Özel Hastaneler ile Tıp Merkezleri ve Poliklinikler için yeni yönetmelikler...

HukukPoliklinik ve tıp merkezlerini yeniden düzenleyen Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yayımlandı ve Özel Hastaneler Yönetmeliği"nde de değişiklikler yapıldı. Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik açıklaması ve Özel Hastaneler Yönetmeliği ile bu yönetmelik değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin karşılaştırmalı değerlendirilmesi...

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi konuyla ilgili bugüne dek yürütülen çalışmaların yanı sıra önümüzdeki günlerde ilgili tüm tarafların katılımı ile oluşturulan görüşler doğrultusunda örgütsel tavrını sergileyecektir.

 

ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Aşağıda Özel Hastaneler Yönetmeliği ile yapılan değişiklik karşılaştırılarak özetlenmiş, devamında ise her bir maddeye ilişkin değişikliklere ayrıntılı olarak yer verilmiştir.

ÖZET

1) Bütün özel hastanelerin en az bulundurması gereken yatak sayısı 10’dan 25’e çıkarılmıştır.

2) Genel hastanelerin en az dört uzmanlık alanından kadrolu tabip bulundurma zorunluluğu, en az üçü cerrahi uzmanlık dalı olmak üzere altı klinik uzmanlık dalında kadrolu uzman tabip çalıştırma zorunluluğu olarak değiştirilmiştir.

Dal hastanelerinde ise ana faaliyet alanından kadrolu tabip bulundurma zorunluluğu ikiden dörde çıkarılmıştır.

3) Genel hastanelerin Radyoloji, biyokimya ve/veya mikrobiyoloji laboratuarlarını kurması zorunlu tutulmuş, kurulması zorunlu laboratuarların hizmetlerinin satın alınabileceğine ilişkin hükümler yönetmelikten çıkarılmıştır. Laboratuar ruhsatlarının hastane sahibi adına düzenleneceğine ilişkin hüküm yönetmelikten çıkarılmış, ilgili mevzuata göre düzenleneceği yönünde bir düzenleme yapılmıştır. Bulundurulacak laboratuar hizmetlerinin taşıması gereken asgari standartların Bakanlıkça tebliğ ile düzenleneceği belirtilmiştir

Özel hastanelerde, tıp teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak ihtiyaç duyulan diğer görüntüleme hizmet birimlerini ancak, Ek 4 üncü maddedeki planlamaya uygun olmak kaydıyla kurulabileceği düzenlenmiştir.

4) Hastane binasının yerine ilişkin ilave koşullar getirilmiştir. Bu kapsam hastanelerin, planlanan yerlerde, imar mevzuatı uyarınca özel sağlık alanı kullanım kararı verilmiş, gerekli yeşil alana, otoparka sahip yerlerde ve bağımsız binalarda açılması zorunlu tutulmuştur.

5 ) Ruhsatlandırılmış hastane binalarına ilave bina yapılmak istenmesi halinde sağlık kurum ve kuruluşlarının planlanmasına ilişkin madde uyarınca ön izin alınması koşulu getirilmiştir.

6) Özel hastanelerde çalışan tabiplerin çalışma sürelerini de belirtmek kaydıyla en fazla iki özel sağlık kurum veya kuruluşunda çalışabilecekleri yönünde düzenleme yapılmıştır.

7) "Sağlık kurum ve kuruluşlarının planlanması” başlığı altında yeni bir madde eklenmiştir. Bu maddede özetle;

Madde de belirtilen amaçlar doğrultusunda faaliyetine gereksinim duyduğu sağlık kuruluşlarının ve bunlara ait sağlık insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz dağılımı alanlarında kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde planlama yapılacağı,

Planlanama uyarınca her yıl belirlenen yatırım listesinin Ekim ayında ilan edileceği, isteklilerin birden fazla olması halinde noter huzurunda kura çekileceği,

İsteklilerden istenecek belgeler arasında “Özel hastane açmak için ekonomik ve mali yeterliliğinin olduğunu gösteren belgelerin isteneceği düzenlenmiştir.

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren Bakanlıkça yapılacak planlama kapsamı dışında yeni özel hastane ön izin başvurusu ve mevcut ruhsatlandırılmış özel hastanelere tıbbi hizmet birimi, sağlık çalışanı veya teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ilave taleplerinin kabul edilmeyeceği, bu alandaki taleplerinde planlamaya uygun olması halinde karşılanacağı düzenlenmiştir.

8) Mevcut ruhsatlı hastaneler;

  • Bütün hastaneler için en az 25 yatak,
  • Genel hastaneler için üç cerrahi olmak üzere altı klinik dalda uzman,
  • Dal hastaneleri ise en az dört kadrolu uzman tabip,
  • Müstakil binada faaliyet gösterme ve imar mevzuatına uygun otopark bulundurma zorunluluğundan muaf tutulmuştur.

9) Özel Hastanelerin Sağlık Bakanlığı tarafından sınıflandırılmasına ilişkin hüküm, ruhsatlandırılmış özel hastanelerin uzmanlık dalı ilave işlemlerinin valilikler tarafından yapılacağına ilişkin hüküm ile uzmanlık dallarının taşıması gereken asgari standartların, komisyon görüşü alınarak belirleneceği ve Bakanlıkça ayrıca yayımlanacağına ilişkin hükümler yönetmelikten çıkarılmıştır.