TTB-UDEK'in Tam Gün Yasa Tasarısı Üzerine Görüşleri

Basın AçıklamasıSağlık Bakanlığı tarafındanhazırlanan ve son zamanlarda sıkça gündeme gelen "Tam Gün" çalışmaya dair yasatasarısı üzerine Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu olarak görüşlerimiziaçıklamayı gerekli gördük.

29.02.2008

BASIN AÇIKLAMASI

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ - UZMANLIKDERNEKLERİ EŞGÜDÜM KURULU"NUN TAM GÜN YASA TASARISI ÜZERİNE GÖRÜŞLERİ

Sağlık Bakanlığı tarafındanhazırlanan ve son zamanlarda sıkça gündeme gelen "Tam Gün" çalışmaya dair yasatasarısı üzerine TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu olarak görüşlerimiziaçıklamayı gerekli gördük.

1.      Geçmişdönemlerde kamu kurumlarında uygulanan tam süre çalışma zorunluluğu, başta tamgün ve eğitici tazminatı olmak üzere çeşitli kazanımlar getirmiştir. Ancak,daha sonra, bunların karşılanamamasını da içeren bir dizi sorun nedeniyle yarızamanlı çalışmaya yeniden izin verilmiştir. Yeni bir düzenlemeye gidilerek,güvencesiz ve kaynağının ne olacağı belirsiz bir ücretlendirmeyle bugüngetirilmek istenen tam gün çalışma zorunluluğunu kabul etmek mümkün değildir.

2.      Ülkemizdesağlıktaki temel sorunların başında, çıkarılacak yeni yasalarla, kamu ile özelsağlık kurumu ayrımının kaldırılarak, kamunun özel sağlık kuruluşu anlayışınauygun olarak yapılandırılması gelmektedir. Gündemdeki yasal düzenlemeler;

a.      GenelSağlık Sigortası ile sadece prim ödeyebileceklere sınırlı bir sağlık hizmetininsunulması,

b.     KamuHastane Birlikleri yasası ile kamu hastanelerinin şirketleştirilmesi,

c.      SosyalGüvenlik Kurumunun muayenehanelerle anlaşma yapmaması  ve  son çıkanyönetmelikle Tıp Merkezleri ve Polikliniklerin kapanma durumuna gelmesi,

d.     TamGün yasasıyla Sağlık Bakanlığı"na bağlı sağlık kuruluşlarında ve üniversite hastanelerindeçalışan hekimlerin özlük hakları bakımından güvencesiz kalmasını getirecektir.

Tüm bu düzenlemeler, hekimlerin yanı sıra diğer sağlıkçalışanları, üniversite ve Sağlık Bakanlığı eğiticileri ve sonuçta sağlıkhizmetlerinin sunumu ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz bir etkioluşturacaktır.

1. Bu koşullarda gündeme getirilen tam gün / tek iş uygulamasıyla;
    1. Özelde büyük hastane zincirlerine, kamuda özelleştirilme yolundaki üniversite ve devlet hastanelerine ucuz iş gücü sağlanacak;
    2. Hekimler düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmaya zorlanacak;
    3. Tıp ve uzmanlık eğitiminin niteliğinin yükseltilmesi yerine, üniversite ve eğitim hastanelerinde döner sermayeye daha çok kazanç sağlamak için performans yöntemiyle daha fazla işlem yapılması hedeflenecektir.
  1. Bu koşullarda gündeme getirilen tam gün / tek iş uygulaması, ayrıca;
    1. Eğitici niteliği taşıyan belirli bir orandaki hekimin kurumlarından ayrılmalarına yol açarak tıp eğitimini olumsuz etkileyecek;
    2. Özel alanda muayenehanelere getirilen kısıtlamalar göz önüne alındığında, kapanacak olan bu kurumlarda çalışan yardımcı personelin istihdamı ve buralarda kullanılan teçhizatın akıbeti  açısından sorun oluşturacaktır.
  1. Sadece kamuda çalışmayı tercih eden öğretim üyeleri ve hekimler nitelikli emeklerinin karşılığında performansa dayalı ödeme değil, özlük haklarının en üst düzeyde tutulduğu güvenceli ücret ile teşvik edilmelidir.

TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu olarak, getirilmekistenen TAM GÜN çalışma düzeninin bu şekliyle ülkemizin yararına olmayacağınıifade ediyor; bunun yerine hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına emekliliğeyansıyan, kalıcı özlük hakları ve insani yaşam koşulları yaratan, özeldeçalışanlara da diledikleri kurumda çalışma olanağı sağlayan, emeğe saygınıngösterildiği bir düzenlemeden yana olduğumuzu bildiriyoruz.

Pek çok yasal düzenlemede olduğu gibi, büyük bir hekimkitlesini yakından ilgilendiren bu son derece önemli konuda da, TTB,TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve uzmanlık derneklerinin görüşlerialınmamıştır. Bu nedenle, yukarıda ifade ettiğimiz görüşlerimiz doğrultusundahükümeti bir an önce bu Yasa Tasarısı"ndan vazgeçmeye çağırıyor ve ilgilitarafların katılımıyla ortak bir çalışmaya davet ediyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ - UZMANLIKDERNEKLERİ EŞGÜDÜM KURULU