çocuk hastalarının mağdur edilmeyeceği belirterek, 'Tepkimizin tahripkar sağlık politikalarına karşı olduğu bilinmelidir' diye konuştu.

Mart ayı boyunca yürütülecek diğer etkinlikler ise şöyle:

• 20-22 Mart 2008: 1. Kadın Sağlığı Kongresi Ankara
  • 29-30 Mart 2008: 'Eğitim Hastaneleri Kurultayı'
  • 5-6 Nisan 2008: tarihlerinde sağlık reformlarını değişik ülke deneyimleri ile birlikte değerlendireceğimiz, TTB tarafından düzenlenen uluslararası katılımlı 'Dünyada Sağlık Reformları ve Sonuçları' toplantısı

Konuyla ilgili basın açıklaması için tıklayınız...