Barışı konuşmakta zorluklar yaşanıyor

Cumhurbaşanı ile görüşmeÜç sivil toplum kuruluşunun temsilcilerini kabul eden CumhurbaşkanıGül, yaşanan ölümler nedeniyle gerginlik oluştuğunu ve böyle birortamda barışı konuşmanın zorlaştığını söyledi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teröre karşı meşru zeminde protestogösterileri yapılmasını memnuniyetle karşıladığını, ancak toplumsalitidalin kaybedilmesi konusunda endişe duyduğunu ifade etti. Gül,yaşanan ölümlerden sonra oluşan bu ortamda barışı konuşmakta zorlukyaşandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün Çankaya Köşkü'nde Türk Tabipleri Birliği(TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Kamu Emekçileri SendikasıKonfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile TürkiyeMimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı MehmetSoğancı'yı kabul etti.

'İtidali kaybetmeyelim'

Heyet, TTB, KESK ve TMMOB'un çağrısıyla, "Özgür, Demokratik veEşitlikçi Bir Türkiye İçin!" sloganıyla 3 Kasım'da düzenlenecek mitingkonusunda Gül'e bilgi verdi. Heyet, yeni anayasa hazırlanması sürecinedoğrudan müdahil olmak istediklerini belirterek, mutlaka dahaözgürlükçü, demokratik ve eşitlikçi bir anayasadan yana olduklarınıifade etti.
Gül de sokaktaki olaylardan yana endişeli olduklarını kaydeden heyetüyelerine, bu endişeyi paylaştığını belirterek, "Toplumsal itidalikaybetmememiz gerekiyor. Ben de bu yönde çağrıda bulunuyorum" dedi.
Heyet üyeleri, Türkiye'nin barış ortamını koruması gerektiğinisöylerken, Gül, yaşanan ölümlerden nedeniyle toplumsal gerginlik ortamıoluştuğunu dile getirdi. Gül, böyle bir ortamda barışı ve barışçılçözümleri konuşmakta zorluk yaşandığını söyledi.

'Siyaset ihtiyarlatmış'

Gül, önceki gün Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) GenelBaşkanı Mustafa Koca ve beraberindeki heyeti de kabul etti. Milliyet'insorularını yanıtlayan ASKON Genel Sekreteri Akif Bayramoğlu, Gül'ün,terör olaylarıyla ilgili birlik ve beraberlik konusundaki hassasiyetiniyinelediğini söyledi.
Gül'ün, işadamlarından da toplumdaki beraberlikten yana duruşbeklediğini kendilerine aktardığını kaydeden Bayramoğlu,Cumhurbaşkanı'nın olaylar nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.
Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı'na, 1999'da Avrupa Birliği konusunda ASKON'undavetlisi olarak katıldığı panelde çekilmiş fotoğrafını da hediyeettiklerini açıkladı. Bayramoğlu, fotoğrafı alan Gül'ün, "Siyaset bizibiraz ihtiyarlatmış" dediğini aktardı.

Milliyet - 28/10/07