Eylemlere devam!

Eylemlere devam!Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası"na karşıbaşlatılan, "Herkes İçin Sağlık ve Güvenli Gelecek Yürüyüşü"nünkatılımcıları basın açıklaması yapmak istedikleri TBMM önüneyaklaştırılmadı.

Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK, TMMOB, BASK veTürk Dişhekimleri Birliği"nin öncülüğünde, Sosyal Sigortalar ve Genel SağlıkSigortası Yasası"na (SSGSS) karşı başlatılan, "Herkes İçin Sağlık veGüvenli Gelecek Yürüşüyü", 17 Ocak 2008 Perşembe günü Ankara"dagerçekleştirilen kitlesel bir basın açıklaması ile son erdi. Yürüyüşügerçekleştiren örgütlerin temsilcileri, yasa geri çekilinceye kadar eylemleredevam edeceklerini açıkladılar.

15 Ocak 2008 Salı günü İstanbul"dan yürüyüşe geçenörgüt temsilcileri, 17 Ocak"ta Ankara"ya ulaştılar. Ankara"dan gelenkatılımcılarla birlikte öğle saatlerinde Kurtuluş Parkı"nda toplanan grup, TBMMönünde yapılacak basın açıklaması için yürüyüşe geçmek isterken, alanı panzerlerlekapatan polisin engellemesiyle karşılaştı. Yaklaşık 2 buçuk saat sürengörüşmeler sonucu, polis grubun Kurtuluş Parkı"nın bulunduğu Kolej"den SakaryaCaddesi"ne kadar yürümesine izin verdi. Yürüyüşe izin verilmesi için, destekamacıyla orada bulunan milletvekilleri de devreye girdi. CHP MilletvekiliCevdet Selvi"nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ı arayarak polis engelininkaldırılmasını istediği bildirildi.

"Sağlığımızdan ve geleceğimizdenvazgeçmeyeceğiz"

"Dikkat! Geleceğimiz ve sağlığımız tehlikede.Herkese sağlık ve güvenli gelecek için yürüyoruz" yazılı dev bir pankartile "Sağlığımızdan ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz", "Sağlıkhakkımız gasp edilemez" yazılı dövizler taşıyan topluluk, sık sık"AKP sağlığa zararlıdır", "Direne, direne kazanacağız"sloganları attı. Haber-Sen"e bağlı gazeteciler de "Yıpranma hakkımıistiyorum" yazılı dövizlerle eyleme destek verdiler.

Sakarya Caddesi"ne kadar yürüyüşüne izin verilengrup adına, düzenleyici örgüt başkanları burada birer konuşma yaptılar. DİSKGenel Başkanı Süleyman Çelebi, "Bu yasa emekli olamama yasası. Binlercekere uyardık, uyarılarımızı dikkate almadılar. Biz 70 milyonun vicdanı olarakyürüyoruz" dedi. Halkın bu düzenlemelere karşı daha fazla refleksgöstermesi gerektiğini belirten Çelebi, "Buradaki örgütler yetmez. Buülkenin diğer kesimleri de, Türk-İş"i, Hak-İş"i, demokratik kitle örgütleri,siyasi partileri de bu yasanın geçmesine izin vermemelidir. Türk-İş ve Kamu-Sende eylemler yaptı. Bu eylemleri küçümsemiyoruz. Ama bu eylemleri ortaklaştırmak,büyütmek zorundayız" diye konuştu. Çelebi, tüm bu örgütlere çağrıdabulunarak, "Yasaya karşı tıpkı Yunanistan"da olduğu gibi genel grevçağrımızı birlikte yapalım" diye seslendi.

"Eylemler sürecek"

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoyda, yasanın yalan ve yanlış hesaplar üzerine inşa edildiğini söyledi. Bukonudaki görüşlerini defalarca dile getirdiklerini, buna karşın en ufak olumlurefleks alamadıklarını belirten Gürsoy, bilimsel doğrularla kanıtlanmışgörüşlerinin dikkate alınmadığını, en sonunda bu noktaya geldiklerini kaydetti.Gürsoy, "Burada da önümüzde panzerleri bulduk" diye konuştu.

Yasanın halkın yararına olmadığını vurgulayanGürsoy, "Bu yasa çıkarsa, ‘kapanacak" denilen ‘kara delik" dekapanmayacak. Kara delik aslında sosyal devlettir. Kapanmamalıdır" dedi.Gürsoy, bu yasayla kara deliğin daha da büyüyeceğini ve bu harcamaların büyükbölümünün yurtdışına yabancı sermayeye aktarılacağını söyledi. Artık eylemzamanı olduğunu belirten Gençay Gürsoy, kitlesel kararlılığa ihtiyaç olduğunubelirtti ve "Eylemler için güçlerimiz birleştirmek, omuz omuza vermekzorundayız" diyerek konuşmasını tamamladı.

Grubun TBMM"ye yürümesine izin verilmemesiniprotesto etmek amacıyla, Daha önce kararlaştırılmasına karşın, TBMM"ye heyetgönderilmedi.

Yürüyüşe, Türk-İş" bağlı TürkHarb-İş, Tez-Koop-İş, Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üye veyöneticileri ile CHP, DSP, ÖDP ve DTP milletvekilleri de katıldı.