SGK ile 65 Yaş üstüne kısıtlama için görüşme

SGKİstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu üyesi Dr. Erdinç Köksal ve Dr. Hasan Ogan'ın da aralarında olduğu TTB Heyeti, SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu ile 65 yaş üzeri hekimler için getirilen çalışma engelini görüştü.

Bilindiği üzere, Resmi Gazetenin25.05.2007 tarih ve 26532 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmiş olanSosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde bütün emekliler, SSK ve Bağkur'a bağlı olarak çalışanlar; bunların bakmakla yükümlü olduklarınıngereksinim duydukları sağlık hizmetlerinin nerelerden alınabileceği, sağlıkhizmetlerinin sunulmasında uyulması gereken kurallar ile bu hizmetler içinyapılacak ödemelerin miktarları hakkında düzenlemeler yapılmıştır. SağlıkUygulama Tebliği'ne ek olarak yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu ÖzelSağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"'nin3.1.6. maddesinde ise "Sağlık kurumu/kuruluşu, hastalara hizmet verebilmekiçin ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde yer alan branşlarda 65 (altmış beş)yaşını doldurmamış en az bir tam zamanlı uzman hekim bulundurmayı kabul vetaahhüt eder." İbaresi yer almaktadır.

Bu düzenleme ile ruhsatında 65yaşını doldurmamış hekimin bulunması durumunda sağlık kuruluşları ile ilgilibranşta sözleşme yapılacağı düzenlenmekte ve 65 yaş üstü hekimlerinçalışmalarına kısıtlama getirilmektedir. Uygulama 15 Aralık 2007 tarihindeyürürlüğe girecektir. TTB Merkez Konseyi olarak konu ile ilgili Sosyal GüvenlikKurumuna bir mektup yazılmış ve yazılı olarak bu uygulamanın gerekçesiistenerek, yaratacağı mağduriyet vurgulanmış ve düzeltilmesi istenmiştir. Bumektubumuzda özetle "Kuşkusuz başta hekimler olmak üzere, tüm çalışanlarınemeklilik dönemlerinde hiçbir biçimde çalışma ihtiyacı duymayacakları ekonomikve sosyal olanaklara kavuşmaları öncelikli talebimizdir. Ancak, ülkemizdeemekli hekimlerin mesleki özlük haklarının çok gelişkin olmadığı veemekliliklerini çalışma gereksinimi duymadan geçirebilme olanaklarına sahipolmadıkları bilinmektedir. Oldukça düşük emekli maaşları ile karşı karşıyabırakılan hekimlerin hiçbir makul gerekçeye dayandırılmadan çalışma haklarınınkısıtlanması kabul edilemez." Diyerek görüşlerimizi ifade etmiştik.

24 Eylül 2007 günü İstanbul TabipOdası emekli hekimler komisyonu üyesi Dr. Erdinç Köksal ve Dr. Hasan Ogan'ınkatılımları ile SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. SamiTürkoğlu'na bir ziyaret gerçekleştirerek konu ile ilgili yaklaşımımızı dilegetirdik. Emekli hekimlerin içinde bulundukları zorlukların bilincindeolduklarını ifade eden Dr.Türkoğlu, konuyu yeniden değerlendireceklerini ifadeetti. Uygulamaya dair başvurumuza yazılı olarak ta yanıt veren SGK Başkanlığı,bazı suiistimallerin önüne geçebilmek amacıyla böyle bir düzenlemedebulunduklarını ifade etmekte. TTB olarak, meslektaşlarımızın mağduriyetlerininönüne geçebilmek amacıyla çabalarımızı örgütsel, hukuki boyutta sürdürmeyedevam edeceğiz.