AKP özgürlüğü de, ülkenin diğer sorunlarını da türbanla örtmek istemektedir

Basın AçıklamasıAKPve MHP tarafından hazırlanan, Üniversitelerde türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğiyle ilgiligörüşlerini kamuoyuyla paylaşmak üzere  Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kamu Emekçileri SendikalarıKonfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK), Türk Mühendisve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 6 Şubat 2008 tarihinde TBMM önünde kitlesel bir basınaçıklaması yaptı.

AKP özgürlüğü de, ülkenin diğer sorunlarını da türbanla örtmek istemektedir.

ÖZGÜRLÜK MÜ? HER YERDE, HERKES

İÇİN ÖZGÜRLÜK!

AKP ve MHPtarafından hazırlanan, üniversitelerde türbanı serbest bırakan, anayasadeğişikliği bugün oylanıyor.

AKP, buoylamayı ‘özgürlükten yana olmak ya da karşı olmak" arasına sıkıştırmakistemektedir. AKP ve MHP"nin özgürlük ve demokrasiyi savunuyoruz diye ortayaçıkmaları, tarihinin bir ironisi gibi görünse de, esasında bu partilerinözgürlük ve demokrasi konusundaki samimiyetsizliklerinin bir göstergesidir.

Özgürlükten vedemokrasiden bahsediyorsanız gelin o zaman her yerde ve herkes için özgürlüğütemin edecek Anayasa çalışmasını toplumun tüm örgütlü kesimleri ile birlikteyapalım.

Özgürlüksekonu, herkesin kendi kültür ve kimliğini özgürce ifade edebildiği, düşünme,örgütlenme ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırıldığı birdüzenleme gerçekleştirin.

Biz herkesinkendi inancını da inançsızlığını da özgürce yaşamasından yanayız. Bunun içindevlet her türden inanç, mezhep ve inançsızlık karşısında eşit mesafededurmalıdır. Tek bir mezhebin sözcüsü konumunda olan Diyanet İşleri Bakanlığıgözden geçirilmelidir, tüm inanç kesimlerinin talepleri karşılanmalı, zorunludin dersleri kaldırılmalıdır.

Bir diğeryandan türban Başbakan Tayyip Erdoğan"ın da ifade ettiği üzere ‘bir ideolojiksimge" haline gelmiştir. Buradan görülmesi gereken gerçek, türbanın birideolojik simge olarak aynı zamanda kendisinin de baskı unsuru halinegeldiğidir. 12 Eylül sonrası Türk-Islam sentezi ekseninde şekillendirilentoplumsal yapı, cemaat ağları ve AKP"ye yaslanarak gelişen muhafazakârlaşmadalgası ‘mahalle baskısı" olarak da tanımlanan bir baskıyı da gündemegetirmektedir.

Böylesi birgerçeklik içerisinde, tüm diğer sorunlardan, alanlardan ve bağlantılardankopartarak ‘türbanı", ‘özgürlük" olarak sunmanın doğru olmadığı ortadadır.

Bu tasarıgündeme geldiği günden beri toplumda bir ayrışma ve çatışma potansiyeli açığaçıkarmıştır. AKP ve MHP"yi uyarıyoruz, bu tasarı geri çekilmelidir.

Buradan birkez daha, özgürlükçü, eşitlikçi, laik ve demokratik Anayasa çağrımızıyineliyoruz. Bu ülkeni bütün sorunlarına özgürlükten, demokrasiden ve emektenyana çözümler getirmek konusunda tarafız, bu yönde bugüne kadar yürüttüğümüzmücadelemize bundan sonra da sürdüreceğiz.

Emek vedemokrasi güçlerine düşen görev, AKP"nin bu örtüsünü yırtmak, toplumun tümkesimleri için özgürlüğü ve demokrasiyi savunmaktır.

Bizler,emekten, özgürlükten, adaletten, eşitlikten, demokrasiden, laiklikten, birarada kardeşçe yaşamdan yana olan herkesi şimdi yan yana durmaya ve birliktemücadele etmeye çağırıyoruz. 06.02.2008

DISK ˜ KESK ˜ TMMOB ˜ TTB

Basın Açıklaması