Tartışıyoruz, tartıştırıyoruz

Basın AçıklamasıDİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği, TÜRMOB, TürkDişhekimleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği, yeni anayasa hazırlıklarınıntoplumun tüm kesimlerinde ve Türkiye'nin her yerinde tartışılması amacıyla birkampanya başlattılar. Özgür, demokratik, laik, emekten yana yeni bir anayasa için81 ilde tartışıyoruz, tartıştırıyoruz...

81 ilde tartışıyoruz,tartıştırıyoruz

DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği, TÜRMOB, TürkDişhekimleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği, yeni anayasa hazırlıklarınıntoplumun tüm kesimlerinde ve Türkiye'nin her yerinde tartışılması amacıyla birkampanya başlattılar.

DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği, TÜRMOB, TürkDişhekimleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği temsilcilerinin katılımıyla, 12Eylül 2007 günü İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında kampanya hakkındabilgi verildi. Basın toplantısında anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. İbrahimKabaoğlu bir sunum yaptı. Kampanyayı başlatan sendika ve meslekörgütleri temsilcileri de yeni anayasanın nasıl olması gerektiği yönündekonuşmalar yaptılar.

Toplantıda TTB adına da Merkez Konseyi üyesi Dr. AliÇerkezoğlu söz aldı. 12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan bu anayasahazırlanırken, emekten yana olan örgütlerin temsilcilerinin ya hapiste, yasürgünde, ya da yurtdışında olduğunu, görüşlerinin bu anayasaya yansıyamadığınıanımsatarak konuşmasına başlayan Çerkezoğlu, "Bugün buradayız. Ama hükümet yinede bu hazırlıkları kapalı kapılar ardında yürütmeye çalışıyor. Buna izinvermemiz mümkün değildir" diye konuştu.

Mevcut 1982 Anayasası'nın 12 Eylül Darbesi'nin yarattığıaskeri diktatörlük koşullarında, emekçilerin ekonomik ve demokratik haklarınıkısıtlamak, sermaye sınıflarının egemenliklerini pekiştirmek, her türlü kamusalvarlığın talanını kolaylaştırmak, siyaseti biçimselleştirmek ve toplumun önemlibir bölümüne kapatmak, çağdışı her türlü düşünce, tutum ve davranışınkolaylıkla yaygınlaştırılıp kalıcılaştırılmasına olanak sağlamak üzerehazırlandığını belirten Çerkezoğlu, Anayasanın demokratikleştirilmesitartışmalarını mesleki-demokratik bir kitle örgütü ve bu ülkenin birer yurttaşıolarak çok önemsediklerini kaydetti. Çerkezoğlu, mevcut Anayasa'nınyaptırımlarının çoğunluğu temel insan haklarına aykırı ve antidemokratikolduğunu anımsattı.

Şimdilerde ise bu anayasanın bile yine egemen sınıflarınçıkarları, çağdışı toplumsal düzen yanlılarının beklentileri doğrultusundadeğiştirilmesinin gündeme geldiğini belirten Çerkezoğlu, asıl ihtiyacın anayasanıngerçekten demokratikleştirilmesi olduğunu söyledi.

Çerkezoğlu, bu nedenle içtenlikli ve toplum yararınıönceleyen bir çabaya ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Çerkezoğlu, nasıl biranayasa istediklerini ise şöyle anlattı:

"Yeni anayasa, tüm yurttaşların temel insan hak veözgürlüklerine eksiksiz sahip olmalarını mutlaka garanti altına almalı,örgütlenmenin önündeki her tür engeli kaldırmalı, siyasetin toplumun tümkesimlerine açılmasına olanak tanımalı, katılımcı, özgürlükçü, tambağımsızlıktan ödün vermeyen, emekten yana, laik, sosyal, hukuk devletinormlarına uygun, çevre sorunlarına duyarlı, özelleştirme karşıtı, kamulaştırmayaolanak tanıyan hukuki bir metin olmalıdır. Sağlık, tüm yurttaşlar için hakolarak tariflenmeli ve devlet tüm yurttaşların ‘Sağlık Hakkı'nı Anayasalgüvence altına almalıdır."

Yeni anayasaya ilişkin tartışmalar, AKP Hükümeti'nin "gizlikapaklı" yürütme çabasına karşın, kamuoyuna da açıklanarak genişletilecek. 81ilde ve tüm ilçelerde tartıştırılması sağlanacak.