İnsan İhale İle Çalıştırılmaz, Sağlıkta Taşeron Olmaz!

Basın AçıklamasıTaşeron çalıştırma yönteminin bilinçli tercih olarakyaygınlaştırıldığı bir ülkede nitelikli sağlık hizmetinden söz etmek mümkün değildir.Bilindiği gibi daha karlı ve daha "verimli" olacağı iddiasıyla hemen her yerdehizmetin taşeronlar aracılığıyla gördürülmesi bir salgın halindeyaygınlaştırılmakta...

7 Kasım 2007

BASINA VE KAMUOYUNA

Taşeron çalıştırma yönteminin bilinçli tercih olarakyaygınlaştırıldığı bir ülkede nitelikli sağlık hizmetinden söz etmek mümkün değildir.Bilindiği gibi daha karlı ve daha "verimli" olacağı iddiasıyla hemen her yerdehizmetin taşeronlar aracılığıyla gördürülmesi bir salgın halindeyaygınlaştırılmakta, bunun toplumsal sonuçları hiçbir biçimde gündemegetirilmemektedir.

Sağlık alanında taşeron çalıştırma yönteminin gerek halksağlığı gerekse çalışanların hak kayıpları açısından çok ciddi sonuçlardoğurduğu-doğuracağı bilinmelidir. Yoğun bakım bebek ölümleri, hastaneenfeksiyonları, hastanelerde mortalite oranlarındaki artış gibi son dönemsağlık sorunlarının tek sorumlusu değilse bile önemli bir etkeni olarak kabuledilen taşeron çalıştırma, önemsenmesi gereken toplumsal bir sorundur.Sürekliliği olmayan, her gün ve her an değiştirilebilen personelin eğitimininyapılabilmesi söz konusu olmadığı gibi; kurumla özdeşleşmesi ve sahiplenmesi debeklenemez. Taşerondan çalıştırılan, her türlü sosyal hakkı elinden alınmış, emeklilikhakkı bile olmayan, yıllık izin kullanması sorun olan, kıdem tazminatı gaspedilen,çalışma saatleri on saate varan ve asgari ücretle çalıştırılan sağlıkemekçilerinin durumu ise sorunun diğer boyutunu oluşturmaktadır.

Sağlık alanında son 20 yıldır hayata geçirilen uygulamalarsonucunda, sağlığın kamusal bir hizmet olmaktan çıkartılmasıyla birlikte, kamusağlık kurumlarında üretilmekte olan sağlık hizmeti önemli bir oranda taşeronfirmalar eliyle yürütülmektedir. Hastanelerin temizlik ve yemekhanehizmetlerinin taşeronlaştırılmasıyla başlayan süreç, hemşire, laborant,teknisyen ve hastabakıcı personeli de kapsayarak sürdürülmekte, giderekhekimlerin de taşeron firmalar aracılığıyla çalıştırılması gündeme gelmektedir.Halen TBMM komisyonlarında görüşülen Kamu Hastane Birlikleri (Şirketleri) yasatasarısında, Devlet Hastanelerinde dahi tek tek servislerin, ameliyathanelerintaşeronlaştırılması, laboratuar ve görüntüleme hizmetlerinden sonra tümhizmetlerin nasıl verileceğinin göstergesi durumundadır. Bu birimlerin hekimidahil olmak üzere tüm personeliyle birlikte taşeron firmalara ihaleedilebilmesi yasa önerisi olarak getirilebilmektedir.

Bir kamusal hizmetolan ve süreklilik, bütünlük ve istikrarın esas olduğu sağlık hizmetininbölünüp parçalanarak taşeron firmalar eliyle gördürülmesi sağlığın doğasınaaykırı olup, sağlık hizmetinin niteliğini olumsuz etkilemektedir. Bu yöntemihaleyi alan firmayı ve ihaleyi veren yöneticileri "kar" ettirebilir. Ancak budurumun yıkıcı toplumsal maliyeti kamuoyunca bilinmelidir. Şöyle ki, yalnızcarakamsal değerler üzerinden bakıldığında bile üniversite ve hastane yönetimleriyapılan ihaleler sonucunda çalıştırdıkları her bir işçi için taşeron şirketeayda 1200-1300 YTL ödemektedir. Ancak asgari ücretle çalıştırılan bir işçininşirkete brüt maliyeti aylık en fazla 800-850 YTL olmaktadır. Görülüyor ki,taşeron çalıştırma biçimi gereksiz ve haksız bir kazanç yaratırken, kamuyu dazarara uğratmaktadır.

Öte yandan taşeron çalıştırma biçimi, sayısı 50 binlereulaşan taşeron sağlık çalışanlarının en temel haklarını ortadan kaldırmakta veaynı işyerinde aynı işi yapan kadrolu çalışanlarla eşitsiz koşullar yaratmasınedeniyle başta Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

Tüm bu nedenlerle, DİSK/Dev Sağlık-İş sendikasıncaörgütlenmekte olan taşeron sağlık işçileri, aynı kurumlarda birlikte hizmetüreten SES sendikasında örgütlü kamu sağlık çalışanları ve sağlık hizmetininana eksenini oluşturan hekimlerin örgütü olarak TTB, birlikte bu soruna karşıortak bir mücadele yürütme kararlılığındadır. Kamusal bir hizmet olması gerekensağlık alanında taşeron çalıştırma biçiminin sağlık çalışanlarının hakları venitelikli sağlık hizmeti sunumu açısından yarattığı sorunları görünür kılmak, taşeron çalıştırmanın son bulması ve tümsağlık çalışanlarına güvenceli, tek ve eşit statü sağlanarak kadro verilmesiamaçlı çalışmalar Türkiye genelinde yaygınlaştırılarak sürdürülecektir.

Bu çerçevede, "İNSAN İHALE İLE ÇALIŞTIRILMAZ, SAĞLIKTATAŞERON OLMAZ!" diyoruz.

Bu sürecin kamuoyuna duyurulması amacıyla 17 Kasım'da Ankara'da Sağlık Bakanlığıönünde farklı kentlerden gelecek taşeron sağlık emekçilerinin ve tüm sağlıkçalışanlarının katılımıyla kitlesel bir basın açıklamasıgerçekleştirilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK TABİPLERİBİRLİĞİ