Uzmanlık dernekleriyle toplantı

ToplantıTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi,"ÖzelHastaneler Yönetmeliği" ve "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel SağlıkKuruluşları Hakkında Yönetmelik" ile ilgili olarak uzmanlıkderneklerini toplantıya çağırdı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, "Özel Hastaneler Yönetmeliği"ve "Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları HakkındaYönetmelik"i tartışmak ve hukuki süreci başlatmak üzere, 26 Şubat 2008Salı günü uzmanlık derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

TTB Merkez Konseyi Binası"nda gerçekleştirilen toplantıya 28uzmanlık derneği, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve TTBHukuk Bürosu"ndan temsilciler katıldı.

TTB Genel Sekreteri Dr. Altan Ayaz"ın açış konuşması ve TTB HukukBürosu avukatlarından Ziynet Özçelik"in yönetmeliğin hukuki açıdandeğerlendirmesini içeren sunumunun ardından, uzmanlık dernekleritemsilcileri de yönetmelikle ilgili tespit, görüş ve önerileriniaktardılar. Aktarılan görüşler ana hatlarıyla şu başlıklarda toplandı:

1- Muayenehanelerdegirişimsel ve cerrahi müdahaleler yapılamayacağına ilişkin düzenlemealanı çok sınırlayıcı nitelikte olup, özellikle bazı branşların belirliişlemleri muayenehane koşullarında yapabilmeleri mümkündür. Bunun içinuzmanlık dernekleri bir çalışma yapmalı ve TTB"ye iletmelidir.

2- Cerrahi işlemlerin nelerolduğunun ve diğer standartların belirlenmesi yönergeye bırakılamaz.Bütünbunların yönetmelikte açıkça düzenlenmesi gerekir.

3- Yönetmelikte bazı kavramların karışıklık yarattığı ve çelişkili hükümlere yer verildiği dikkat çekmektedir.

4- "Tıp merkezi" açmak için "ekonomik gücün yeterli olması" gibi ölçütü belirsizlik içermektedir.

5- Tıp merkezinde yapılanbir uygulamanın hastada komplikasyona yol açması sonucunda, hastanıntüm tedavi masraflarının tıp merkezi tarafından karşılanması maddesinindeğerlendirilmelidir.

6- Hekimlerin çalışmaalanları daraltılarak, özel ya da kamuda çalışma tercihi yapmak zorundabırakılıyor ve bağımsız çalışma olanakları ortadan kaldırılıyor. Bu,hekimlerin özlük haklarını daraltan bir düzenlemedir.

7-  Hekimler çin çalışma alanlarınagetirilen sınırlamanın hasta yararına olup olmadığı gözetilmelidir. Bukısıtlamanın hasta yararını aştığı noktaların belirlenmesi gerekir.

8-  Buradaki düzenlemeler, daha çok büyük tekellerin, uluslararasısermayenin işine yaracak düzenlemeler olarak dikkat çekiyor.Hekimlerin, büyük sermaye gruplarının elinde, düşük ücretleçalışacakları bir dönem kurgulanıyor.

Bu tespitler ışığında, hukukigirişim başlatmak üzere, uzmanlık dernekleri hazırlıklarınıtamamlayarak Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi"ne iletecekler.Ardından, yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle davaaçılacak.