'Tam Gün' çalışmaya dair Yasa Tasarısı üzerine değerlendirme

.Sağlık Bakanlığı'nca hazırlandığı ve tartışmaya açıldığı anlaşılan "Tam Gün" çalışmaya dair Yasa Tasarısı üzerine TTB Merkez Konseyi olarak bir değerlendirme yapmayı zorunlu gördük.

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlandığı ve tartışmaya açıldığı anlaşılan "Tam Gün" çalışmaya dair Yasa Tasarısı üzerine TTB Merkez Konseyi olarak bir değerlendirme yapmayı zorunlu gördük. Öncelikle belirtmek gerekirse, sağlık hizmet sunucularının çalışma biçimleri uygulanan sağlık sisteminin bütününden ayrı olarak değerlendirilemez. Sağlık Bakanlığı'nın ise yaklaşık beş yıldır sağlık hizmetlerini piyasalaştıran "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı uyguladığı bilinmektedir. Dolayısıyla Türk Tabipleri Birliği'nin on yıllardır savunageldiği sağlığın kamusal bir hizmet olduğu ve böylesi bir yaklaşımla sunulduğu ortamda "Tam Gün" çalışılması gerektiği tezi ile Sağlık Bakanlığı'nın sağlığı piyasalaştıran bir ortamda önerdiği "Tam Gün" çalışma arasında isim benzerliğinden öte bir benzerlik yoktur.

Aşağıdaki taslak olduğu öne sürülen metin, sağlık hizmetlerinin finansmanını tümüyle vatandaşlardan toplanacak "ek vergi" primlere bırakan, kamu hastanelerinin yönetimini Ceo'nun başkanlığında ticaret odası temsilcilerine devreden, kamu hastanelerini tümüyle "işletme" haline dönüştüren, hizmet sunumunu taşeron şirketlere devreden "Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı", özel sağlık sektöründe tekelleşmeyi aralayan "Ayaktan Teşhis ve Tedavi Merkezleri Yönetmelik Taslağı", birinci basamakta birer yıllık sözleşme ile çalışılan aile hekimliği ve işyeri hekimliğini tümüyle yük olarak görüp yok eden "İstihdam Paketi" ve iş güvencesiz çalışma ile birlikte değerlendirilmelidir. Böyle değerlendirildiğinde hekimlerin mevcut çalışma koşullarında hiçbir iyileşme getirmediği gibi özlük haklarını tahrip eden, düşük ücretle, iş güvencesiz çalışmaya zorlayan ve piyasaya hizmet eden bir düzenleme olduğu daha rahat görülecektir.

Türk Tabipleri Birliği sağlığa ulaşımı engelleyen, sağlık hakkının kullanımını kısıtlayan, hekimlerin özlük haklarını gerileten bu ve benzeri düzenlemelere karşı yıllardır sürdürdüğü "Herkes İçin Sağlık ve Güvenli Gelecek" mücadelesini aynı kararlılık ve azimle sürdürecektir. Hepimizin mesleğine, geleceğine dönük böylesi geniş kapsamlı bir saldırı karşısında yürüteceğimiz mücadelenin de doğal olarak aynı bütünlük ve derinlikte olması zorunludur. Ancak gelinen noktada bizleri nasıl bir sağlık ortamının beklediğine dair bilgilendirmenin tüm hekimler, hasta ve yakınları ile paylaşılmasında büyük yarar vardır. Sağlık hakkına sahip çıkan emek ve meslek örgütleri ile bu çabalarımızın birleştirilmesi kuşkusuz gücümüze güç katacaktır.

 

Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasını Teminen İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı

Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasını Teminen İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı'na İlişkin  Türk Tabipleri Birliği Değerlendirmesi