Askerlik uzmanlık eğitimini engellemesin

EğitimTürk Tabipleri Birliği, askerlik nedeniyleuzmanlık eğitimleri yarıda kalan hekimlerin sorunu TBMM'ye taşıdı. Askerlik yasalarında değişiklik yapan 5ayrı tasarının görüşüleceği 15 Kasım tarihi öncesinde Milli Savunma Bakanı vehekim milletvekilleri ile temasa geçen TTB Merkez Konseyi, tehir için var olan33 yaş sınırının özel durumlar için 38'e çıkarılmasını önerdi.

Askerlikyasalarında değişiklik yapan 5 ayrı tasarının görüşüleceği 15 Kasım tarihiöncesinde, Milli Savunma Bakanı ve hekim milletvekilleri ile temasa geçen TTBMerkez Konseyi, askerlik nedeniyle hekimlerin uzmanlık eğitimlerininkesilmesini önleyecek bir maddeye yeni düzenlemelerde yer verilmesini istedi. TTB,bunun için "Staj, yüksek lisans, ihtisas,tıpta uzmanlık veya doktora öğrenimlerinin başlangıç tarihleri bakayakaldıkları tarihten önce olanların sevk tehir işlemi 38 yaşını doldurduklarıyılın sonuna kadar yapılır" hükmünün yeni yapılacak düzenlemelereeklenebileceği önerisini getirdi. Yapılan temaslarda, Milli Savunma Bakanı vehekim milletvekillerinden önerinin 15 Kasım günü yapılacak görüşmelerdetasarılara eklenmesi talep edildi. Milli Savunma Bakanlığı'nın desteklemesidurumunda önerinin yasalaşmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

TıptaUzmanlık Sınavını (TUS) kazanan erkek hekimler, uzmanlık eğitimi sürerkenaskerlik için 33 yaş sınırı ile karşı karşıya kalıyorlar. Diğer taraftan TıptaUzmanlık Tüzüğü'nün 23. maddesi de uzmanlık eğitiminin kesintisiz olacağınahükmediyor. Dolayısıyla 33 yaş sınırı, sadece tehir yapılamaması sonucunudoğurmuyor, uzmanlık eğitimini alan hekimlerin asistanlıkla ilişiklerininkesilmesi anlamına da geliyor. Bu durumdan mağdur olan çok sayıda hekim var.Sadece İstanbul'da 30'u aşkın hekim mağduriyetini dile getirmek üzere İstanbul Tabip Odası'nabaşvurdu.

SağlıkBakanlığı ise birkaç yıldır, yaş hesabı yaparak uzmanlık eğitimi sürerkenaskerlik yaşı sınırına takılacak olanları o bölüme almamak gibi bir uygulamayayöneldi. Bu da, sınava girip istediği bir bölümü kazanan hekimler için eğitimöğretim özgürlüğüne engel olmak anlamına geliyor.

Buhaksız durumu ve mağdur hekimlerin şikayetlerini dikkate alan TTB MerkezKonseyi, askerlik yasalarında değişiklik tasarılarının gündemde olduğu şugünlerde, uzmanlık eğitimi alan hekimlerin durumunu içeren bir maddenintasarılara alınması için çalışma başlattı. "Futbol hayatım sona erecek" diyeşikayet eden milli futbolcuların durumunu örnek gösteren TTB Merkez Konseyi,futbolcuların hukuken askerlik dönüşü futbol oynamalarının önünde bir engelbulunmadığına ancak, asistan hekimlerin dönünce atanıp atanmayacağının,asistanlığının yanıp yanmayacağının ise belirsiz olduğuna dikkat çekti.

Askerlikyasalarında özel durumlar için istisnai uygulamalar içeren hükümler bulunduğunada işaret eden TTB Merkez Konseyi, benzer bir düzenlemenin hekimler içindeyapılabileceğini bildirdi. TTB Merkez Konseyi bunun için 3 öneri getirdi:

1- Var olan düzenlemelerden birine "tıpta uzmanlık eğitimigörenlerin askerlik celp ve sevkleri, ihtisas eğitiminin sonuna kadar tehiredilebilir. Ancak tehir, her halukarda 38 yaşını doldurdukları yılın sonunugeçemez" hükmü eklenebilir.

2- "Staj, yüksek lisans, ihtisas, tıpta uzmanlık veyadoktora öğrenimlerinin başlangıç tarihleri bakaya kaldıkları tarihten önceolanların sevk tehir işlemi 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar yapılır" diye özetlenebilecek müstakil birmadde eklenebilir.

3- İlgili maddede, tehir yaşı 33 yerine 38 olarakdüzenlenebilir.