Mezarda emeklilik, paran kadar sağlık istemiyoruz

MitingTTB, TMMOB, KESK, DİSK, TDB, TEB, TÜRMOB, BASK ve Türk-İş, Türkiye çapında düzenlenen etkinliklerle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısını protesto etti.

TTB, TMMOB, KESK, DİSK, TDB, TEB, TÜRMOB, BASK ve Türk-İş. 20 Şubat 2008 Çarşamba günü, tüm Türkiye çapında gerçekleştirilen etkinliklerle, Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısını bir kez daha protesto ederek, tasarının geri çekilmesini istediler.

Ankara’da saat 11.30’da Numune Hastanesi önünde toplanan katılımcılar, daha sonra “Sağlıkta ve Sosyal Güvenlikte Yıkım, GSS geri çekilsin” yazılı pankart açarak Sağlık Bakanlığı önüne doğru yürüyüşe geçtiler. Topluluk, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir”, “Herkese sağlık, güvenli gelecek”, “Direne direne kazanacağız”, “Hastaneler halkındır satılamaz”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz” gibi sloganlar eşliğinde Sağlık Bakanlığı önüne geldi.

Burada, düzenleyici örgütler adına ortak basın açıklamasını Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Önder Okay okudu. Söz konusu tasarının “mezarda emeklilik, paran kadar sağlık” anlamına geldiğini belirten Okay, tasarının bütünüyle emekçilerin aleyhine düzenlemeler içerdiğini anımsattı.

Okay, tasarının içinden bazı düzenlemeleri aktardı. Düzenlemeye göre bundan sonra 9 bin gün prim ödeyemeyenlerin emekli olamayacağını belirten Okay, bu durumda turizm, inşaat, tarım gibi sezonluk sektörlerde yılda 90 gün iş bulabilen işçilerin emekli olabilmeleri için 120 yıl yaşamaları gerekeceğini söyledi.

Emekli aylıklarının yüzde 23-33 oranlarında düşürüleceğini kaydeden Okay, tasarı yasalaşırsa kazanılmış hak niteliğindeki fiili hizmet süresi zammının da kaldırılacağını, gazeteciler, veterinerler, havayolları personeli, lokomotif makinistleri, posta dağıtıcıları, zabıtalar, itfaiye çalışanları gibi bir dizi meslekte yıpranma payı verilmeyeceğini vurguladı.

Önder Okay, tasarıda aylık geliri 146 YTL"den az olanların yoksul kabul edildiğine dikkat çerekren, ""Asgari ücretli 76 YTL prim öderken en büyük holdinglerin patronları ise sadece 494 YTL prim ödeyecekler. İşverenlerin sırtındaki yükün ağır olduğunu her fırsatta söyleyenler, asgari ücretin 3"te 1"i geliri olanın sırtına bir de GSS primini yüklüyorlar"" dedi.
Okay, düzenlemelerin yaşama geçmesi durumunda sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi yatırmanın ve katılım payı ödemenin yetmeyeceğini, ayrıca özel hastanelere alınan hizmetin yüzde 20, bazı durumlarda ise yüzde 300"ne kadar çıkan ""ek ücret"" ödenmesi gerekeceğini belirtti.

Önder Okay, ""Bütün bu düzenlemeler bizlerin iyiliği için değil, yerli ve yabancı sermaye istediği için yapılıyor. Kabesi IMF, secdesi yerli patronlar olanlar, sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızı tamamıyla yok etmek istiyorlar"" diye konuştu. Etkinlik, basın açıklamasının ardından sona erdi.

İstanbul, İzmir, Adana ve Edirne’de de aynı saatlerde SSGSS’yi protesto etkinlikleri gerçekleştirildi.