İzmir'de Aile Hekimliği Yerleştirmelerine İptal

.İzmir İli Aile Hekimliği Yerleştirme ve Görevlendirme Yönergesi’niniptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi’ nin 2007/469 E. Sayılı dosyası ile İzmirTabip Odası tarafından açılan dava sonuçlanmıştır.

İzmir 2. İdare Mahkemesi İzmir'deAile Hekimliği Yerleştirme Yönergesi'ni iptal etti.

İzmir İli Aile Hekimliği Yerleştirme veGörevlendirme Yönergesi'nin iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi' nin2007/469 E. Sayılı dosyası ile İzmir Tabip Odası tarafından açılan davasonuçlanmıştır.

İzmir 2. İdare Mahkemesi, 24.10.2007 tarihindeverdiği karar ile yönergenin "yerleştirme takvimini düzenleyen" 8/1. maddesiile "aile hekimliği eğitimi almayan hekimlerin aile hekimi olarakgörevlendirilmesini" düzenleyen hükümlerinin iptaline karar vermiştir.

İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin kararı ile, ailehekimliği yerleştirmelerinin hukuka aykırı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yerleştirme takvimini düzenleyen 8/1. maddeniniptal gerekçesi "...bakılan davada Hizmet Puanı itiraz Komisyonunun Çalışma Usul veEsaslarına Dair Yönergenin ekinde bulunan 2007/1. dönem hizmet puanıitirazlarına ait takvimde hizmet puanlarının hesaplanmasının 1 Mayıs 2007tarihinden itibaren yapılmasına ilişkin düzenlemeye rağmen dava konusuyönergenin 8. maddesi hizmet puanı esas alınarak yapılacak yerleştirmeişlemlerinin 31 Mart, 1 Nisan ve 2 Nisan 2007 tarihlerinde yapılacağınıdüzenlemiştir.

Bu durumda hizmetpuanları kesinleşmeden ve mevzuatta öngörülen itiraz prosedürlerine ilişkinsüreler geçmeden kesin olmayan hizmet puanları esas alınarak yerleştirmeyapılmasını düzenleyen dava konusu yönergenin 8/1. maddesinde hukuka uygunlukgörülmemiştir." şeklindedir.

Aile hekimliği eğitimi almamış hekimleringeçici aile hekimi olarak görevlendirilmesini düzenleyen yönergenin 10/3.maddesinin iptal gerekçesi, "...öte yandan aile hekiminin tanımını AileHekimliği Pilot Uygulaması Hakkında kanunun 2. maddesinde de aile hekimiuzmanlarının ve gerekli eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplerin aile hekimiolabileceği düzenlenmiştir. Bu durumda geçici aile hekimi görevlendirmelerindeeğitim alma şartının aranmayacağını düzenleyen dava konusu yönergenin 10/3.maddesi de üst düzenlemeye açıkça aykırılık teşkil ettiğinden bu madde yönündende hukuka uygunluk görülmemiştir." şeklindedir.

İzmir 2. İdare Mahkemesi kararının hukukisonucu nedir ?

İzmir 2. İdare Mahkemesi, 31 Mart-01 Nisan-02Nisan 2007 tarihlerinde yapılan yerleştirme işlemlerinin dayanağı olanyönergenin 8/1. maddesini iptal etti. Dolayısıyla bu tarihlerde yapılanyerleştirme işlemleri, bu yerleştirmelerin devamı niteliğindeki takip edendiğer ek yerleştirme işlemleri ve bu yerleştirmelere bağlı olarak davalı idaretarafından yapılan idari işlemler hukuka aykırı hale gelmiştir.

İzmir 2. İdare Mahkemesi kararının davalıİzmir Valiliğine tebliğinden itibaren 30 gün içinde, davalı İzmir Valiliği,mahkeme kararının gereğini yerine getirmek ve hukuka aykırı yerleştirmeişlemlerini iptal etmek zorundadır.

Ayrıca, davalı idarenin, dava konusu yönergeyiyürürlükten kaldırdığını beyan etmiş olması, davalı idarenin yönergeninyürürlükte kaldığı sürede bu yönergeye bağlı olarak yaptığı işlemleri hukukauygun hale getirmemektedir. Hukuka aykırılığına karar verilen bir düzenleyiciişleme bağlı olarak yapılan tüm işlemler hukuka aykırı olmaktadır.

Davalı idarenin, mahkeme kararının tebliğindenitibaren 30 gün içinde Danıştay'da temyiz hakkı bulunmaktadır. Mahkemekararının temyiz edilmiş olması, İzmir 2. İdare Mahkemesi kararının uygulanmazorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.