İstanbul Protokolü'nün Etkin Kullanımı Eğitimleri...

İPETürk Tabipleri Birliği"nin, "İşkenceve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele Veya Cezaların EtkiliBiçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi" amacıyla 1996 yılında hekim,sağlık çalışanı ve hukukçulara yönelik olarak hazırladığı ve 1999 yılındaBirleşmiş Milletler Genel Kurulu"nda onaylanarak BM Belgesi niteliği kazanan"İstanbul Protokolü"ne ilişkin eğitim projesi başladı.

"AdliTıp Uzmanı Olmayan Hekimler, Savcı ve Hakimlerin İstanbul Protokolü BilgiDüzeyini Yükseltme Eğitimleri", TTB"de düzenlenen bir kokteyl ile açıldı.

Türk Tabipleri Birliği"nin, "İşkence veDiğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele Veya Cezaların EtkiliBiçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi" amacıyla 1996 yılında hekim,sağlık çalışanı ve hukukçulara yönelik olarak hazırladığı ve 1999 yılındaBirleşmiş Milletler Genel Kurulu"nda onaylanarak BM Belgesi niteliği kazanan"İstanbul Protokolü"ne ilişkin eğitim çalışmaları başladı.

TTB, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) veAdli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD) ile birlikte, 2000 yılından bu yana İstanbulProtokolü"nün etkin kullanımına ilişkin eğitimlerini ve çabalarını sürdürüyordu.Bütün bu çalışmaların da bir sonucu olarak 2004 yılında Adli Tıp Kurumu"ncahekim, savcı ve hakimlere yönelik olarak İstanbul Protokolü"nün etkinkullanılması amacıyla iki proje hazırlanarak Avrupa Komisyonu"na sunuldu. AdliTıp Kurumu, hazırladığı bu projelerin yaşama geçmesi için Sağlık Bakanlığı veAdalet Bakanlığı adına eğitimlerin doğrudan TTB tarafından verilmesini talepetti. Bu sürecin sonunda, projelerden birinde ilerleme sağlandı ve 4 bin hekimile bin 500 hakim-savcıya yönelik olarak, TTB ve Hazine Müsteşarlığı MerkeziFinans ve İhale Birimi arasında "Adli Tıp Uzmanı Olmayan Hekimler, Savcı veHakimlerin İstanbul Protokolü Bilgi Düzeyini Yükseltme Eğitimine Dair Sözleşme"imzalandı.

İmzalanan sözleşme kapsamında TTBtarafından yürütülecek etkinliklerin açılışı, 11 Şubat 2008 Pazartesi akşamı,TTB Merkez Konseyi Binası"nda düzenlenen bir kokteyl ile gerçekleştirildi. Projetarafları adına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, IRCT(Uluslararası İşkence Kurbanları Rehabilitasyon Konseyi) Genel Sekreteri BritaSydhoff, Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer CanGökdoğan, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr.Bekir Keskinkılıç, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadi Güven, AvrupaKomisyonu Türkiye Delegasyonu"ndan Michael Vögele ve Merkezi Finans ve İhaleBirimi Başkan Yardımcısı Emine Döğer"in hazır bulunduğu kokteyle, aralarındaTİHV Başkanı Yavuz Önen ve Adli Tıp Uzmanları derneği Başkanı Dr. SerhatGürpınar olmak üzere çeşitli kurumlardan ve Avrupa Komisyonu"ndan temsilcilerkatıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. GençayGürsoy, kokteylde yaptığı konuşmada, TTB"nin, TİHV ve ATUD ile birlikte İstanbulProtokolü ile ilgili olarak yıllardır yürüttüğü çalışmalar sonucunda, bugün buaşamaya gelindiğini anlattı. Gürsoy, "Bugün gerçekleşme aşamasınaulaştırdığımız bu çalışmalarımız ile bilimsel ve etik standartlarınyaygınlaştırılması daha geniş bir boyuta ulaşmış bulunuyor. Bu uzun solukluçalışmanın aksatılmadan tamamlanabilmesi için kurumlar olarak elimizden geleniesirgemeyeceğimizden kuşku duymuyorum" diye konuştu.

IRCT Genel Sekreteri Brita Sydhoff dakonuşmasında, Türk Tabipleri Birliği ile ortaklaşa yürütülecek bu çalışmanın,ilerleyen yıllar içinde işkence mağdurları ve yakınlarının hayatlarını yenidenkurabilmelerine, adalete erişebilmelerine ve yaralarını onarabilmelerineyardımcı olacağını söyledi. Sydhoff, bu Adli Tıp Kurumu"nun bu projesi kapsamındayürütecekleri çalışmaların bir ilk olduğuna dikkat çekerken, bu kadar yükseksayıda profesyonelin yanı sıra hükümet ve sivil toplum temsilcileri arasındadaha güçlü bir işbirliğine yol açması açısından da çok önemli bir fırsatolduğunu vurguladı.

AdliTıp Kurumu tarafından başvurusu yapılmış olan bu proje kapsamında

  • TTB, hekim, savcı ve hakimlerin İstanbul Protokolü"ne ilişkin eğitim ihtiyaçlarını belirleyecek.
  • 250 hekim, savcı ve hakim, İstanbul Protokolü eğiticisi olarak TTB tarafından eğitilecek.
  • TTB tarafından eğitilmiş bu 250 eğitici de 4000 hekim, 1500 savcı ve hakime 2-3 günlük İstanbul Protokolü eğitimleri verecek. Bu eğitimler de TTB ekibi tarafından izlenecek, değerlendirilecek ve yine TTB ekibi tarafından ileride uygulanacak eğitimlere yönelik ihtiyaç tespiti ve öneriler geliştirilecek.
  • Yürütülecek bu eğitim etkinliklerinin yanı sıra/buna paralel olarak TTB"nin bu çalışmalarından yararlanacak tüm tarafların katılımıyla İstanbul Protokolü temelinde işkencenin raporlaştırılması ve izlenmesine yönelik olarak yeni prosedürler, hizmetler ve strateji geliştirilecektir.
  • Bütün bu çalışmalar iki yıl sürecek.
  • Eğitim çalışmaları ile ilgili gelişmeler, internet sitemiz ve diğer yollarla duyurulacak, başta tabip odalarımız olmak üzere ilgili tüm taraflarla paylaşılacaktır.